Przejdź do treści

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Mrożone warzywa
Mrożone jedzenie – czy to dobry pomysł i o czym należy pamiętać? Radzi dietetyk / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli
Noworodek w szpitalu
Pobranie krwi u noworodka. Jak wygląda? Skąd się pobiera? Wyjaśnia położna
Spermidyna w jabłkach / istock
Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?
Magdalena Mikołajczyk
Ból karku to coraz częstszy problem. Fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk mówi, jak wykonać automasaż
Co musisz wiedzieć o koronawirusie? Ministerstwo Zdrowia opublikowało wytyczne

Mrożone jedzenie czy świeże produkty? Jeśli kiedykolwiek stanęłaś przed takim dylematem, nasz artykuł może być dla ciebie pomocny. Dietetyk Aneta Pisarek mówi, czy mrożenie to dobry sposób na zachowanie świeżości posiłków i o czym należy pamiętać, żeby nie ucierpiało nasze zdrowie.

Mrożenie jedzenia na zapas to dla wielu z nas prawdziwy ratunek. Szczególnie gdy nie mamy czasu robić co chwilę zakupów albo zostało nam dużo resztek po obiedzie czy kolacji. Ale czy to, co wyjmiemy z zamrażarki, będzie tak samo wartościowe i smaczne jak świeże produkty? Okazuje się, że odpowiedź nie jest wcale taka prosta.

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe co świeże?

– Jeżeli mamy akurat sezon na owoce i warzywa, to świeże produkty będą zdecydowanie lepszą opcją. Natomiast zimą, kiedy korzystamy z zapasów albo mamy bardzo ograniczoną liczbę warzyw i owoców, możemy wybrać mrożonki, ponieważ te owoce i warzywa zostały zebrane w chwili, kiedy miały najlepszy smak i aromat – podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Aneta Pisarek.

Warto pamiętać, że obróbka termiczna może spowodować ubytek wartości odżywczych i witamin.

– Każda witamina w innej temperaturze będzie traciła swoje właściwości. Ten ubytek jest inny dla każdego produktu, jednak to nie jest całkowita strata. Pomimo tej straty poza sezonem warto wybierać mrożone warzywa i owoce – namawia dietetyk.

Mrożone jedzenie – czego nie mrozić, a co najmniej ucierpi w zamrażarce?

Twarde warzywa (groszek , fasolka szparagowa) możemy bez wahania mrozić. Jednak nie wszystkie produkty warto wkładać do zamrażarki. Niektóre z nich mogą stracić swoją strukturę, konsystencję albo smak. Zaliczają się do nich:

  • owoce i warzywa, które mają dużo wody, np. pomidory, ogórki, jabłka, arbuzy
  • nabiał, np. jogurt albo śmietana
  • produkty, które zawierają dużo tłuszczu, np. majonez
  • warzywa liściaste, np. sałata
  • jajka

Niektóre warzywa, takie jak brokuły, szpinak czy kalafior, mogą zachować ładniejszy kolor, aromat i strukturę dzięki blanszowaniu przed zamrożeniem. Wystarczy wrzucić warzywa na chwilę do wrzątku, a następnie oblać je zimną wodą.

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Mrożone jedzenie – o czym powinnyśmy pamiętać?

Nie sztuką jest włożenie jedzenia do zamrażarki. Pytanie, jak je zamrozić, żeby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie. Przede wszystkim trzeba pamiętać o higienie.

– Produkty, które przygotowujemy do zamrożenia, powinny być świeże. Jeżeli przechowujemy mięso 3 dni w lodówce i sobie przypomnimy, że możemy je włożyć do zamrażarki, to namnożone bakterie mogą się uaktywnić po rozmrożeniu. To niebezpieczne dla naszego zdrowia – podkreśla Pisarek.

Bakterie wytwarzają się także podczas ponownego zamrażania. Dlatego zdecydowanie nie powinnyśmy tego robić. Warto też podzielić jedzenie na mniejsze porcje. Wtedy unikniemy wyjęcia z zamrażarki mało apetycznej „zlepki”, np. pierogów czy truskawek.

– Po odmrożeniu możemy od razu warzywa wkładać gorącej do wody. Nie musimy czekać, żeby się odmroziły. Warto je gotować dosyć krótko. Im dłuższe gotowanie, tym większa utrata witamin – radzi dietetyk.

Mrożone jedzenie – ile możemy je przechowywać w zamrażarce?

  • pieczywo –  2-3 miesiące
  • ciasta – ok. 2 miesięcy
  • warzywa i owoce – od 6 do 12 miesięcy
  • mięso – do 9 miesięcy (w zależności od wielkości porcji i temperatury mrożenia)

Często mrozicie jedzenie? Macie na to jakieś swoje sprawdzone patenty? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Kobieta otwiera lodówkę

Mycie lodówki – sprawdź, czy nie robisz tego za rzadko. Czym najlepiej ją czyścić?

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Odchudzanie to nie wszystko. Dietetyczka Anna Reguła tłumaczy, dlaczego w traceniu kilogramów ważny jest umysł

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Danie z ziemniaków

Ziemniaki – czym różnią się od siebie typy A, B i C? Poznaj przepisy na dania ze wszystkimi trzema

Krople do nosa

GIS wycofał popularne krople do nosa. Powodem była wada jakościowa

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?