Elżbieta Trybus Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce 20.07.2022 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Lanolina w produktach kosmetycznych – działanie i zastosowanie Lanolina, czyli emolient pozyskiwany z wełny owczej, od lat znana jest ze swoich właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako składnik opatrunków,… 22.10.2021 5 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Lucerna nazywana jest „królową ziaren”. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, które działają antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Mimo to kiełki lucerny nie mogą być składnikiem… 14.08.2021 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów – alarmują naukowcy Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” po raz kolejny udowadnia jak istotne są w diecie kwasy Omega-3. „Przewiduje się, że bycie aktywnym palaczem w wieku 65 lat odejmuje więcej niż cztery… 28.06.2021 3 min.
Żaneta Michalak Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa? Miruna to ryba oceaniczna o wielu właściwościach zdrowotnych. Jak wygląda ryba miruna? Posiada mocno wydłużone ciało, które zwęża się ku tyłowi. Zalicza się ona do dorszowatych, a jej połowy mają miejsce najczęściej w… 12.04.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans "Zgodnie z wchodzącym właśnie w życie rozporządzeniem KE, w 100 g produktu nie będzie mogło być więcej niż 2 g utwardzonych tłuszczów trans" 02.04.2021 4 min.
Żaneta Michalak Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić? Różne kultury mają odmienne preferencje smakowe. Doskonale widać to w przypadku owocu zwanego durianem. Bardzo charakterystyczne jest to, jak pachnie. Durian to połączenie smaków i aromatów zepsutej ryby, zatłoczonej ulicy… 29.03.2021 6 min.
Ewa Sawa Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór Znajdziesz w: oleju z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki; oleju rydzowym (z lnianki); spirulinie. 24.08.2020 3 min.
Ewa Sawa Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru Znajdziesz w: tłuszczu z nasion oleistych, takich jak m.in. siemię lniane, zimnotłoczony olej lniany; olej rzepakowy, orzechy włoskie i pestki dyni. 24.08.2020 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz? Kwasy omega-6 i omega-3 - to, że są zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety, wie chyba każdy. Pytanie, co jeść, by dostarczać ich odpowiednią ilość do organizmu. I czy powinniśmy jeść jednakową ilość kwasów omega-6 i omega-3? 29.07.2020 4 min.
Julia Krupińska Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe? Kolejny kraj wprowadził restrykcyjne ograniczenia stosowania tłuszczy trans w żywności. Po Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie „stop” usłyszeli producenci w Stanach Zjednoczonych. 23.06.2020 2 min.
Anna Jastrzębska Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu? Nowy trend rozpalił polski Instagram – pięknie, żółto ubarwione pola rzepaku stały się tłem licznych sesji zdjęciowych. My jednak nie będziemy zajmować się celebrytami tańczącymi wśród złocistych kwiatów. Prawdziwą… 22.05.2020 7 min.
Ewa Wojciechowska Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska Jesteśmy tym, co jemy. Zatem, jeśli w sezonie obniżonej odporności nie chcesz mieć do czynienia z katarem, kaszlem i gorączką, warto odpowiednio wesprzeć się dietą. 08.01.2020 6 min.
Zuzanna Kowalewska Fosfolipidy – czym są i jaką odgrywają rolę? Fosfolipidy to ważny składnik błony komórkowej, a więc komórek, z których zbudowany jest nasz organizm. Często słyszymy o możliwości ich suplementacji, ale czy warto? Jaką rolę pełnią? 28.11.2019 2 min.
Zuzanna Kowalewska Trójglicerydy – ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy? Trójglicerydy to materiał energetyczny dla człowieka. Dzięki nim nasz organizm ma szansę na normalne funkcjonowanie. Nie można jednak zapominać, że ich podwyższony poziom może prowadzić do wielu chorób. 04.09.2019 3 min.
Zuzanna Kowalewska Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości? Czarnuszka to jedna z popularniejszych przypraw, która jest często używana i stosowana. Zwykle wybieramy ją do potraw i wypieków zw względu na jej właściwości smakowe jednak przyprawa posiada wiele korzystnych właściwości,… 01.09.2019 3 min.
Magdalena Bury Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego 05.08.2019 6 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Czy wiesz, czemu tyjesz? Spożywanie cukru w nadmiernej ilości odpowiada za wiele problemów zdrowotnych i - oczywiście - powoduje tycie. Nie odkrywamy tu Ameryki, ale czy wiecie, jak dużo możecie przytyć przez swoje słodkie uzależnienia? 09.11.2015 2 min.
Julia Krupińska 7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt Wydaje się logiczne, że skoro mamy lepszy dostęp do informacji, większą wiedzę na rozmaite tematy, wiemy, jaka dieta nam służy, a co nam szkodzi, to nasz iloraz inteligencji rośnie. Niestety, jest akurat przeciwnie! 03.08.2015 3 min.
Julia Krupińska Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia? Mówi się, że aby mieć zdrowe serce, trzeba ograniczyć przede wszystkim tłuszcz w diecie. Jednak ostatnio coraz więcej badań dowodzi, że to węglowodany, które przekształcają się w komórki tłuszczowe w organizmie, są bardziej… 08.09.2014 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Tłuszcze – nie takie złe jak je malują Słowo tłuszcz niestety nie ma zbyt pozytywnych konotacji. Kojarzy się z nadwaga i otyłością. Czy zatem jeść coś tłustego oznacza jeść niezdrowo? Nie. Tłuszcze są nam bardzo potrzebne! Również do tego, by... chudnąć. 25.03.2014 3 min.
Julia Krupińska Tłuszcze trans na celowniku W chwilach słabości zdarza mi się sięgnąć po smażone frytki albo pączka. Choć wiem, że zawierają one najgroźniejsze dla zdrowia tłuszcze trans. O ile zrobię to naprawdę od święta, to jest to grzech do wybaczenia. Ale wiele… 10.11.2013 3 min.
Ewa Sawa Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy? Znajdziesz w: oliwie z oliwek i oliwkach; oleju rzepakowym; awokado; orzechach ziemnych, laskowych i sezamie – oraz w tłoczonych z nich olejach; orzechach nerkowych, makadamia, pekan, pistacjach, migdałach. 24.08.2012 2 min.
Ewa Sawa Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA) Znajdziesz w: tłustych rybach morskich takich jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłustych, jak tuńczyk. 24.08.2012 2 min.