Przejdź do treści

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

Pora na pora
Por w towarzystwie gryczanej kaszy niepalonej. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!
Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!
Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia
Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy
Małgorzata Rozenek-Majdan i Radosław Majdan / Instagram
Małgorzata Rozenek-Majdan i Radosław Majdan zostaną rodzicami! Prezenterka jest w upragnionej ciąży!
pijąca kobieta
Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa
wigilia
W tym roku Wigilia u… ciebie! Jak przetrwać pierwsze samodzielnie organizowane święta?

Najczęściej ląduje w zupie jako nieodzowny składnik włoszczyzny, nadając jej ostry posmak. Jednak por zasługuje na więcej. To warzywo może grać główne skrzypce w wielu daniach. Wystarczy dać mu szansę. Najwyższa pora docenić pora. Ogłaszamy więc porową reaktywację i komponujemy to zacne warzywo z kaszą gryczaną i tymiankiem. Inspirujcie się!

Por wspaniale smakuje pieczony, duszony, surowy lub po prostu lekko podsmażony.Nadaje fajnej ostrości świeżym warzywnym sałatkom, pieczenie wydobywa z niego słodycz, a duszenie i podsmażanie łagodzi jego ostry smak, jednocześnie nadając potrawie charakteru.

Wyrafinowany smak pora to niejedyna jego zaleta. Warzywo to charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i pomaga na wiele dolegliwości, m.in.: zatrucia pokarmowe, choroby nerek, przeziębienie, dolegliwości reumatyczne. Ponadto pory są niskokaloryczne, pomagają obniżać cholesterol i stanowią cenne źródło witamin A, C i E. Dlatego właśnie powinniśmy spojrzeć na pora bardziej łaskawym okiem i włączyć te smukłe i aromatyczne łodygi na stałe do naszego menu. Najlepiej właśnie teraz, kiedy zaczął się na niego sezon.

Tym razem proponuję wykorzystać pora do przygotowania prostego dania, które nie wymaga wiele pracy, a przy tym jest bardzo smaczne. Pora połączyłam z jedną z moich ulubionych kasz, kaszą gryczaną niepaloną, której nie trzeba nawet gotować, wystarczy ją namoczyć na kilka godzin i jest gotowa do spożycia. Dzięki temu znacznie skraca nam się czas wykonania potrawy. Do tego duetu dołączył eteryczny tymianek, który wspaniale oplata całość swoim cytrusowo-ziołowym aromatem.

Danie to stanowi świetną opcję na szybki i smaczny obiad lub kolację, można je również wykorzystać jako dodatek zastępujący ziemniaki podczas obiadu. Należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu kaszy, a reszta zajmie nam tylko kilkanaście minut.

Por z kaszą gryczaną niepaloną i tymiankiem

por

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2 porcje):

– 1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej
– 1 duży por
– 1 mała cebula
– garść pestek dyni
– kilka gałązek świeżego tymianku
– szczypta różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odsączamy ją na sicie i dokładnie przepłukujemy, aby pozbyć się odrobiny śluzu, który naturalnie wytwarza się podczas moczenia. Z pora odkrajamy ciemnozielone liście i końcówkę korzenia. Dokładnie go myjemy i kroimy w cienkie półksiężyce. Cebulę drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię, dolewamy oliwę i dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy wszystko kilka minut. Po tym czasie dorzucamy odsączoną kaszę, listki tymianku, sól i pieprz, mieszamy i smażymy chwilkę, po czym odstawiamy. W małym rondelku podprażamy pestki dyni, aż lekko zbrązowieją i napęcznieją. Wrzucamy je do naszej kaszy z porem, mieszamy i serwujemy.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Ryba po grecku

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

7 świetnych pomysłów na dynię

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku