Przejdź do treści

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj
Wiesz, że jabłka też mają termin przydatności do spożycia? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nowe wytyczne rządu. Przez trzy najbliższe dni będą zamknięte cmentarze, od poniedziałku nakaz pracy zdalnej dla pracowników biurowych
„Uznałem, że tradycja jest mniej ważna niż życie”. Premier ogłosił, co z cmentarzami w Dzień Wszystkich Świętych, są też nowe wytyczne odnośnie pracy biurowej
Miley Cyrus, Patti Smith, Juliette Binoche
Zagraniczne gwiazdy wspierają protest kobiet w Polsce. Wśród nich Patti Smith, Miley Cyrus czy Juliette Binoche
Tabletki
Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu
Ola Petrus
Ola Petrus o wyroku TK: Nie udawajcie, że wiecie lepiej od nas, jak to jest żyć z czymś, czego być może można było uniknąć! Bo nie macie bladego pojęcia
Wcześniaki na oddziale intensywnej terapii noworodkowej przebrane z okazji Halloween

Granny Smith, Janagold, Ligol, Szampion, Szara Reneta, Lobo – wszystkie pyszne, soczyste i chrupiące. Jabłka to nie tylko wyśmienita przekąska, ich wartości odżywcze są nieocenione. Kiedy jabłka przestają być zdrowe, a dodatkowo mogą nam zaszkodzić?

Zdrowe jabłko = świeże jabłko

Dopóki jabłko jest świeże, na pewno nam nie zaszkodzi. Jak zorientować się, kiedy owoc jest już „po terminie”? Jest parę czynników, które mają bezpośredni wpływ na termin przydatności do spożycia danego jabłka. Dużo zależy od sadowników i dystrybutorów, w tym: sposób i czas przeprowadzania zbiorów, transportu, a wreszcie metody przechowywania plonów. Część hurtowników przechowuje owoce w kontrolowanych warunkach, które wspomagają utrzymanie świeżości nawet przez kilka miesięcy, przed tym, jak trafią na półki w sklepie. Najczęściej stosowanym sposobem konserwacji jest zastosowanie związku organicznego o nazwie 1-metylkocyklopropen (1-MCP) w postaci gazu. 1-MPC blokuje wydzielanie innego gazu – etylenu, który jest odpowiedzialny za proces dojrzewania owoców. Niestety, nie zawsze mamy możliwość prześledzenia tego procesu i nie wiemy, jak długą drogę przebył owoc zanim trafił do naszych rąk.

Czas ma znaczenie

Ważniejszym pytaniem powinno być: co się dzieje po tym, gdy owoce przestaną być przechowywane w tych szczególnych warunkach? Dalej dojrzewają. Dlatego, dla nas jako konsumentów, powinno być ważne, ile średnio jabłka mogą być przechowywane tak, by zachowały swoje walory.

Przybliżony czas przydatności jabłka do spożycia, z uwzględnieniem szczególnych warunków:

  • Na blacie stołu lub ladzie w sklepie: 5-7 dni,
  • W ciemnym, chłodnym miejscu (np. spiżarni): 3 tygodnie,
  • W lodówce (najlepiej w dolnej szufladzie): 4-6 tygodni,
  • Obrane lub pokrojone: 3-5 dni w lodówce, 8 miesięcy w zamrażarce,
  • W postaci musu: 7–10 dni w lodówce, 2 miesiące w zamrażarce,
  • Gotowane lub pieczone (np. w postaci farszu do ciasta): 3-5 dni w lodówce.

Jeśli chcesz rozkoszować się, jak najdłużej smakiem jabłek, dostosuj sposób ich przechowywania do swoich potrzeb.

Jagna Niedzielska

Jeść czy już nie jeść?

Gdy nie pamiętasz, którego dnia robiłaś zakupy na straganie, a dodatkowo nie masz pewności, ile czasu owoce mogły być przechowywane w niekorzystnych warunkach, wystarczy, że poddasz je niezbyt wnikliwej obserwacji. Świeże jabłka powinny być jędrne i dosyć twarde, a po spróbowaniu – soczyste i chrupiące.

Oto parę oznak, po których poznasz, że jabłko zaczęło się psuć:

  • miękkie nagniotki lub brązowe plamy,
  • pomarszczona skóra,
  • skazy i pęknięcia na skórce,
  • wypływanie soku,
  • papkowata konsystencja,
  • mączny, mdły lub ziarnisty smak.

Takie jabłka niestety nadają się jedynie na kompost, wyrzuć je do pojemnika na bio odpady. W zimie jabłka, które mają miękką skórkę (ale nie są zgniłe!) możesz przeznaczyć dla ptaków (nie powinny wybrzydzać).

Efekt Królewny Śnieżki

Jak bardzo może zaszkodzić ci nieświeże jabłko? W większości przypadków, incydentalne zjedzenie zepsutego jabłka, nie powinno wywołać niebezpiecznych skutków. Najbardziej groźna dla naszego organizmu w zepsutych jabłkach jest pleśń. Pleśń może wywoływać liczne reakcje alergiczne, wpływać negatywnie na nasz układ oddechowy, pokarmowy, a także odpornościowy. Wszystkiemu winne są mikroorganizmy – grzyby, które są odpowiedzialne za produkcje mykotoksyn.

W przypadku jabłek, za proces pleśnienia odpowiedzialny jest grzyb o nazwie Penicillium expansum. Powoduje on tzw. siną pleśń, chorobę dotykającą wiele gatunków roślin, a nazywaną tak ze względu na specyficzną barwę pleśniowego nalotu. Penicillium expansum wytwarza zaś silnie trującą mykotoksyne zwaną patuliną. Wysoki poziom patuliny w naszym ciele, może wpłynąć na nas bardzo niekorzystnie. Często powoduje nudności, zaburza mikroflorę jelitową. Skrajnie może wywołać krwawienie wrzodów żołądka, a długotrwałe utrzymywanie się patuliny, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zatem, gdy tylko zaobserwujesz pleśń na jabłkach, nie zastanawiaj się – wyrzuć je od razu, zanim zainfekuje pozostałe owoce w domu.

Czereśnie na talerzu

Jabłko, trwaj!

Przedłuż życie jabłka, a tym samym naucz się kilku prostych zasad, jak przechowywać żywność by dłużej zachowała świeżość i nie traciła swoich naturalnych prozdrowotnych właściwości. Oto czynności i reguły, których warto przestrzegać, nie tylko w stosunku do jabłek:

  1. Nie myj jabłek, jeśli nie zamierzasz ich zjeść bezpośrednio po myciu,
  2. Pokrojone lub starte jabłka szybko się utlenią – będą brązowe, mniej soczyste i chrupiące, nie warto dużo wcześniej przetwarzać tego typu produktów, jeśli nie ma takiej potrzeby,
  3. Przechowuj całe jabłka w dolnej szufladzie lodówki, zamiast w spiżarni lub na blacie,
  4. Pokrojone jabłka zanurz w roztworze wody i soku cytrynowego w proporcjach – 5ml soku z cytryny na 240 ml wody, zapobiegnie to utlenianiu,
  5. Jabłka przechowywane pojedynczo np. w torbach papierowych zachowają dłużej świeżość, z powodu zmniejszenia się produkcji gazu etylowego, w naturalnym procesie dojrzewania owoców.

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.