Przejdź do treści

Kwas oleinowy (OA)

Kwas oleinowy (OA)
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?
Mama i stetoskop
Mama i stetoskop: Nie wierzcie we wszystko co znajdziecie w internecie. Jeśli jest coś, co was nurtuje, to pytajcie lekarzy

Zapotrzebowanie dobowe: min. 36 proc. wszystkich tłuszczów w diecie i min. 12 proc. całkowitego spożycia kalorii, co przy menu zapewniającym ok. 2000 kcal dziennie równa się dawce ok. 26 g kwasu oleinowego.

Rola: jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym pomagają przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów; wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi.

Zastosowanie: profilaktyka chorób układu krążenia i nowotworów, m.in. piersi, prostaty, jelita.

Objawy niedoboru: zaburzenia lipidogramu krwi.

Skutki nadmiaru: podrażnienie układu trawienia (przy bardzo wysokich dawkach).

Źródła: oliwa z oliwek i oliwki; olej rzepakowy; awokado; orzechy ziemne, laskowe i sezam – oraz tłoczone z nich oleje; orzechy nerkowe, makadamia, pekan, pistacje, migdały. Kwas oleinowy jest mniej wrażliwy na rozkład pod wpływem tlenu z powietrza, światła i ciepła niż kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

Dlaczego diety nie działają? – 5 psychologicznych powodów

7 najlepszych diet na 2018 rok

Stres działa jak śmieciowe jedzenie

Poczytaj dla zdrowia

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Dietetyczka kontra singielka na zakupach

6 najgorszych nawyków żywieniowych

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

10 zagrożeń drastycznych diet

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca