Przejdź do treści

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wiosenna pasta kanapkowa
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog
4 sposoby na pogodzenie się
Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa
Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania
Judy Chicago, matka chrzestna waginy: feminizm jest humanizmem
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi nie tylko świetnie smakuje na kanapce, ale również posiada wiele prozdrowotnych wartości. Przygotuj z nim wegański twarożek i przekonaj się sam, że to wiosna w pełni!

Czosnek niedźwiedzi to bliski kuzyn czosnku, jednak w zupełnie innej formie, bo wykorzystuje się głównie liście, a więc można przygotować go na różne sposoby. Szukaj go na bazarkach i targach. Nie dość, że czosnek niedźwiedzi jest smaczny, to jeszcze działa bakteriobójczo, jak zwykły czosnek, ale również obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy i pobudza procesy trawienne.

Przekonaj się, że to bardzo przydatna zielona nowalijka – idealna jako dodatek do kremowego twarożku z orzechów nerkowca. Rzodkiewka i szczypiorek – obowiązkowe!

Twarożek z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim

Zdjęcie: erVegan

Składniki na mały słoiczek twarożku:

– 1 szklanka orzechów nerkowca
-sok z ½ cytryny lub więcej
– odrobina wody
– 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
– ząbek czosnku (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
– pieprz i sól do smaku
– do podania: razowy chleb, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka dymka, kiełki

Nerkowce namocz we wrzątku przez pół godziny, a najlepiej zostaw w wodzie na całą noc. Następnie je odcedź i wypłucz, przełóż do naczynia blendera razem z resztą składników i porządnie zmiksuj na gładką pastę. Dodawaj wodę w razie potrzeby oraz sok z cytryny dla kwaśnego posmaku według upodobań. Rozsmaruj na grubej kromce razowego chleba, dodaj plastry rzodkiewek, posiekaną dymkę i szczypiorek, a na koniec udekoruj kiełkami.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!