Przejdź do treści

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?
Olej palmowy – jeść czy nie jeść?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tajemnicze choroby
Tajemnicze choroby. Mimo postępu w nauce, wciąż nie wiemy, co je wywołuje
Polubić... menstruację
Polub… menstruację! Jak dopasować się do hormonów, by czuć się dobrze cały miesiąc?
Sucha skóra? Nie pij wody!
Sucha skóra? Nie pij wody!
Jak poprawić sen dziecka?
Jak poprawić sen dziecka?
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń wśród personelu medycznego/iStock
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń koronawirusem wśród personelu medycznego. Dwa nowe zarządzenia

Nie cieszy się dobrą sławą. Olej palmowy, choć dużo mówi się o tym, jak jego pozyskiwanie szkodzi środowisku, wciąż jest masowo spożywany przez naszych rodaków. Powód? Znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, nie tylko w kojarzonym z olejem palmowym popularnym kremie czekoladowym do kanapek. Jak informuje ekoaktywistka Paulina Górska, Polak zjada średnio 9,8 kilograma oleju palmowego rocznie.

Paulina Górska – kim jest?

Zachęca do bycia less waste i życia w zgodzie z przyrodą. Paulina Górska, bo o niej mowa, to ekoaktywistka i edukatorka, której profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 30 tysięcy osób. Górska pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia.

Jej ostatni post dotyczy oleju palmowego – tłuszczu, który powszechnie występuje w produktach, kupowanych przez nas w sklepach. Największa kontrowersja dotyczy jego pozyskiwania – wiąże się to z wyniszczaniem lasów tropikalnych, w miejscu których powstają plantacje palm olejowych. Symbolem opłakanych skutków takiej polityki stały się orangutany, które wraz z wyrębem lasów tracą miejsce do życia.

Paulina Górska

Olej palmowy – najważniejsze fakty

„Czy olej palmowy to zło? Czy olej z upraw certyfikowanych jest ok?” – pyta w poście opublikowanym na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska. Nie wszystkie wymienione przez nią fakty potwierdzają złą sławę tego tłuszczu:

„Jest on składnikiem 50 proc. pakowanych produktów dostępnych w supermarketach, od pizzy po szminki;

Polak zjada średnio 9.8 kg oleju palmowego rocznie;

Dzisiaj całkowity obszar prowadzonych na skalę przemysłową plantacji tego oleju zajmuje półtorej powierzchni Polski;

Mimo że świadomość o negatywnych stronach oleju palmowego jest coraz większa, FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, szacuje, że do 2050 r. globalny popyt na olej palmowy potroi się;

Pozyskiwanie tego produktu bezdyskusyjnie dewastuje środowisko – co roku produkcja oleju rośnie o kilka milionów ton, co oznacza, że potrzebne są kolejne połacie terenów do jego uprawy – np. na Borneo wycięto od 2000 roku ponad 6 mln hektarów pierwotnej dżungli, z czego ponad połowę pod przemysłową uprawę;

Certyfikacja RSPO ma gwarantować, że plantacja nie dewastuje środowiska, a ludzie pracują w godnych warunkach. Czy tak jest? W 2019 roku w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Science of the Total Environment” ukazała się publikacja, której autorzy dowodzą, że nie zawsze tak się dzieje, mimo certyfikacji postępuje degradacja środowiska. Również raport Amnesty International z 2016 roku mówił o łamaniu praw pracowniczych mimo certyfikatu RSPO

W żywności najczęściej pojawia się w postaci „utwardzonej” (olej rafinowany, często występuje pod nazwą „tłuszczu roślinnego”). Jest szkodliwy dla zdrowia. Ale jest też w postaci surowej – ta ma całkiem dobre właściwości zdrowotne – zawiera m.in. antyoksydanty, witaminę E i beta-karoten

– wymienia Paulina Górska.

istockphoto.com

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Nie jest łatwo całkowicie pozbyć się oleju palmowego z domu i ze swojej diety. Znajdziemy go nie tylko w często kojarzonym z tym produktem popularnym kremie czekoladowym, ale także w margarynach, słodyczach, chipsach, gotowych daniach.

„Ja kiedyś zdecydowałam, że nie kupuję produktów z olejem palmowym – można przecież wybrać inne. Temat jest jednak super złożony i nie ma tutaj zerojedynkowych rozwiązań” – pisze Paulina Górska i dodaje: „praktykuj świadomą konsumpcję”. Podpisujemy się pod tym obiema rękami!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

OLEJ PALMOWY. Temat potężny. Czy olej palmowy to zło? Czy olej z upraw certyfikowanych jest ok? Zebrałam dla Was trochę informacji: ⠀ Kilka faktów: ⠀ ❗jest on składnikiem 50% pakowanych produktów dostępnych w supermarketach, od pizzy po szminki ⠀ ❗ Polak zjada średnio 9.8 kg oleju palmowego rocznie 🤯 ⠀ ❗ dzisiaj całkowity obszar prowadzonych na skalę przemysłową plantacji tego oleju zajmuje półtorej powierzchni Polski ⠀ ❗mimo że świadomość o negatywnych stronach oleju palmowego jest coraz większa, FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, szacuje, że do 2050 r. globalny popyt na olej palmowy potroi się (!!!) ⠀ ❗pozyskiwanie tego produktu bezdyskusyjnie dewastuje środowisko – co roku produkcja oleju rośnie o kilka milionów ton, co oznacza, że potrzebne są kolejne połacie terenów do jego uprawy – np. na Borneo wycięto od 2000 roku ponad 6 mln hektarów pierwotnej dżungli, z czego ponad połowę pod przemysłową uprawę. Jak to wpływa na bioróżnorodność, zmniejszanie populacji gatunków – na pewno wiecie. Jak pisała „Rzeczpospolita” – „25 orangutanów umiera dziennie za ciasteczka Oreo”… ⠀ ❗certyfikacja RSPO ma gwarantować, że plantacja nie dewastuje środowiska, a ludzie pracują w godnych warunkach. Czy tak jest? W 2019 roku w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Science of the Total Environment” ukazała się publikacja, której autorzy dowodzą, że nie zawsze tak się dzieje, mimo certyfikacji postępuje degradacja środowiska. Również raport Amnesty International z 2016 roku mówił o łamaniu praw pracowniczych mimo certyfikatu RSPO ⠀ ❗ w żywności najczęściej pojawia się w postaci „utwardzonej” (olej rafinowany, często występuje pod nazwą „tłuszczu roślinnego”). Jest szkodliwy dla zdrowia. Ale jest też w postaci surowej – ta ma całkiem dobre właściwości zdrowotne – zawiera m.in. antyoksydanty, witaminę E i beta-karoten ⠀ Jeść czy nie jeść? Ja kiedyś zdecydowałam, że nie kupuję produktów z olejem palmowym – można przecież wybrać inne. Temat jest jednak super złożony i nie ma tutaj zerojedynkowych rozwiązań. No może poza jedną – praktykuj świadomą konsumpcję ☝️. ⠀ #olejpalmowy

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Tłuszcz cię usypia

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Tłuszcze: zła transformacja

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Dieta, która daje moc

Dieta, która daje moc

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans zakazane!

Niska temperatura sprzyja chudnięciu

Niska temperatura sprzyja chudnięciu

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Płukanie ust olejem – po co to robić?

Płukanie ust olejem – po co to robić?

Gruszki mają lepiej

Gruszki mają lepiej! Dlaczego taki typ figury ma wiele zalet?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?