Przejdź do treści

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Awokado / istock
Awokado / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pączki
Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?
Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Kobieta z telefonem, przy komputerze
Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?
Adele / gettyimages
Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?
IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu

– Najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy – pisze Paulina Górska, znana ekoaktywistka. Warto się więc zastanowić, czy naprawdę chcesz zjeść tę kanapkę z awokado.

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 25 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

Ostatni post ekoaktywistki dotyczy awokado, czyli uwielbianego przez nas owocu. Okazuje się, że kupowanie awokado nie jest takie ekologiczne jak nam się wydaje.

 

Paulina Górska

Awokado – co warto nim wiedzieć?

– „To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw?

Awokado. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama. Ale czy jest ekologiczne? ⠀

Prawda jest taka, że:

  • do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały),

  • najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych,

  • do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański – pisze Paulina Górska.

Jak jeść, żeby było ekologicznie?

Ekoaktywistka pisze dalej:

– To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? To bardzo trudne.

Zainspirował mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji… – wyjaśnia Paulina Górska.

I dodaje, że według niej trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy.

Ekoaktywistka na koniec tłumaczy jednak, że daleko jej do orędowania skrajnościom.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

„To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw? 🤨 ⠀ Awokado 🥑🥑🥑. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama 🔥. Ale czy jest ekologiczne? ⠀ Prawda jest taka, że: ⠀ ❗ do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały) ⠀ ❗ najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych (via @smoglab) ⠀ ❗ do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański ⠀ To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? 🙄🧠 To bardzo trudne. ⠀ Zainspirowal mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji 🤓. ⠀ Według mnie trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo 🍎🥕🥦. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy. Ale nie jestem też orędowniczką skrajności. A jak Wy? ⠀ #awokado #jedzenie #food #ekologia #środowisko #environment #sustainability #wegetarianizm #weganizm #zdrowejedzenie #co2 #klimat #kryzysklimatyczny #eko #ekologicznie #zerowaste #wiemcojem #planeta #ziemia

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Awokado – kto po nie sięga najczęściej?

Pod postem Pauliny Górskiej wywiązała się dyskusja, użytkownicy zaczęli masowo odpowiadać na pytanie : jesz czy nie jesz awokado?

„Nie jem. Generalnie bazuje na produktach lokalnych. Polecam też odcinek Rotten, dokumentu na Netflixie, który jest poświęcony awokado i jego uprawie”

„Uwielbiam awokado, ale z racji na ekologię jem bardzo rzadko i raczej te uratowane w symbolicznej cenie przed wyrzuceniem na śmietnik. W ogóle ciężko dostać dobre awokado, często są popsute”

„Sezonowo przede wszystkim! Lokalnie też, ale żyjemy już w takich czasach, że takie wyzwanie jest raczej utopią. Pomarańcze, banany, cytryny, przyprawy, które wzbogacają nasze dania. Tak mocno wkomponowane w codzienność, że trudno je wyeliminować”

„Ja nie jem”

„Uwielbiam awokado. Znam też fakty, o których piszesz. Kupuję je po prostu rzadziej niż kiedyś i staram się, żeby było z Europy. Mam dobre źródło z Sycylii i znam tamtejszych gospodarzy. Patrząc na wszystko, co kupuję większość stanowią produkty rodzime/nasze, egzotyczne są dodatkiem i nie jest ich wcale dużo. I też nie lubię skrajności, podejścia wszystko albo nic”

„Kiedyś liczyłam, że żeby koszt środowiskowy awokado wyrównał koszt środowiskowy mięsa, trzeba by było żreć codziennie, dzień w dzień, kilka owoców. Poza tym, ten argument o hipokryzji wegan najczęściej sprowadza się do „jem mięso, bo weganie jedzą awokado”, bliskiego krewnego argumentu „jem mięso, bo znajoma weganka ma kota”.”

A jak jest z tobą? Jesz awokado?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ziemniaki

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

avocado

Awokado dla urody. 7 zastosowań awokado dla ciała

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Instagram

Alejandra Lara, jedna z zawodniczek MMA, pokazała jak ważna jest dla niej nasza planeta. A nam bardzo się to podoba!

istockphoto.com

Mydło wraca do łask!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Unsplash

Czy twoje ubranie jest „zdrowe”? Polska marka modowa oceniła wartość zdrowotną najczęściej spotykanych materiałów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności