Przejdź do treści

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny
Fot. travelbook / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Nie wystarczy powiedzieć, że boli brzuch. Lekarka Weronika Błaszczyk podpowiada, co ułatwi właściwą diagnozę
Choroby przenoszone drogą płciową są obecnie „poza kontrolą”. Liczba zarażonych osób nieustannie rośnie
Lekarz zbagatelizował jej objawy. O tym, że to rak piersi, 29-latka dowiedziała się w ósmym miesiącu ciąży
Natalia Nykiel: „Normalne, że ich dotykam”. To ważny spot, który powinna obejrzeć każda nastolatka
Czujesz, że przytłaczają cię emocje? Wypróbuj technikę samoregulacji STOP

Witamina C – w czym występuje? Wiele osób sądzi, że niedobory witaminy C są rzadkością, ponieważ znajduje się ona w ogromnej liczbie produktów spożywczych. Nie jest to do końca prawda. Sprawdźmy, jakie produkty są źródłem witaminy C. 

Witamina C – co warto o niej wiedzieć?

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy, będący związkiem chemicznym. Pełni bardzo istotną rolę w ludzkim organizmie i wpływa na wiele aspektów funkcjonowania. Jej niedobory mogą być bardzo szkodliwe. Nie tylko zapewnia sprawną pracę układu odpornościowego, ale też chroni przed uszkodzeniem DNA czy zapobiega przedwczesnemu starzeniu.

Należy do nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Kwas askorbinowy jest jedną z najlepiej poznanych substancji odżywczych. Odkrył go naukowiec Albert Szent Győrgyi w 1937 r., za co otrzymał Nagrodę Nobla.

Jednym z bardziej interesujących faktów na temat witaminy C jest to, że większość zwierząt i roślin jest w stanie wytwarzać ją samodzielnie. Niektóre rasy psów, np. owczarki niemieckie, są w stanie wyprodukować aż 25 mg witaminy C na dobę. Organizm ludzki nie ma jednak takiej umiejętności – człowiek powinien dostarczyć sobie wraz z pożywieniem około 45–90 mg witaminy C na dobę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Migrena u kobiet / istockphoto.com

Jakie właściwości posiada witamina C?

Właściwości witaminy C są o wiele bardziej rozległe niż uważa wiele osób. Jedną z jej podstawowych funkcji jest wspieranie pracy układu immunologicznego. To witamina C dba o to, aby organizm był odpowiednio chroniony przed wirusami i bakteriami, m.in. przed przeziębieniem i grypą. Warto jednak wiedzieć, że witamina C wspiera funkcje odpornościowe organizmu o wiele szerzej – m.in. może zapobiegać niszczeniu DNA, białek i tłuszczów, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych.

Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem. Oznacza to, że skutecznie wspiera organizm w walce ze stresem oksydacyjnym, hamuje nadmierną aktywność wolnych rodników i niweluje szkody, które wyrządziły one w organizmie. Wolne rodniki mogą przyczyniać się m.in. do przedwczesnego starzenia, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów, dlatego warto każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi dużą ilość antyoksydantów, w tym witaminy C.

Inne funkcje witaminy C w organizmie to m.in. odpowiednia asymilacja żelaza czy aktywacja wielu enzymów. Co bardzo ważne, witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który nie tylko zapewnia skórze młody wygląd, ale też chroni stawy przed nadmierną eksploatacją. Witamina C może również pozytywnie oddziaływać na dziąsła, zapobiegać powstawaniu siniaków, wzmacniać skórę, szczególnie w przypadku cery naczynkowej, czy poprawiać ogólną kondycję organizmu.

Witamina C – występowanie

Najlepsze źródła witaminy C to m.in.:

  • czarna porzeczka,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • papryczka chilli,
  • acerola.

Nieco mniej witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych, m.in. w pomarańczach i limonkach, a także w kiszonkach czy w śliwkach. Niemniej jednak, bardzo ważne jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety i spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw. Pięć porcji warzyw i owoców dziennie sprawi, że organizm otrzyma odpowiednią dawkę nie tylko witaminy C, ale też wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Należy pamiętać, że witamina C jest niezwykle nietrwała – ulega rozpadowi zarówno w niskich, jak i w zbyt wysokich temperaturach. Z tego powodu warto sięgać po świeże owoce i warzywa.

