Przejdź do treści

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)
Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co to jest endometrioza? Wyjaśnia osteopatka Ewelina Tyszko-Bury.
Endometrioza – czym jest? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Tężec / rawpixel
Śmiertelne zagrożenie, które czyha w ogrodzie? Tężec – jedna z najgroźniejszych chorób zakaźnych
Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka
Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka
Kobieta na plaży
Mięsożerne bakterie – przecinkowce w Bałtyku. Pływanie w morzu jest niebezpieczne
Chirurgiczne leczenie otyłości (CHLO) – zabieg dla najbardziej obciążonych  

Kardamon to bardzo popularna przyprawa, którą na co dzień wiele osób używa w swojej kuchni. Oprócz świetnych walorów smakowych ma ona również wspaniałe właściwości medyczne.

Kilka słów o kardamonie

Kardamon można podzielić na trzy grupy: nepalski, malabarski, jawajski. “Królem przypraw”, który jest najczęściej spotykany kardamon malabarski, który jest byliną należącą do imbirowatych. W dzikiej formie można go spotkać na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji. Został on również przeniesiony do Ameryki Środkowej. 

Kardamon jest rośliną, która osiąga nawet do 4 metrów wysokości. Ich kłącza są długie i bulwiaste. Liście tej rośliny osiągają do 70 cm długości i 8 cm szerokości. Kwiatostanem kardamonu jest długie grono. Owocem tej byliny są trójkomorowe torebki. Ich kolor jest od żółtawych do brunatnych. W tych torebkach znajdują się czerwono-brunatne nasiona. To one zawierają 9% olejku kardamonowego. Ciekawostką jest fakt, że w Egipcie kardamon był dodatkiem do perfum. 

Zbiory tych nasion prowadzone są od października do grudnia. Następne są one poddawane suszeniu. Najbardziej wartościowy jest kardamon w formie ziarna. Chociaż na rynku można otrzymać również kardamon w formie zmielonej.

Właściwości medyczne kardamonu

Picie naparu z kardamonu poprawia odporność organizmu i zwiększa się jego wydolność. Zaleca się jego picie w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Jest on dobry w przypadku kataru, kaszlu i ogólnego przeziębienia.

Warto również stosować kardamon w przypadku odchudzania. W pierwszej kolejności wpływa korzystnie na przemianę materii. Do tego pobudza soki trawienne w organizmie człowieka. Na samym końcu należy wspomnieć o usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Żucie nasion kardamonu pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. 

Do innych właściwości zdrowotnych należy zaliczyć:

  • likwidacje nudności, gazów;
  • usuwanie zgagi, wzęęcia;
  • pomaga pozbyć się zapalenia pęcherza moczowego;
  • działanie moczopędnie;
  • działanie antywirusowe;
  • antybakteryjne;
  • antynowotowotoworowe;
  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol.

W 100 g kardamonu można znaleźć takie składniki odżywcze jak: 

  • kalorie: 229 kcal
  • wapń: 130 mg
  • żelazo: 4,6 mg
  • magnez: 173 mg
  • białko: 10,2 g
  • tłuszcz: 2,2 g
  • błonnik: 20,1 g.

Z kolei w 100 g kardamonu można znaleźć takie witaminy jak:

  • witamina C – 21 mg,
  • witamina B6 – 0,23 mg,
  • tiamina – 0,198 mg,
  • niacyna – 1,102 mg,
  • ryboflawina – 0,182 mg.

Trzeba jednak wiedzieć, że jest grupa osób, które powinny unikać stosowania kardamonu w codziennym użytkowaniu. Zaliczyć można do nich kobiety w ciąży, osoby z udowodnioną nietolerancją na kardamon, z wrzodami żołądka, z zapaleniem błony śluzowej.

Kardamon w kuchni

Kardamon to bardzo wartościowa przyprawa, która jest najbardziej doceniana przez kuchnię azjatycką. Jego charakterystyczny i ostry smak powoduje, że wiele potraw nabiera zupełnie innego smaku. Można nie tylko używać go w daniach azjatyckich, ale również w wielu innych. Sam kardamon bardzo często można spotkać w curry. 

Można go używać także w przypadku ciast, deserów, naleśników, omletów, wypieków świątecznych. Bardzo często kardamon używany jest do kawy, jak również do ciepłej, owocowej herbaty. Zaleca się również szczyptę kardamonu dodać do grzanego wina. Ciekawostką jest fakt, że producenci używają go do aromatyzowania wódek i likierów. 

Garam Masala a kardamon

Bardzo charakterystyczną przyprawą zawierającą kardamon jest Garam Masala, która nieodzownie kojarzona jest z kuchnią azjatycką. Można ją zakupić w formie gotowej wielu sklepach, dzięki czemu dania będą miały ostry, ale przyjemny smak. Mieszankę Garam Masala można również przyrządzić we własnej kuchni według bardzo łatwego przepisu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

chilli

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, jak i czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Kobieta trzyma szklankę herbaty

Co wspomaga proces detoksykacji organizmu? Dlaczego czasem jest zaburzony? Wyjaśnia farmaceutka

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Ziarna ekspandowane, czyli jakie? Poznaj plusy i minusy popularnego poppingu

Ziarna ekspandowane, czyli jakie? Poznaj plusy i minusy popularnego poppingu

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę