4 min.
Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej? Istock.com
Aromatyczne przyprawy i zioła to coś, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. To one nadają potrawom wyjątkowego smaku i zapachu, wydobywając z dań to, co najlepsze. Zastanawiasz się, jak przechowywać przyprawy, aby zachowały swoje walory odżywcze i służyły na długo? Sprawdź nasze pomysły na przechowywanie ziół.
Spis treści
Dlaczego właściwe przechowywanie przypraw jest ważne?
Odpowiednie przechowywanie ziół i przypraw jest istotne z kilku względów. Po pierwsze zioła nie stracą w ten sposób swoich cennych wartości zdrowotnych. Poza tym nie będą wietrzeć, przez co nie utracą smaku i aromatu. Zabezpieczone nie będą też narażone na rozwój mikroorganizmów i przenikanie innych zapachów.
Jak przechowywać przyprawy w oryginalnych torebkach?
Nie musisz rezygnować z przechowywania przypraw w oryginalnych torebkach pod warunkiem, że szczelnie zamkniesz rozerwaną część torebki. Do tego celu przydadzą się klipsy, nazywane też grzbietami zamykającymi. Bez nich dojdzie do zbrylenia się ziół, utraty ich aromatu i smaku. Trzymanie przypraw w otwartych torebkach wiąże się też z ryzykiem rozsypywania się ich zawartości i brudzeniem szuflad.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
W czym przechowywać przyprawy?
Lepszą i wygodniejszą alternatywą dla zwykłych torebek są szklane bądź porcelanowe pojemniki kuchenne. Takie rozwiązanie niesie ze sobą walory estetyczne i praktyczne. Wsypane do pojemników zioła można szczelnie zamknąć, przez co nie stracą smaku i aromatu ani nie przeniknie do nich zapach innych ziół. Dokładne zakręcanie wieczek zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych. Przyprawy bogate w te związki aktywne to m.in. kminek, tymianek, lubczyk, cynamon czy bazylia
Zaletą szklanych słoików jest łatwość utrzymania ich w czystości i możliwość wielokrotnego użytkowania. A co z pojemnikami drewnianymi? Co prawda w ich przypadku znika problem narażenia na promieniowanie słoneczne, ale pojawia się inna wada. Drewno pochłania zapachy, więc do wybranego pojemnika trzeba wsypywać zawsze te same zioła, inaczej zapachy zmieszają się.
Przechowywanie przypraw w kuchni
Jak już wspomniano, przypraw nie należy wystawiać na działanie światła i ciepła. Przyprawy bogate w tłuszcz, takie jak gałka muszkatołowa czy gorczyca należy umieszczać w nieprzezroczystych pojemnikach, gdyż pod wpływem słońca mogą zjełczeć. Szklane pojemniki z papryką i mieszankami przypraw nie powinny stać w świetle, ponieważ utracą swoją intensywną barwę.
Pojemniki z przyprawami ustaw z dala od kuchenki – para wodna i wysoka temperatura pogorszają jakość ziół. Zapomnij o stawianiu przypraw w pobliżu zlewozmywaka, aby nie narazić ich na wilgoć. Przyprawy możesz trzymać w szufladzie, na półce w szafce albo w specjalnym organizerze wyeksponowanym na blacie. Jeśli wybierasz szufladę, jej dno możesz zabezpieczyć antypoślizgową matą. W razie potrzeby kup specjalne przegródki lub wkład do szuflady. Możesz też postawić słoiki z przyprawami na tradycyjnych, wiszących półkach. Jeśli dysponujesz dużą ilością przypraw, możesz od razu kupić organizer zawierający kilkanaście słoiczków.
A jak uporządkować przyprawy? Najprościej segregując je według częstotliwości użycia. Dogodnym sposobem jest też umieszczenie słoiczków na wąskich półkach, dzięki czemu zyskuje się łatwy dostęp do każdej przyprawy. Koniecznie podpisz słoiki, w innym przypadku możesz mieć problem z identyfikacją znajdujących się w nich ziół.
Jak sprawdzić, czy przyprawa jest nadal świeża?
Przyprawy, jak i inne produkty spożywcze, mają określony okres przydatności do spożycia. Jeśli nie korzystasz często z ziół, nie warto robić dużych zapasów, które prawdopodobnie się zmarnują. Po czym poznać, czy dana przyprawa nie nadaje się już do spożycia? Najprościej po konsystencji. Zbrylowany i stwardniały proszek trzeba wyrzucić do kosza. Świeża przyprawa ma sypką konsystencję i po potarciu uwalnia aromat. Nieprzyjemny zapach po potarciu i wyczuwalne grudki to znak, że przyprawy są popsute.
Źródła:
- Mariola Kozłowska, Iwona Ścibisz, “Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 358–363.
- Elżbieta Pisulewska, Jadwiga Andrzejewska, Monika Fijołek, Aleksandra Halarewicz, Małgorzata Maderska, “500 przypraw i ziół leczniczych”, Wydawnictwo SBM, 2015.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

28.01.2023
Pozostawiano macicę niezaszytą, uważając, że zrośnie się dzięki naturalnym skurczom. Jak kiedyś robiono cesarskie cięcie

25.01.2023
„Kiedy usłyszałam diagnozę, pomyślałam sobie: Czyli że co? Ja za pół roku umrę? Mam 28 lat!”. Rozmawiamy z Patrycją Lisiecką, która stworzyła projekt fotograficzny Młode z Rakiem

24.01.2023
Łukasz Tchórzewski: „Kultura” picia alkoholu w Polsce jest zjawiskiem patologicznym. W ten sposób wychowuje się pokolenia kolejnych alkoholików

21.01.2023