Przejdź do treści

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Aromatyczne przyprawy i zioła to coś, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. To one nadają potrawom wyjątkowego smaku i zapachu, wydobywając z dań to, co najlepsze. Zastanawiasz się, jak przechowywać przyprawy, aby zachowały swoje walory odżywcze i służyły na długo? Sprawdź nasze pomysły na przechowywanie ziół. 

Dlaczego właściwe przechowywanie przypraw jest ważne? 

Odpowiednie przechowywanie ziół i przypraw jest istotne z kilku względów. Po pierwsze zioła nie stracą w ten sposób swoich cennych wartości zdrowotnych. Poza tym nie będą wietrzeć, przez co nie utracą smaku i aromatu. Zabezpieczone nie będą też narażone na rozwój mikroorganizmów i przenikanie innych zapachów.  

Jak przechowywać przyprawy w oryginalnych torebkach? 

Nie musisz rezygnować z przechowywania przypraw w oryginalnych torebkach pod warunkiem, że szczelnie zamkniesz rozerwaną część torebki. Do tego celu przydadzą się klipsy, nazywane też grzbietami zamykającymi. Bez nich dojdzie do zbrylenia się ziół, utraty ich aromatu i smaku. Trzymanie przypraw w otwartych torebkach wiąże się też z ryzykiem rozsypywania się ich zawartości i brudzeniem szuflad.  

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Mulltilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

W czym przechowywać przyprawy? 

Lepszą i wygodniejszą alternatywą dla zwykłych torebek są szklane bądź porcelanowe pojemniki kuchenne. Takie rozwiązanie niesie ze sobą walory estetyczne i praktyczne. Wsypane do pojemników zioła można szczelnie zamknąć, przez co nie stracą smaku i aromatu ani nie przeniknie do nich zapach innych ziół. Dokładne zakręcanie wieczek zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych. Przyprawy bogate w te związki aktywne to m.in. kminek, tymianek, lubczyk, cynamon czy bazylia 

Zaletą szklanych słoików jest łatwość utrzymania ich w czystości i możliwość wielokrotnego użytkowania. A co z pojemnikami drewnianymi? Co prawda w ich przypadku znika problem narażenia na promieniowanie słoneczne, ale pojawia się inna wada. Drewno pochłania zapachy, więc do wybranego pojemnika trzeba wsypywać zawsze te same zioła, inaczej zapachy zmieszają się. 

 

Przechowywanie przypraw w kuchni 

Jak już wspomniano, przypraw nie należy wystawiać na działanie światła i ciepła. Przyprawy bogate w tłuszcz, takie jak gałka muszkatołowa czy gorczyca należy umieszczać w nieprzezroczystych pojemnikach, gdyż pod wpływem słońca mogą zjełczeć. Szklane pojemniki z papryką i mieszankami przypraw nie powinny stać w świetle, ponieważ utracą swoją intensywną barwę. 

Pojemniki z przyprawami ustaw z dala od kuchenki – para wodna i wysoka temperatura pogorszają jakość ziół. Zapomnij o stawianiu przypraw w pobliżu zlewozmywaka, aby nie narazić ich na wilgoć. Przyprawy możesz trzymać w szufladzie, na półce w szafce albo w specjalnym organizerze wyeksponowanym na blacie. Jeśli wybierasz szufladę, jej dno możesz zabezpieczyć antypoślizgową matą. W razie potrzeby kup specjalne przegródki lub wkład do szuflady. Możesz też postawić słoiki z przyprawami na tradycyjnych, wiszących półkach. Jeśli dysponujesz dużą ilością przypraw, możesz od razu kupić organizer zawierający kilkanaście słoiczków. 

A jak uporządkować przyprawy? Najprościej segregując je według częstotliwości użycia. Dogodnym sposobem jest też umieszczenie słoiczków na wąskich półkach, dzięki czemu zyskuje się łatwy dostęp do każdej przyprawy. Koniecznie podpisz słoiki, w innym przypadku możesz mieć problem z identyfikacją znajdujących się w nich ziół. 

 

Jak sprawdzić, czy przyprawa jest nadal świeża? 

Przyprawy, jak i inne produkty spożywcze, mają określony okres przydatności do spożycia. Jeśli nie korzystasz często z ziół, nie warto robić dużych zapasów, które prawdopodobnie się zmarnują. Po czym poznać, czy dana przyprawa nie nadaje się już do spożycia? Najprościej po konsystencji. Zbrylowany i stwardniały proszek trzeba wyrzucić do kosza. Świeża przyprawa ma sypką konsystencję i po potarciu uwalnia aromat. Nieprzyjemny zapach po potarciu i wyczuwalne grudki to znak, że przyprawy są popsute. 

 

Źródła: 

  1. Mariola Kozłowska, Iwona Ścibisz, “Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 358–363. 
  2. Elżbieta Pisulewska, Jadwiga Andrzejewska, Monika Fijołek, Aleksandra Halarewicz, Małgorzata Maderska, “500 przypraw i ziół leczniczych”, Wydawnictwo SBM, 2015.  

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Wierzbownica drobnokwiatowa – jakie ma właściwości i jak ją stosować?

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

„Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla

Bajkalina – właściwości i zastosowanie wyciągu z tarczycy bajkalskiej w lekach i kosmetykach

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

×