Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pizza ze szparagami i kozim serem

Pizza ze szparagami i kozim serem
Pizza ze szparagami i kozim serem - letni hit! Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com

Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pysznej wiosenno-letniej pizzy z kozim serem. Oczywiście w wersji light!

Szparagi są nieodwołalną zapowiedzią lata. Każdego roku czekam, aż w warzywniakach pojawią się cudowne pęczki tych krajowych piękności w dwóch kolorach. Mimo że z hodowli szparagów słyną głównie zachodnie landy Niemiec i kraje Beneluksu, to nasze smakują mi zdecydowanie najbardziej. Powiedzieć o nich, że są pyszne, to tak jakby nie powiedzieć nic. Ich smak jest wyrafinowany, zupełnie niezbliżony do innego warzywa, ale też nienachalny i bardzo plastyczny – i po upieczeniu, i na surowo.

Najważniejsze jednak, że szparagi to niewątpliwy super food ‒ bomba witamin i mikroelementów! Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, co powinno zainteresować szczególnie panie w ciąży albo te, które potomstwo planują. Mają w sobie mnóstwo witaminy A, C, E oraz beta-karotenu, co korzystnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Ich kolejnym magicznym składnikiem jest asparganina, czyli substancja poprawiająca pracę nerek i dbająca o właściwy poziom nawodnienia ludzkiego organizmu. Dla porządku wypada dodać, że 100 g tych pyszności zawiera jedynie 18 kcal, co czyni z nich doskonały składnik wszystkich diet odchudzających.

Oddaję więc głos szparagom! Chcę wam zaproponować odchudzoną i „uzdrowioną” wersję dania, które wszyscy (może poza dietetykami) kochają czystą miłością ‒ pizzy. Podane ilości wystarczą na jedną pizzę na dużej blasze.

Pizza ze szparagami i kozim serem

                      Pizza ze szparagami - palce lizać! Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej typu 0
- pół łyżeczki drożdży granulowanych
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oliwy z oliwek

- 5 szparagów zielonych
- 5 szparagów białych, umytych i obranych (w razie konieczności)
- 120 gramów sera koziego
- połowa cukinii
- kawałek białej części pora
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- oliwa z oliwek do polania

Mąkę z drożdżami, cukrem i solą mieszamy, dodajemy mleko, oliwę i zagniatamy. Należy ciasto wyrabiać tak długo, aż jego konsystencja będzie gładka, bez grudek. Później ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. To, ile ciasto będzie leżakowało, zależy do tego, ile mamy czasu. Godzina wystarczy, ale po dwóch efekt będzie bardziej spektakularny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 mm. Cukinię kroimy na cienkie plastry i obkładamy spód pizzy. Szparagi kroimy na cząstki i układamy na cieście. Obsypujemy pokrojonym drobno porem oraz cząstkami koziego sera. Na koniec solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek.

Pizzę pieczemy około 12 minut w temperaturze 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Podajemy gorącą, prosto z pieca.



Anna Pietras
 prowadzi bloga Tomyjemy. Choć studiowała prawo i nauki polityczne, jej prawdziwą pasją okazało się gotowanie. W 2002 roku założyła pierwszego fotobloga. Dziś fotografia i kuchnia to jej sposób na życie.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Mit kaloryczności pizzy już dawno został obalony i chyba nikt nie wątpi, że jeśli ją odpowiednio przygotować,...
Mit kaloryczności pizzy już dawno został obalony i chyba nikt nie wątpi, że jeśli ją odpowiednio przygotować, może być lekka i zdrowa. Podstawą jest ciasto na pizzę. Wypróbujcie nasz przepis na ten włoski klasyk w zdrowej wersji.

Cebula dymka w roli głównej

Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia...
Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Sezon na szparagi

Szparag to światowiec o ekstrawaganckiej osobowości. Smukły i elegancki, nie potrzebuje szczególnej oprawy,...
Szparag to światowiec o ekstrawaganckiej osobowości. Smukły i elegancki, nie potrzebuje szczególnej oprawy, żeby zabłysnąć na talerzu. Ma opinię trudnego w przygotowaniu warzywa, ale to nieprawda. Przeczytaj, jak wyczarować z niego pyszne wiosenne dania.

Co ty wiesz o serach?

Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne...
Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.