Przejdź do treści

Antyoksydanty – dlaczego ich codzienne spożywanie jest tak ważne?

jedzenie na talerzu w kształcie serca
Fot. exclusive-design / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wielka Brytania: Niemal 80 przypadków zarażenia groźną odmianą koronawirusa z Indii
Wskaźnik R dla Polski spadł poniżej jednego – poinformował minister zdrowia. To ważny sygnał dotyczący przebiegu epidemii
Punkty Szczepień Powszechnych – czym są? Gdzie się zaszczepić?
strefy erogenne
Przenieś grę wstępną na inny poziom. 8 miejsc erogennych, których być może jeszcze nie odkryłaś, a warto
Czy lekarz sam może wybrać, jaką szczepionkę przeciwko koronawirusowi poda pacjentowi? Minister zdrowia wyjaśnia

Antyoksydanty są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Hamują nadmierną aktywność wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania zjawiska tzw. stresu oksydacyjnego. Może on powodować przedwczesne starzenie się organizmu, choroby układu sercowo-naczyniowego, a nawet zwiększać ryzyko nowotworów.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Najważniejszymi źródłami antyoksydantów w diecie są warzywa i owoce. Należy spożywać je kilka razy dziennie – w ten sposób organizm otrzymuje solidną dawkę witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie, ale też pozwalają na zachowanie młodzieńczego wyglądu.

Antyoksydanty – co to jest?

Aby zrozumieć, co to jest antyoksydant, należy zacząć od wyjaśnienia, w jaki sposób działają wolne rodniki. Są to atomy lub cząsteczki, które zawierają przynajmniej jeden niesparowany elektron. Wolne rodniki powstają w czasie nieustannie zachodzących procesów życiowych, takich jak oddychanie. Niewielka ilość wolnych rodników wykorzystywana jest przez układ immunologiczny do zwalczania szkodliwych patogenów. Istnieją jednak czynniki, które mogą przyczyniać się do powstawania zwiększonej ilości wolnych rodników w organizmie. Zachodzi wtedy zjawisko stresu oksydacyjnego, nazywanego także obciążeniem tlenowym. Stres oksydacyjny to zakłócenie równowagi między oddziaływaniem reaktywnych form tlenu, czyli tzw. RFT a zdolnością organizmu do detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich. Zdrowy organizm utrzymuje równowagę pomiędzy ilością nadtlenków i wolnych rodników a antyoksydantami, jednak kiedy ilość przeciwutleniaczy spada, a wolnych rodników rośnie, organizm narażony jest na stres oksydacyjny.

Antyoksydanty to związki chemiczne, których celem jest wstrzymywanie lub opóźnianie procesu utleniania. Z reguły są to substancje znajdujące się w produktach roślinnych lub jony metali przejściowych. Mechanizm działania antyoksydantów jest bardzo prosty – wolne rodniki posiadają jeden niesparowany elektron i ich niszczycielskie działanie w organizmie polega na tym, że chcą „zabrać” elektron innej komórce. W efekcie dochodzi do licznych uszkodzeń, między innymi w łańcuchu DNA. Antyoksydanty przybywają z odsieczą, oddając wolnym rodnikom po jednym elektronie. W ten sposób unieszkodliwiają je, ponieważ wolne rodniki nie poszukują już komórek, którym mogą go zabrać.

Dieta bogata w antyoksydanty – dlaczego warto?

Istnieje wiele czynników, które mogą przyczyniać się do namnażania wolnych rodników oraz zwiększania ich aktywności w organizmie. Wśród nich wylicza się najczęściej takie elementy, jak spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności, brak aktywności fizycznej, spożywanie alkoholu i palenie papierosów, przewlekły stres czy kontakt z zanieczyszczonym powietrzem. Niezdrowy tryb życia przyczynia się zatem do powstawania zjawiska stresu oksydacyjnego. Jednym ze sposobów na radzenie sobie z nim jest stosowanie diety bogatej w antyoksydanty. Dodatkowo warto stosować antyoksydanty w kosmetykach – mogą zminimalizować oznaki przedwczesnego starzenia, takie jak płytkie zmarszczki.