Niedobory witaminy C

Są coraz częstsze. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, bogata w produkty przetworzone i bardzo uboga w owoce i warzywa może prowadzić nie tylko do wielu chorób czy otyłości, ale też do licznych niedoborów – w tym również witaminy C. Warto mieć to na uwadze, komponując menu, ponieważ długotrwałe niedobory w istotny sposób zaburzają pracę całego organizmu.

maliny

Właściwa suplementacja witaminy C

Okresowo warto wspomagać się witaminą C w postaci suplementu. Nie ma powodu do obaw, ponieważ nadmiar tej witaminy nie jest szkodliwy – zostaje szybko usunięty z organizmu. Warto jednak wybierać dobrej jakości preparaty, najlepiej takie, które są polecane przez lekarzy.

Witamina C lewoskrętna” czy „witamina C prawoskrętna” to hasła, które pojawiają się w mediach, jednak takie rodzaje w ogóle nie istnieją. Nie warto sięgać po tak reklamowane preparaty – najlepiej wybrać witaminę C naturalną, czyli kwas askorbinowy w odpowiedniej dawce. Jedną z najlepiej przyswajalnych form jest witamina C liposomalna.

Witamina C jest bardzo istotna i nie należy dopuścić do jej niedoborów. Z tego powodu należy włączać do diety jak najwięcej warzyw i owoców, a okresowo można sięgać po witaminę C w tabletkach.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? "Promowanie ich jest szkodliwe społecznie" - podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? „Promowanie ich jest szkodliwe społecznie” – podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

86-latek przedawkował witaminę B6 / istock

Mężczyzna przyjmował 70-krotnie wyższą dawkę witaminy B6 niż zakładają zalecenia. 86-latek utracił zdolność chodzenia

Witamina B6 pomoże w walce z depresją? Zaskakujące odkrycie naukowców

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Kobieta łykała preparat dla koni / istock

Kobieta przyjmowała witaminę D w formie preparatu dla koni. „Jesteś koniem – bierzesz dawki dla konia. Nie jesteś koniem – nie bierzesz końskich dawek” – apeluje ekspert

Ile ważna jest recepta? Czym różni się recepta papierowa od e-recepty?

Od 1 lipca na te badania skieruje cię lekarz rodzinny. Będzie można wykonać je bezpłatnie

Od 1 lipca na te badania skieruje cię lekarz rodzinny. Będzie można wykonać je bezpłatnie

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Białko S – rola w organizmie, badanie, interpretacja wyniku

Witamina w kroplach

Popularna witamina D3 wycofana. To kolejna wadliwa seria w ciągu ostatnich tygodni

Białko C – co to jest, konsekwencje niedoboru i metody diagnozy

Przyczyny i sposoby na suche usta. Jak leczyć zajady i kserostomię?

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Witamina D - kiedy ją przyjmować? / pexels

Łykasz witaminę D? Wyjaśniamy, o jakiej porze dnia najlepiej ją przyjmować

Krople

Popularna witamina D3 wycofana z aptek. Powodem wady jakościowe

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Budzisz się zlana potem? Oto 8 możliwych przyczyn

Kobieta w górach

Niedobór witaminy D czternastokrotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Najnowsze badanie naukowców

Suplementacja witaminą D3 i kwasami Omega 3 a choroby autoimmunologiczne. Opublikowano wyniki przełomowego badania  

Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy

niedobory w organizmie

Męczy cię sezonowe osłabienie? Lekarka radzi, jakie badania zrobić, by sprawdzić niedobory w organizmie

Kobieta

Przyjmowanie witaminy C wraz z lewotyroksyną wpływa korzystnie na choroby tarczycy? Wyjaśnia farmaceutka

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

para zakochanych, romantyczny wieczór

Nie masz ochoty na seks? Poznaj 8 sposobów na podniesienie libido

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leżąca w łóżku

9 możliwych przyczyn krwawienia po seksie

Kobieta siedzi

Krwawienie po okresie – przyczyny, objawy, kolory wydzielin

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

×