Przejdź do treści

Zdrowo dopieprzone

Zdrowo dopieprzone
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata
Po trądziku zostały ci blizny? Dermatolożka podpowiada, jak możesz je zniwelować
Aparat na zęby – zakładać najpierw górę czy dół? A może oba łuki na raz? Podpowiada ortodontka
Woda smakowa – zrób ją sama!
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!

Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

Papryczką w cholesterol

Jeśli ostrości potrawom nadaje papryczka chili, to nie ma się co bać. Chili nie tylko poprawia naszą odporność i zwalcza drobnoustroje, ale ma też korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Chińskim w Hongkongu wykazały, że zawarta w papryczkach kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, przyspiesza jego rozpad i wydalanie z organizmu. Tym samym ma pozytywny wpływ na serce i zmniejsza ryzyko zawału. Inne badania – opublikowane w „Cell Metabolism” – pokazują, że kapsaicyna obniża ciśnienie krwi. Eksperci z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, którzy prowadzili eksperyment, podkreślali, że w tych rejonach Chin, gdzie spożywa się dużo ostrych potraw z chili, odnotowuje się ponad 20 proc. mniej przypadków nadciśnienia niż w prowincjach, w których dominuje inna dieta.

Papryczki chili znane są również z właściwości uśmierzających ból i zwalczających problemy z zatokami. Dobrze włączyć je w dietę odchudzającą, ponieważ zmniejszają apetyt. Ale ostrożnie, kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna!

Cynamon dla cukrzyków

Cynamon znacząco obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Hanowerze. Wystarczy od ćwierć do pół łyżeczki tej przyprawy dziennie, aby zredukować też ilość trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. Inne badania wykazały, że ekstrakt z kory cynamonu może hamować rozwój choroby Alzheimera, a także zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Kurkuma na raka

Duże badania przeprowadzone przez ekspertów z University of California z wykorzystaniem ludzkiej śliny dowiodły, że kurkuma potrafi zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w przypadku raka mózgu. Podobne właściwości wykazuje w przypadku innych nowotworów, np. raka piersi. Ta przyprawa, będąca składnikiem curry, w Azji stosowana w lecznictwie jest od stuleci, głównie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, a także jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

Czosnek na zatrucia

Zdrowo dopieprzone

Zdjęcie: shutterstock

Dzięki dużej zawartości alicynów, flawonoidów oraz ajoenu czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jak się okazuje, świetnie radzi sobie z bakteriami wywołującymi poważne zatrucia pokarmowe. Zeszłoroczne badania opublikowane w Journal of Antimicrobial Chemotherapy wykazały, że czosnek jest 100 razy bardziej skuteczny w zwalczaniu bakterii Campylobacter niż dwa popularne antybiotyki. Campylobacter wywołuje zatrucia u ludzi dwa razy częściej niż Salmonella. Inne badania pokazują, że olej z tej rośliny chroni serce u osób z cukrzycą.

Wskazówka: boisz się nieprzyjemnego zapachu czosnku po zjedzeniu? Zniweluje go natka pietruszki.

Kminek i koper na wzdęcia

Na dolegliwości jelitowe i wzdęcia eksperci polecają kminek. Można przyrządzić napar ze zmielonej przyprawy. Podobne właściwości ma koper włoski. Herbatka z kopru zalecana jest często dla niemowląt z kolką.

Imbir i goździk dla ciepłolubnych

W zimowe wieczory warto sięgnąć po rozgrzewające przyprawy, do których należą imbir, goździki oraz kardamon i cynamon. Imbir poprawia krążenie. Wypijając herbatę ze startym korzeniem, zmniejszymy też nudności, szczególnie polecany jest kobietom w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Najnowsze doniesienia mówią, że imbir działa przeciwbólowo, szczególnie w przypadku bóli mięśni. Na trawienie dobry będzie goździk, dodatkowo działa przeciwzapalnie. Kardamon zapobiega problemom żołądkowym, jak niestrawność i odbijanie. Najlepiej wypić wywar z kardamonu po posiłku.

Rozmaryn jak detoks

Ma właściwości oczyszczające. Można go stosować zewnętrznie w celach przeciwzapalnych i dezynfekujących. Pomaga przy zakażeniach górnych dróg oddechowych. W tym celu wystarczy sporządzić napar z liści rozmarynu.

Szafran na depresję

Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie. Ma wiele zdrowotnych właściwości, m.in. zwalcza wolne rodniki i poprawia potencję. Badania naukowców Uniwersytetu Medycznego w Teheranie pokazują, że szafran działa jak antydepresant. Jest środkiem poprawiającym samopoczucie i humor. Jego składniki zwiększają wydzielanie hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny. Ostatnie doniesienia mówią, że leczenie na bazie szafranu może również w przyszłości pomóc pacjentom ze stwardnieniem rozsianym.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Chodzenie boso – naładuj się prosto z natury

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

Zadbaj o układ odpornościowy. Pomocna będzie Lactobacillus rhamnosus – bakteria potrzebna naszej florze jelitowej

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

Jak zniszczyć sobie odporność latem? To wcale nie takie trudne

odporność

„Zaniedbujemy nasze zdrowie, nie korzystając z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna” – o naszej odporności mówi Barbara Joanna Bałan, immunolog i internista

Chora kobieta leży w łóżku

Dlaczego niektóre z nas chorują częściej?

https://www.istockphoto.com

Czy antybiotyk obniża odporność dziecka? Wyjaśnia lekarka Joanna Matysiak

Upały? Myj ręce! Okazuje się, że wiele z nas robi to niepoprawnie

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

Zajady – jak je leczyć domowymi sposobami?

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Kiczeri, czyli detoks po indyjsku. Poleca Kasia Bem