Przejdź do treści

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, jak i czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

chilli
Zdrowo dopieprzone Jonathan Niederhoffer/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Derma roller
Derma roller – dlaczego nie powinnaś używać go sama w domu?
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”
Co może się stać, jeśli nie przestrzegasz zaleceń lekarzy?
Ogórki małosolne - przepis
Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

 

Rozmaryn jak detoks

Ma właściwości oczyszczające. Można go stosować zewnętrznie w celach przeciwzapalnych i dezynfekujących. Pomaga przy zakażeniach górnych dróg oddechowych. W tym celu wystarczy sporządzić napar z liści rozmarynu.

Papryczką w cholesterol

Jeśli ostrości potrawom nadaje papryczka chili, to nie ma się co bać. Chili nie tylko poprawia naszą odporność i zwalcza drobnoustroje, ale ma też korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Chińskim w Hongkongu wykazały, że zawarta w papryczkach kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, przyspiesza jego rozpad i wydalanie z organizmu. Tym samym ma pozytywny wpływ na serce i zmniejsza ryzyko zawału.

Inne badania – opublikowane w „Cell Metabolism” – pokazują, że kapsaicyna obniża ciśnienie krwi. Eksperci z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, którzy prowadzili eksperyment, podkreślali, że w tych rejonach Chin, gdzie spożywa się dużo ostrych potraw z chili, odnotowuje się ponad 20 proc. mniej przypadków nadciśnienia niż w prowincjach, w których dominuje inna dieta.

Papryczki chili znane są również z właściwości uśmierzających ból i zwalczających problemy z zatokami. Dobrze włączyć je w dietę odchudzającą, ponieważ zmniejszają apetyt. Ale ostrożnie, kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Cynamon dla cukrzyków

Cynamon znacząco obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Hanowerze. Wystarczy od ćwierć do pół łyżeczki tej przyprawy dziennie, aby zredukować też ilość trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. Inne badania wykazały, że ekstrakt z kory cynamonu może hamować rozwój choroby Alzheimera, a także zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Kurkuma na raka

Duże badania przeprowadzone przez ekspertów z University of California z wykorzystaniem ludzkiej śliny dowiodły, że kurkuma potrafi zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w przypadku raka mózgu. Podobne właściwości wykazuje w przypadku innych nowotworów, np. raka piersi. Ta przyprawa, będąca składnikiem curry, w Azji stosowana w lecznictwie jest od stuleci, głównie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, a także jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

Curry - mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku

Czosnek na zatrucia

Zdrowo dopieprzone

Zdjęcie: shutterstock

Dzięki dużej zawartości alicynów, flawonoidów oraz ajoenu czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jak się okazuje, świetnie radzi sobie z bakteriami wywołującymi poważne zatrucia pokarmowe. Zeszłoroczne badania opublikowane w Journal of Antimicrobial Chemotherapy wykazały, że czosnek jest 100 razy bardziej skuteczny w zwalczaniu bakterii Campylobacter niż dwa popularne antybiotyki. Campylobacter wywołuje zatrucia u ludzi dwa razy częściej niż Salmonella. Inne badania pokazują, że olej z tej rośliny chroni serce u osób z cukrzycą.

Wskazówka: boisz się nieprzyjemnego zapachu czosnku po zjedzeniu? Zniweluje go natka pietruszki.

Domowa przyprawa korzenna

Kminek i koper na wzdęcia

Na dolegliwości jelitowe i wzdęcia eksperci polecają kminek. Można przyrządzić napar ze zmielonej przyprawy. Podobne właściwości ma koper włoski. Herbatka z kopru zalecana jest często dla niemowląt z kolką.

Imbir i goździk dla ciepłolubnych

W zimowe wieczory warto sięgnąć po rozgrzewające przyprawy, do których należą imbir, goździki oraz kardamon i cynamon. Imbir poprawia krążenie. Wypijając herbatę ze startym korzeniem, zmniejszymy też nudności, szczególnie polecany jest kobietom w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Najnowsze doniesienia mówią, że imbir działa przeciwbólowo, szczególnie w przypadku bóli mięśni. Na trawienie dobry będzie goździk, dodatkowo działa przeciwzapalnie. Kardamon zapobiega problemom żołądkowym, jak niestrawność i odbijanie. Najlepiej wypić wywar z kardamonu po posiłku.

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Szafran na depresję

Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie. Ma wiele zdrowotnych właściwości, m.in. zwalcza wolne rodniki i poprawia potencję. Badania naukowców Uniwersytetu Medycznego w Teheranie pokazują, że szafran działa jak antydepresant. Jest środkiem poprawiającym samopoczucie i humor. Jego składniki zwiększają wydzielanie hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny. Ostatnie doniesienia mówią, że leczenie na bazie szafranu może również w przyszłości pomóc pacjentom ze stwardnieniem rozsianym.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

przeziębiona kobieta

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza – przyczyny i objawy. Przebieg oraz leczenie choroby

Chora kobieta z gorączką

Jak szybko zachorować na grypę? Oto skuteczne sposoby!

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

badanie ANA - fiolka

ANA – w jakich chorobach ANA jest dodatnie? Jak pozbyć się przeciwciał ANA?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności?

Łuszczyca / istock

Łuszczyca – jak ją leczyć domowymi sposobami?

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Potrawy z jarmużu. 3 przepisy na dania z kultowym warzywem

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę