Ewelina Kaczmarczyk Na czym najlepiej smażyć, a co jest gorszą opcją? Wyjaśnia Michał Kot „Smażenie z zasady jest procesem niekorzystnym. Możemy jednak minimalizować straty i wybierać mniej szkodliwą dla zdrowia opcję” – podkreśla Michał Kot w swoim wpisie na Instagramie. Na jakich tłuszczach smażyć, a jakich lepiej unikać? 09.01.2023 5 min.
Aleksandra Tchórzewska Tkanka tłuszczowa ma dobroczynny wpływ na mózg. Tak, ale tylko u kobiet i tylko pod pewnymi warunkami Tkanka tłuszczowa kojarzy się wielu kobietom z nadmiernymi kilogramami. Jednak fałdka fałdce nierówna. Do zaskakujących wniosków doszli naukowcy: jest rodzaj tłuszczu, który może ochronić je przed chorobami i korzystnie… 20.12.2022 3 min.
Magdalena Bury Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity Czytałaś gdzieś, że białko, węglowodany i tłuszcze są niezdrowe dla naszego organizmu? Albo by lepiej nie jeść żółtka jajka i czerwonego mięsa? Warto obalić niektóre mity. Fakty mogą cię zaskoczyć. 05.11.2022 7 min.
Magdalena Bury Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek Po smażeniu pozostawiasz patelnię na kuchence, by wystygła, a potem pozostały tłuszcz wylewasz do zlewu? Po przeczytaniu tego tekstu zmienisz swoje przyzwyczajenia. "W wielu domach do zlewu trafia olej po smażeniu oraz różne… 29.08.2022 3 min.
Elżbieta Trybus Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce 20.07.2022 5 min.
Ewelina Kaczmarczyk Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom” Blanka Lipińska, która jest obecnie na diecie redukcyjnej, postanowiła pokazać masło, którego używa. Jest zachwycona tym, że ma ono 0 kcal i doskonale smakuje. Na relacje celebrytki na Instagramie zareagował dietetyk Marcin… 14.06.2022 3 min.
Małgorzata Germak Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów Z mitem mówiącym o tym, że tłuszcze są niezdrowe i trzeba je eliminować z diety, na szczęście już skutecznie się rozprawiono. Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości – dobre tłuszcze powinny znaleźć się w każdym zbilansowanym… 27.05.2022 8 min.
Małgorzata Kujda Olej palmowy – dlaczego budzi tyle kontrowersji? Olej palmowy jest jednym z najtańszych i najpopularniejszych olejów na świecie. Badania na temat jego wpływu na zdrowie człowieka nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Ale to niejedyny powód, dla którego ma on wielu przeciwników. 30.04.2022 4 min.
Mariusz Borowy „Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka „Jeszcze nie tak dawno uważano, że występuje głównie u dzieci, zwłaszcza u noworodków, a w późniejszym okresie życia zanika. Później okazało się, że mają ją również dorośli, m.in. w okolicach karku, obojczyka, wzdłuż… 12.04.2022 9 min.
Ewa Wojciechowska „Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak "Niczym kula śnieżna bryła tłuszczu obrasta w kolejne warstwy, tworząc olbrzymią cuchnącą górę tłuszczu, oleju i sadła (...) Bardzo często takie 'tłuszczowe potwory' doprowadzają do pękania rur ściekowych w miastach" -… 05.04.2022 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis Masło ghee, nazywane przez niektórych płynnym złotem, to rodzaj masła klarowanego wytwarzanego poprzez długie podgrzewanie masła w celu usunięcia wody i stałych cząstek mleka. Choć nazwa „ghee” często stosowana jest… 29.10.2021 5 min.
Magdalena Bury Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety To ryba prosta w przyrządzaniu, a do tego ma bardzo dobre właściwości. Mowa o pstrągu, którego spożywamy zdecydowanie za rzadko. Właśnie dlatego Agnieszka Pocztarska z "Czytamy etykiety" postanowiła zachęcić swoje obserwatorki i… 28.10.2021 4 min.
Ewa Wojciechowska Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans "Zgodnie z wchodzącym właśnie w życie rozporządzeniem KE, w 100 g produktu nie będzie mogło być więcej niż 2 g utwardzonych tłuszczów trans" 02.04.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes Czujesz się zdezorientowana, gdy widzisz na opakowaniach, że niektóre produkty zawierają kwasy omega-3, inne omega-3 i 6, a jeszcze inne omega-9? Które kwasy tłuszczowe warto suplementować, a które niekoniecznie trzeba dodatkowo… 25.03.2021 3 min.
Maria Bialik „Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości? Poprawia wygląd skóry i włosów, łagodzi PMS, obniża tkliwość piersi, redukuje nieprzyjemne symptomy okresu menopauzalnego, zmiękcza szyjkę macicy i ułatwia poród... Brzmi świetnie, ale czy to wszystko prawda? 05.02.2021 10 min.
Justyna Mazur Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów Lipidy to zróżnicowana grupa związków chemicznych, które występują powszechnie w organizmie człowieka. Podstawowy podział uwzględnia budowę cząsteczki i wyodrębnia lipidy proste, i złożone. Do czego potrzebne są te związki?… 23.12.2020 5 min.
Julia Krupińska Płukanie ust olejem – opinie, efekty. Czy jest szkodliwe? Buszuję po księgarni i nagle rzuca mi się w oczy tytuł: „Płukanie ust olejem”. Po co w ogóle wykonywać tę - jak dla mnie - okropną czynność? Nie tylko dla lepszego stanu uzębienia, ale i poprawy stanu ducha! Tak przynajmniej… 03.10.2020 4 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego? Większość sprzedawanych w sklepach olejów spożywczych powstaje wskutek ekstrakcji chemicznej, która pozbawia ich wartości odżywczych. Na olejach tłoczonych na zimno smażyć nie można i nie każdemu smakują, bo są gorzkawe. Co… 21.08.2020 4 min.
Małgorzata Różańska Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz? Szczerze mówiąc, najlepiej byłoby w ogóle zrezygnować ze smażenia na tłuszczu. Ale, bądźmy szczerzy, niektórym osobom trudno się rozstać z jajecznicą na śniadanie czy schabowym podczas niedzielnego obiadu. Jaki tłuszcz zatem… 12.07.2020 6 min.
Julia Krupińska Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe? Kolejny kraj wprowadził restrykcyjne ograniczenia stosowania tłuszczy trans w żywności. Po Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie „stop” usłyszeli producenci w Stanach Zjednoczonych. 23.06.2020 3 min.
Dominika Chirek Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy? Olej kokosowy stosujemy nie tylko w kuchni, ale też w łazience. Można na nim smażyć i zmywać nim makijaż. Jaki olej wybrać do zastosowań kulinarnych, a jaki do kosmetycznych? Czy każdy olej kokosowy jest taki sam? 12.06.2020 3 min.
Zuzanna Kowalewska Ketony w moczu – co oznaczają? Przyczyny, objawy i leczenie ketonurii Obecność ketonów w moczu jest sytuacją odbiegającą od normy. U zdrowego człowieka nie powinno mieć to miejsca. O ile chwilowe dostarczanie energii dla mózgu za pomocą ciał ketonowych jest dozwolone, o tyle ich długotrwała… 30.05.2020 5 min.
Julia Krupińska Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia? Kto z nas nie robi się senny po zjedzeniu solidnej porcji makaronu? Wniosek powinien być więc taki, że to węglowodany budzą w nas chęć przytulenia głowy do poduszki. Tymczasem niekoniecznie. Naukowcy sprawdzili, po czym jesteśmy… 24.05.2020 3 min.
Anna Jastrzębska „Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych „Mała zmiana - spore efekty” – tak dietetyczka i trenerka personalna Karolina Gruszecka opisuje modyfikację, którą 4 lata temu wprowadziła do swojej diety. Poranne węglowodany zamieniła na śniadania złożone z białek i… 20.05.2020 4 min.
Karolina Szulczyk Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie? Tłuszcze nasycone okryte są złą sławą już od wielu lat. Przypisuje im się między innymi uczestnictwo w powstawaniu chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Powszechnie uważa się, że należy eliminować je ze swojej… 19.03.2020 4 min.
Katarzyna Głuszak Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują? Tłuszcze ostatnimi czasy nie mają dobrej prasy. Wiele osób profilaktycznie z nich rezygnuje. Inni stawiają wyłącznie na „modne” oleje, np. kokosowy. Jednak często nieświadomie spożywamy oleje w słodyczach, przekąskach,… 24.02.2020 7 min.
Magdalena Kotwica Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty Nie cieszy się dobrą sławą. Olej palmowy, choć dużo mówi się o tym, jak jego pozyskiwanie szkodzi środowisku, wciąż jest masowo spożywany przez naszych rodaków. Powód? Znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych,… 21.02.2020 5 min.
Magdalena Bury Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele! Olej palmowy zawiera podstępne tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Naukowcy i lekarze wiedzą to od lat. I właśnie dlatego dzisiaj - 1 lutego - obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. W… 01.02.2020 4 min.
Małgorzata Różańska 10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka Grochówka, schabowy i czekolada – żeby się z nimi uporać, nasz przewód pokarmowy potrzebuje czasu i energii. Jak z nich nie rezygnować, a jednocześnie nie obciążać żołądka i spółki? Oto nasze sprawdzone sposoby. 01.02.2020 4 min.
Marta Dragan Gęsi smalec na kaszel? Właściwości, zastosowanie Anna Lewandowska rekomenduje swoim fanom naturalny sposób na kaszel i przeziębienie. Zdaniem trenerki na te dolegliwości mają pomóc okłady z gęsiego smalcu. Porada nie spodobała się Łukaszowi Durajskiemu, lekarzowi… 20.01.2020 5 min.
Magdalena Bury Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają 16.07.2019 4 min.
Barbara Dąbrowska-Górska 5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać Insulinooporność przydarza się częściej, niż możesz podejrzewać! Żyjesz w ciągłym biegu, zapominasz o posiłkach, niedosypiasz? Planujesz regularnie trenować, ale tylko na planach się kończy? Tak mija ci kolejny dzień,… 06.07.2019 4 min.
Julia Krupińska Tłuszcz cię usypia W ciągu dnia chodzisz nieprzytomny i masz problemy z koncentracją? Przyjrzyj się swojej diecie. Zwłaszcza temu, czy nie za dużo w niej tłustego. Wbrew pozorom to nie węglowodany spośród składników jedzenia najbardziej nas… 21.09.2018 2 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Dieta, która daje moc Wiele osób pyta nas, co jemy. W diecie sportowca niezbędna jest odpowiednia ilość węglowodanów, jednak po pierwsze te ilości powinny być prawidłowo określone, a źródła węglowodanów sprawdzone. Oto nasza metoda. 01.12.2015 3 min.
Julia Krupińska 7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt Wydaje się logiczne, że skoro mamy lepszy dostęp do informacji, większą wiedzę na rozmaite tematy, wiemy, jaka dieta nam służy, a co nam szkodzi, to nasz iloraz inteligencji rośnie. Niestety, jest akurat przeciwnie! 03.08.2015 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz Na niektórych wyspach kokos i ryby to podstawowe pożywienie. W tych miejscach olej kokosowy uznawany jest za lekarstwo, a palma kokosowa za „drzewo życia”. Jak jest u nas? 22.07.2015 2 min.
Julia Krupińska Niska temperatura sprzyja chudnięciu Naukowcy wytropili białko, które odpowiada za tworzenie sprzyjającej odchudzaniu brunatnej tkanki tłuszczowej. Znaleźli nawet sposób, jak zwiększyć jej ilość przy pomocy zewnętrznego środowiska. 09.01.2015 2 min.
Julia Krupińska Kalorie odstaw na bok Czy 100 kcal czekolady, kurczaka lub orzechów to dla nas tyle samo? Nie. To właśnie brak tej wiedzy sprawia, że choć ograniczamy ilość jedzenia, czasem nie możemy schudnąć. To nie wystarczy. Trzeba jeszcze wiedzieć, co jeść. 04.12.2014 3 min.
Julia Krupińska Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia? Mówi się, że aby mieć zdrowe serce, trzeba ograniczyć przede wszystkim tłuszcz w diecie. Jednak ostatnio coraz więcej badań dowodzi, że to węglowodany, które przekształcają się w komórki tłuszczowe w organizmie, są bardziej… 08.09.2014 3 min.
Julia Krupińska Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie? Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz. Ale czy można na niej smażyć? Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek… 22.07.2014 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Tłuszcze – nie takie złe jak je malują Słowo tłuszcz niestety nie ma zbyt pozytywnych konotacji. Kojarzy się z nadwaga i otyłością. Czy zatem jeść coś tłustego oznacza jeść niezdrowo? Nie. Tłuszcze są nam bardzo potrzebne! Również do tego, by... chudnąć. 25.03.2014 3 min.