Przejdź do treści

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny
Fot. travelbook / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
Połóg – pierwsze dni po porodzie
Połóg – co cię może zaskoczyć tuż po porodzie? Opisuje Natalia Białobrzeska
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?

Witamina C – w czym występuje? Wiele osób sądzi, że niedobory witaminy C są rzadkością, ponieważ znajduje się ona w ogromnej liczbie produktów spożywczych. Nie jest to do końca prawda. Sprawdźmy, jakie produkty są źródłem witaminy C. 

Witamina C – co warto o niej wiedzieć?

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy, będący związkiem chemicznym. Pełni bardzo istotną rolę w ludzkim organizmie i wpływa na wiele aspektów funkcjonowania. Jej niedobory mogą być bardzo szkodliwe. Nie tylko zapewnia sprawną pracę układu odpornościowego, ale też chroni przed uszkodzeniem DNA czy zapobiega przedwczesnemu starzeniu.

Należy do nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Kwas askorbinowy jest jedną z najlepiej poznanych substancji odżywczych. Odkrył go naukowiec Albert Szent Győrgyi w 1937 r., za co otrzymał Nagrodę Nobla.

Jednym z bardziej interesujących faktów na temat witaminy C jest to, że większość zwierząt i roślin jest w stanie wytwarzać ją samodzielnie. Niektóre rasy psów, np. owczarki niemieckie, są w stanie wyprodukować aż 25 mg witaminy C na dobę. Organizm ludzki nie ma jednak takiej umiejętności – człowiek powinien dostarczyć sobie wraz z pożywieniem około 45–90 mg witaminy C na dobę.

Migrena u kobiet / istockphoto.com

Jakie właściwości posiada witamina C?

Właściwości witaminy C są o wiele bardziej rozległe niż uważa wiele osób. Jedną z jej podstawowych funkcji jest wspieranie pracy układu immunologicznego. To witamina C dba o to, aby organizm był odpowiednio chroniony przed wirusami i bakteriami, m.in. przed przeziębieniem i grypą. Warto jednak wiedzieć, że witamina C wspiera funkcje odpornościowe organizmu o wiele szerzej – m.in. może zapobiegać niszczeniu DNA, białek i tłuszczów, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych.

Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem. Oznacza to, że skutecznie wspiera organizm w walce ze stresem oksydacyjnym, hamuje nadmierną aktywność wolnych rodników i niweluje szkody, które wyrządziły one w organizmie. Wolne rodniki mogą przyczyniać się m.in. do przedwczesnego starzenia, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów, dlatego warto każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi dużą ilość antyoksydantów, w tym witaminy C.

Inne funkcje witaminy C w organizmie to m.in. odpowiednia asymilacja żelaza czy aktywacja wielu enzymów. Co bardzo ważne, witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który nie tylko zapewnia skórze młody wygląd, ale też chroni stawy przed nadmierną eksploatacją. Witamina C może również pozytywnie oddziaływać na dziąsła, zapobiegać powstawaniu siniaków, wzmacniać skórę, szczególnie w przypadku cery naczynkowej, czy poprawiać ogólną kondycję organizmu.

Witamina C – występowanie

Najlepsze źródła witaminy C to m.in.:

  • czarna porzeczka,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • papryczka chilli,
  • acerola.

Nieco mniej witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych, m.in. w pomarańczach i limonkach, a także w kiszonkach czy w śliwkach. Niemniej jednak, bardzo ważne jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety i spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw. Pięć porcji warzyw i owoców dziennie sprawi, że organizm otrzyma odpowiednią dawkę nie tylko witaminy C, ale też wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Należy pamiętać, że witamina C jest niezwykle nietrwała – ulega rozpadowi zarówno w niskich, jak i w zbyt wysokich temperaturach. Z tego powodu warto sięgać po świeże owoce i warzywa.

Niedobory witaminy C

Są coraz częstsze. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, bogata w produkty przetworzone i bardzo uboga w owoce i warzywa może prowadzić nie tylko do wielu chorób czy otyłości, ale też do licznych niedoborów – w tym również witaminy C. Warto mieć to na uwadze, komponując menu, ponieważ długotrwałe niedobory w istotny sposób zaburzają pracę całego organizmu.

maliny

Właściwa suplementacja witaminy C

Okresowo warto wspomagać się witaminą C w postaci suplementu. Nie ma powodu do obaw, ponieważ nadmiar tej witaminy nie jest szkodliwy – zostaje szybko usunięty z organizmu. Warto jednak wybierać dobrej jakości preparaty, najlepiej takie, które są polecane przez lekarzy.

„Witamina C lewoskrętna” czy „witamina C prawoskrętna” to hasła, które pojawiają się w mediach, jednak takie rodzaje w ogóle nie istnieją. Nie warto sięgać po tak reklamowane preparaty – najlepiej wybrać witaminę C naturalną, czyli kwas askorbinowy w odpowiedniej dawce. Jedną z najlepiej przyswajalnych form jest witamina C liposomalna.

Witamina C jest bardzo istotna i nie należy dopuścić do jej niedoborów. Z tego powodu należy włączać do diety jak najwięcej warzyw i owoców, a okresowo można sięgać po witaminę C w tabletkach.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Zielone warzywa liściaste a kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) – źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Witamina K – występowanie i rola w organizmie. Czym grozi niedobór?

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?

Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Witamina E / istock

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru

Witamina E / istock

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Witamina A / istock

Witamina A – właściwości, występowanie i suplementacja. Za co odpowiada w organizmie?

Biotyna (witamina h, witamina b7) - właściwości i występowanie / istock

Witamina H (biotyna, witamina b7) – właściwości i występowanie

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina B3

Witamina B3 (niacyna) – jakie są jej właściwości? Co powoduje jej nadmiar i niedobór?

Witamina B1

Witamina B1 (tiamina) – skutki niedoboru, dzienne dawkowanie, występowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Niektóre witaminy łatwiej przedawkować

Niektóre witaminy łatwiej przedawkować. Które?

Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową

Furagina i witamina C na zapalenie dróg moczowych to dobre połączenie? Wyjaśnia farmaceutka

Ślady krwi na jabłku po ugryzieniu, spowodowane przez szkorbut

Szkorbut – objawy, przyczyny. Na czym polega leczenie szkorbutu?

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?