Przejdź do treści

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Awokado / istock
Awokado / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Blisko 80 proc. kobiet niepełnosprawnych doświadcza przemocy. „Czują się uwięzione, bez wsparcia, boją się ubezwłasnowolnienia”
Blisko 80 proc. kobiet niepełnosprawnych doświadcza przemocy. „Czują się uwięzione, bez wsparcia, boją się ubezwłasnowolnienia”
Szczepienia na koronawirusa dla dzieci? Minister zdrowia odpowiada
Szczepienia na koronawirusa dla dzieci? Minister zdrowia odpowiada
Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna
Ekstrawertycy i introwertycy powoli odchodzą do przeszłości. Sprawdź, czy jesteś ambiwertykiem
Kobieta ćwiczy
Ćwiczenia na poprawę mobilności barków oraz odciążenie kręgosłupa w części lędźwiowej. Spróbuj!

– Najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy – pisze Paulina Górska, znana ekoaktywistka. Warto się więc zastanowić, czy naprawdę chcesz zjeść tę kanapkę z awokado.

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 25 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

Ostatni post ekoaktywistki dotyczy awokado, czyli uwielbianego przez nas owocu. Okazuje się, że kupowanie awokado nie jest takie ekologiczne jak nam się wydaje.

 

Paulina Górska

Awokado – co warto nim wiedzieć?

– „To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw?

Awokado. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama. Ale czy jest ekologiczne? ⠀

Prawda jest taka, że:

  • do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały),

  • najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych,

  • do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański – pisze Paulina Górska.

Jak jeść, żeby było ekologicznie?

Ekoaktywistka pisze dalej:

– To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? To bardzo trudne.

Zainspirował mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji… – wyjaśnia Paulina Górska.

I dodaje, że według niej trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy.

Ekoaktywistka na koniec tłumaczy jednak, że daleko jej do orędowania skrajnościom.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

„To. Nie. Jest. Żart. Nie będziemy już serwować awokado” – czytamy w ogłoszeniu jednej z brytyjskich fancy restauracji. Dlaczego? Bo ani to nie jest owoc sezonowy, ani lokalny, ani kojarzony z ekologicznym podejściem do życia. No i po co mamy przygotowywać jedzenie z użyciem awokado, skoro mogą wykorzystać równie odżywcze produkty pochodzące z lokalnych upraw? 🤨 ⠀ Awokado 🥑🥑🥑. Jecie? Nie jecie? Mam poczucie, że to pewien symbol ostatniego dziesięciolecia. Tacy Kanadyjczycy wydają na awokado 300 milionów dolarów! Rocznie! Kojarzony ze zdrowym trendy jedzeniem, millenialsami. Król/królowa (?) Instagrama 🔥. Ale czy jest ekologiczne? ⠀ Prawda jest taka, że: ⠀ ❗ do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody (bardziej „wodożercze” są chyba tylko migdały) ⠀ ❗ najwięcej awokado trafia do nas z Meksyku, a popyt jest tak ogromny, że dochodzi do wylesiania i to coraz częściej nielegalnego. Uprawy awokado są odpowiedzialne za 30-40 proc. rocznej utraty terenów leśnych w Meksyku i zajmują 165 tys. ha – tyle, ile zajmowałyby trzy Warszawy. Deforestacja dotyczy głównie lasów sosnowych (via @smoglab) ⠀ ❗ do Polski awokado trafia głównie z Izraela, Hiszpanii, RPA i Peru, Meksyk jest krajem, który dostarcza awokado głównie na rynek amerykański ⠀ To otwiera dyskusję – jak jeść, żeby było ekologicznie? Bo jeśli ograniczamy mięso, a przerzucamy się na egzotyczne owoce, to czy nadal jesteśmy eko? Jak to wyliczyć? 🙄🧠 To bardzo trudne. ⠀ Zainspirowal mnie jeden z komentarzy na FB o hipokryzji ludzi wege – nie jedzą mięsa, ale jedzą awokado, egzotyczne owoce, które generują niemałe co2 przez drogę, jaką muszą przebyć. To ciekawy punkt widzenia i dobry wstęp do dyskusji 🤓. ⠀ Według mnie trzeba jeść przede wszystkim lokalnie i sezonowo 🍎🥕🥦. Mieć świadomość, co jemy, skąd się to wzięło i jaki ma koszt środowiskowy. Ale nie jestem też orędowniczką skrajności. A jak Wy? ⠀ #awokado #jedzenie #food #ekologia #środowisko #environment #sustainability #wegetarianizm #weganizm #zdrowejedzenie #co2 #klimat #kryzysklimatyczny #eko #ekologicznie #zerowaste #wiemcojem #planeta #ziemia

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Awokado – kto po nie sięga najczęściej?

Pod postem Pauliny Górskiej wywiązała się dyskusja, użytkownicy zaczęli masowo odpowiadać na pytanie : jesz czy nie jesz awokado?

„Nie jem. Generalnie bazuje na produktach lokalnych. Polecam też odcinek Rotten, dokumentu na Netflixie, który jest poświęcony awokado i jego uprawie”

„Uwielbiam awokado, ale z racji na ekologię jem bardzo rzadko i raczej te uratowane w symbolicznej cenie przed wyrzuceniem na śmietnik. W ogóle ciężko dostać dobre awokado, często są popsute”

„Sezonowo przede wszystkim! Lokalnie też, ale żyjemy już w takich czasach, że takie wyzwanie jest raczej utopią. Pomarańcze, banany, cytryny, przyprawy, które wzbogacają nasze dania. Tak mocno wkomponowane w codzienność, że trudno je wyeliminować”

„Ja nie jem”

„Uwielbiam awokado. Znam też fakty, o których piszesz. Kupuję je po prostu rzadziej niż kiedyś i staram się, żeby było z Europy. Mam dobre źródło z Sycylii i znam tamtejszych gospodarzy. Patrząc na wszystko, co kupuję większość stanowią produkty rodzime/nasze, egzotyczne są dodatkiem i nie jest ich wcale dużo. I też nie lubię skrajności, podejścia wszystko albo nic”

„Kiedyś liczyłam, że żeby koszt środowiskowy awokado wyrównał koszt środowiskowy mięsa, trzeba by było żreć codziennie, dzień w dzień, kilka owoców. Poza tym, ten argument o hipokryzji wegan najczęściej sprowadza się do „jem mięso, bo weganie jedzą awokado”, bliskiego krewnego argumentu „jem mięso, bo znajoma weganka ma kota”.”

A jak jest z tobą? Jesz awokado?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

noworodek

Kaya Szulczewska: antynatalizm wywodzi się z empatii i troski, nie jest przeciwko żyjącym, ani nawet pragnącym się rozmnożyć

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Śmieci, źródło: Gettyimages.com

Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Kosmetyczny Adam Słodowy

Kosmetyki domowej roboty – jak zrobić? Przepisy na kosmetyki

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?