Justyna Fiedoruk Najdroższa przyprawa świata – szafran na zmarszczki i przebarwienia Szafran uznawany jest najdroższą przyprawę świata. Ma on cenne właściwości dla zdrowia i urody. Już w starożytności wykorzystywano go w kuchni i kosmetyce. Sprawdź, jakie właściwości ma szafran i dlaczego warto go stosować. 12.12.2022 5 min.
Marta Dragan Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? Cynamon to niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca przyprawa, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowych deserów. O tym, jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgać, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i… 09.12.2022 2 min.
Patrycja Fijałkowska 7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc! Imbir jest idealną przyprawą do podkręcania smaku potraw, deserów lub napojów. Skrywa w sobie niesamowite właściwości lecznicze. Poznaj je! 06.11.2022 3 min.
Milena Marchewka Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli? 26.07.2022 4 min.
Milena Marchewka Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy 02.05.2022 4 min.
Marta Chowaniec „Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy - Zima jest okresem, który nas znakomicie wzmacnia, jeśli się troskę o siebie odpowiednio rozegra, w przeciwieństwie do lata, które osłabia naszą energię życiową. – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka Ajurwedy. Rozmawiamy… 15.01.2022 9 min.
Zofia Laren Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu? Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. Choć szafran – najdroższa przyprawa świata – ma spore zasługi dla naszego zdrowia, to zwykła kurkuma jest uznawana za zdrowszą przyprawę i remedium na wiele problemów somatycznych. 08.05.2021 4 min.
Julia Krupińska Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody! 09.01.2021 4 min.
Julia Krupińska Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży? Pikantne jedzenie uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin. 19.08.2020 3 min.
Natalia Gregorowicz 10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków Bogactwo kolorów, aromatów i smaków - to wszystko skrywają w sobie przyprawy i zioła. To i wiele, wiele, wiele więcej… Jeśli tylko do podstawowego zestawu w postaci pieprzu i soli dodamy 10 roślinnych składników, już wkrótce… 27.07.2020 4 min.
Klaudia Kierzkowska Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne Anyż gwiaździsty, zwany także anyżem gwiazdkowym, spośród mnóstwa przypraw wyróżnia się charakterystycznym wyglądem, smakiem i aromatem. Słynie z wielu zastosowań kulinarnych i posiada mnóstwo właściwości leczniczych. 30.06.2020 4 min.
Zuzanna Kowalewska Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie? Czosnek niedźwiedzi można zebrać na wiosnę, kiedy kończy się kwiecień i rozpoczyna maj. Bez problemu można go wyhodować w przydomowych ogródkach. Jest to również roślina występująca w runie leśnym. 17.05.2020 5 min.
Magdalena Bury Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości "Nie jedz tego, to sam glutaminian sodu!" - słyszałam nieraz podczas chwilowej utraty głowy, gdy ktoś nakrył mnie podczas jedzenia zupki chińskiej czy chipsów. I założę się, że ty też kiedyś usłyszałaś to zdanie. Czy jednak… 22.01.2020 4 min.
Agata Deja Domowa przyprawa 5 smaków Kultowa, dla miłośników kuchni orientalnej wręcz niezastąpiona. Przyprawa łącząca w sobie smaki: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony. Jeśli po nią sięgacie, najlepiej zrezygnujcie z gotowych mieszanek i zróbcie ją sobie… 11.01.2020 2 min.
Patrycja Fijałkowska Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą? Goździki znamy przede wszystkim jako dodatek do zimowych herbat czy grzanych alkoholi. Cenimy je za walory smakowe i tratujemy jako sezonową przyprawę. Tymczasem te wysuszone pąki kwiatów drzewa goździkowego mają właściwości… 10.12.2019 3 min.
Magdalena Bury Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć 22.07.2019 3 min.
Julia Krupińska Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli? Sól jest zdrowa i niezbędna organizmowi, dopóki z nią nie przesadzisz. A przeholować nietrudno, bo dzienna zalecana dawka to maksymalnie 1 łyżeczka tej przyprawy. Jednak nadmiar soli w organizmie możesz zneutralizować. 07.07.2019 3 min.
Magdalena Bury Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem 26.06.2019 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami W kurkumie zawsze lubiłam jej złocisty kolor, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenika na inne składniki, nadając im szlachetne zabarwienie. A jeśli uszlachetnić nią klasyczne połączenie polskich warzyw,… 13.03.2019 3 min.
Magdalena Bury Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić 25.01.2019 3 min.