Przejdź do treści

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mity w seksie, które naprawdę warto wreszcie wyrzucić do śmieci
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Zrób 8 kroków i przestań się martwić

Aromatyczne przyprawy i zioła to coś, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. To one nadają potrawom wyjątkowego smaku i zapachu, wydobywając z dań to, co najlepsze. Zastanawiasz się, jak przechowywać przyprawy, aby zachowały swoje walory odżywcze i służyły na długo? Sprawdź nasze pomysły na przechowywanie ziół. 

Dlaczego właściwe przechowywanie przypraw jest ważne? 

Odpowiednie przechowywanie ziół i przypraw jest istotne z kilku względów. Po pierwsze zioła nie stracą w ten sposób swoich cennych wartości zdrowotnych. Poza tym nie będą wietrzeć, przez co nie utracą smaku i aromatu. Zabezpieczone nie będą też narażone na rozwój mikroorganizmów i przenikanie innych zapachów.  

Jak przechowywać przyprawy w oryginalnych torebkach? 

Nie musisz rezygnować z przechowywania przypraw w oryginalnych torebkach pod warunkiem, że szczelnie zamkniesz rozerwaną część torebki. Do tego celu przydadzą się klipsy, nazywane też grzbietami zamykającymi. Bez nich dojdzie do zbrylenia się ziół, utraty ich aromatu i smaku. Trzymanie przypraw w otwartych torebkach wiąże się też z ryzykiem rozsypywania się ich zawartości i brudzeniem szuflad.  

 

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

W czym przechowywać przyprawy? 

Lepszą i wygodniejszą alternatywą dla zwykłych torebek są szklane bądź porcelanowe pojemniki kuchenne. Takie rozwiązanie niesie ze sobą walory estetyczne i praktyczne. Wsypane do pojemników zioła można szczelnie zamknąć, przez co nie stracą smaku i aromatu ani nie przeniknie do nich zapach innych ziół. Dokładne zakręcanie wieczek zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych. Przyprawy bogate w te związki aktywne to m.in. kminek, tymianek, lubczyk, cynamon czy bazylia 

Zaletą szklanych słoików jest łatwość utrzymania ich w czystości i możliwość wielokrotnego użytkowania. A co z pojemnikami drewnianymi? Co prawda w ich przypadku znika problem narażenia na promieniowanie słoneczne, ale pojawia się inna wada. Drewno pochłania zapachy, więc do wybranego pojemnika trzeba wsypywać zawsze te same zioła, inaczej zapachy zmieszają się. 

 

Przechowywanie przypraw w kuchni 

Jak już wspomniano, przypraw nie należy wystawiać na działanie światła i ciepła. Przyprawy bogate w tłuszcz, takie jak gałka muszkatołowa czy gorczyca należy umieszczać w nieprzezroczystych pojemnikach, gdyż pod wpływem słońca mogą zjełczeć. Szklane pojemniki z papryką i mieszankami przypraw nie powinny stać w świetle, ponieważ utracą swoją intensywną barwę. 

Pojemniki z przyprawami ustaw z dala od kuchenki – para wodna i wysoka temperatura pogorszają jakość ziół. Zapomnij o stawianiu przypraw w pobliżu zlewozmywaka, aby nie narazić ich na wilgoć. Przyprawy możesz trzymać w szufladzie, na półce w szafce albo w specjalnym organizerze wyeksponowanym na blacie. Jeśli wybierasz szufladę, jej dno możesz zabezpieczyć antypoślizgową matą. W razie potrzeby kup specjalne przegródki lub wkład do szuflady. Możesz też postawić słoiki z przyprawami na tradycyjnych, wiszących półkach. Jeśli dysponujesz dużą ilością przypraw, możesz od razu kupić organizer zawierający kilkanaście słoiczków. 

A jak uporządkować przyprawy? Najprościej segregując je według częstotliwości użycia. Dogodnym sposobem jest też umieszczenie słoiczków na wąskich półkach, dzięki czemu zyskuje się łatwy dostęp do każdej przyprawy. Koniecznie podpisz słoiki, w innym przypadku możesz mieć problem z identyfikacją znajdujących się w nich ziół. 

 

Jak sprawdzić, czy przyprawa jest nadal świeża? 

Przyprawy, jak i inne produkty spożywcze, mają określony okres przydatności do spożycia. Jeśli nie korzystasz często z ziół, nie warto robić dużych zapasów, które prawdopodobnie się zmarnują. Po czym poznać, czy dana przyprawa nie nadaje się już do spożycia? Najprościej po konsystencji. Zbrylowany i stwardniały proszek trzeba wyrzucić do kosza. Świeża przyprawa ma sypką konsystencję i po potarciu uwalnia aromat. Nieprzyjemny zapach po potarciu i wyczuwalne grudki to znak, że przyprawy są popsute. 

 

Źródła: 

  1. Mariola Kozłowska, Iwona Ścibisz, “Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 358–363. 
  2. Elżbieta Pisulewska, Jadwiga Andrzejewska, Monika Fijołek, Aleksandra Halarewicz, Małgorzata Maderska, “500 przypraw i ziół leczniczych”, Wydawnictwo SBM, 2015.  

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Komonica zwyczajna – właściwości, cena, uprawa tej wyjątkowej rośliny pastewnej

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, sposoby przygotowania

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

napar

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na stres i gorsze samopoczucie

Aleksandra Gnyszka: Dzięki licznym badaniom naukowym wiemy, że w ziołach występują silne związki wzmacniające funkcje układu nerwowego

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para zakochanych, romantyczny wieczór

Nie masz ochoty na seks? Poznaj 8 sposobów na podniesienie libido

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leżąca w łóżku

9 możliwych przyczyn krwawienia po seksie

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?