Zobacz także

Antyoksydanty w żywności

Najsilniejsze antyoksydanty witamina A, C i E oraz antocyjany, likopen, cynk i luteina. Warto przynajmniej kilka razy dziennie spożywać owoce i warzywa, aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość tych związków. To właśnie one zawierają naturalne oksydanty, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.

Jednym z mniej znanych, ale niezwykle silnych antyoksydantów, jest astaksantyna. To właśnie ona odpowiada za intensywną, czerwoną barwę krewetek. Występuje również w glonach, drożdżach, pstrągach czy w mięsie raka. Astaksantyna jako najsilniejszy przeciwutleniacz dostępna jest także w postaci suplementu diety. Warto sięgnąć po antyoksydanty w tabletkach, kiedy dieta jest uboga w owoce i warzywa.

Co ciekawe, antyoksydanty w pożywieniu to nie jedyne, które można sobie dostarczyć. Innym źródłem tych cennych związków są również herbaty. Pu erh, yerba mate czy zielona herbata – antyoksydanty w nich zawarte są doskonałym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami.

Najlepsze antyoksydanty? Owoce i warzywa!

Dieta bogata w antyoksydanty jest niezwykle istotna dla zdrowia. Wszechobecność czynników powodujących stres oksydacyjny sprawia, że wiele osób narażonych jest na działanie wolnych rodników. Z tego powodu warto stosować antyoksydanty – suplementy, a także te w żywności – dzięki temu można mieć pewność, że wolne rodniki nie powodują w organizmie zbyt dużej szkody.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Przelewanie w brzuchu – czy jest normalne? Co może oznaczać uczucie przelewania wody w brzuchu?

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

Suchość pochwy – problem kobiet z niskim poziomem estrogenów. Jak sobie radzić z tą dolegliwością?

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Szpital

Lek. Bartosz Fiałek: Szpitalny oddział ratunkowy jest miejscem, do którego zgłaszamy się w stanie bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia. Nie w celu diagnostyki

Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

prof. Krzysztof J. Filipiak

Prof. Krzysztof J. Filipiak: „Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że szczepionki znajdą się w Polsce najwcześniej jesienią 2021 r. Nadal więc czeka nas trudny rok walki z pandemią”

cesarskie cięcie, krew pępowinowa

Krew pępowinowa – pobierać czy nie?

Karboksyterapia – co to jest, efekty, przeciwwskazania

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Lekarze odkryli nowy organ w naszych ciałach. Mamy go w głowie

Peeling kawitacyjny – efekty, przeciwwskazania, jak często robić?

kobieta u kosmetyczki

Fotoodmładzanie – co to jest, efekty, rodzaje, przeciwwskazania

Nagrodę Nobla 2020 w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymali: Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice

Nagroda Nobla 2020 w dziedzinie medycyny i fizjologii przyznana! Znamy laureatów

chory kręgosłup

Skolioza, skrzywienie boczne – przyczyny, objawy, ćwiczenia

lekarz wykonuje usg piersi pacjentki

USG piersi – kiedy i jak często robić? Jak wygląda USG piersi?

wyspadek samochodowy

Wstrząs mózgu – przyczyny, objawy, pierwsza pomoc, leczenie

jęczmień na powiece

Jęczmień na oku – przyczyny, profilaktyka, leczenie

bolący brzuch

Rak trzustki – objawy, rokowania, przyczyny. Ile się żyje?

Mężczyzna trzyma się za klatkę piersiową, przstawia chusteczkę do ust i mocno kaszle

Gruźlica (suchoty) – objawy, przyczyny, leczenie, szczepionka

Kobieta zakażona glistą ludzką leży skulona i trzyma się za brzuch.

Glista ludzka – objawy, leczenie, drogi zakażenia glistnicą

Kobieta na badaniu piersi metodą mammografii

Mammografia – wskazania, przygotowanie, cena. Mammografia czy USG?

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności