Przejdź do treści

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, jak i czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

chilli
Zdrowo dopieprzone Jonathan Niederhoffer/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Z twoimi ocenami to skończysz na ulicy!”, „Jesteś do niczego!”, „Zamknij się, ryby i dzieci głosu nie mają”. Tak brzmi przemoc psychiczna wobec dzieci
W sieci lawina postów opatrzonych hasztagami #powiedzkomuś i #wyroknakobiety. TK zdecydował w sprawie aborcji ze względu na wady płodu
Pacjent w trakcie testu na koronawirusa
Jak przygotować się do testu na koronawirusa? Czego nie robić? Ministerstwo Zdrowia podało zalecenia
Mama z córkąsprzątają kuchnię
Mama Chemik: sprzątanie szkodzi tak samo jak palenie papierosów
Lekarze odkryli nowy organ w naszych ciałach. Mamy go w głowie

Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

 

Rozmaryn jak detoks

Ma właściwości oczyszczające. Można go stosować zewnętrznie w celach przeciwzapalnych i dezynfekujących. Pomaga przy zakażeniach górnych dróg oddechowych. W tym celu wystarczy sporządzić napar z liści rozmarynu.

Papryczką w cholesterol

Jeśli ostrości potrawom nadaje papryczka chili, to nie ma się co bać. Chili nie tylko poprawia naszą odporność i zwalcza drobnoustroje, ale ma też korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Chińskim w Hongkongu wykazały, że zawarta w papryczkach kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, przyspiesza jego rozpad i wydalanie z organizmu. Tym samym ma pozytywny wpływ na serce i zmniejsza ryzyko zawału.

Inne badania – opublikowane w „Cell Metabolism” – pokazują, że kapsaicyna obniża ciśnienie krwi. Eksperci z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, którzy prowadzili eksperyment, podkreślali, że w tych rejonach Chin, gdzie spożywa się dużo ostrych potraw z chili, odnotowuje się ponad 20 proc. mniej przypadków nadciśnienia niż w prowincjach, w których dominuje inna dieta.

Papryczki chili znane są również z właściwości uśmierzających ból i zwalczających problemy z zatokami. Dobrze włączyć je w dietę odchudzającą, ponieważ zmniejszają apetyt. Ale ostrożnie, kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Cynamon dla cukrzyków

Cynamon znacząco obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Hanowerze. Wystarczy od ćwierć do pół łyżeczki tej przyprawy dziennie, aby zredukować też ilość trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. Inne badania wykazały, że ekstrakt z kory cynamonu może hamować rozwój choroby Alzheimera, a także zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Kurkuma na raka

Duże badania przeprowadzone przez ekspertów z University of California z wykorzystaniem ludzkiej śliny dowiodły, że kurkuma potrafi zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w przypadku raka mózgu. Podobne właściwości wykazuje w przypadku innych nowotworów, np. raka piersi. Ta przyprawa, będąca składnikiem curry, w Azji stosowana w lecznictwie jest od stuleci, głównie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, a także jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

Curry - mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku

Czosnek na zatrucia

Zdrowo dopieprzone

Zdjęcie: shutterstock

Dzięki dużej zawartości alicynów, flawonoidów oraz ajoenu czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jak się okazuje, świetnie radzi sobie z bakteriami wywołującymi poważne zatrucia pokarmowe. Zeszłoroczne badania opublikowane w Journal of Antimicrobial Chemotherapy wykazały, że czosnek jest 100 razy bardziej skuteczny w zwalczaniu bakterii Campylobacter niż dwa popularne antybiotyki. Campylobacter wywołuje zatrucia u ludzi dwa razy częściej niż Salmonella. Inne badania pokazują, że olej z tej rośliny chroni serce u osób z cukrzycą.

Wskazówka: boisz się nieprzyjemnego zapachu czosnku po zjedzeniu? Zniweluje go natka pietruszki.

Domowa przyprawa korzenna

Kminek i koper na wzdęcia

Na dolegliwości jelitowe i wzdęcia eksperci polecają kminek. Można przyrządzić napar ze zmielonej przyprawy. Podobne właściwości ma koper włoski. Herbatka z kopru zalecana jest często dla niemowląt z kolką.

Imbir i goździk dla ciepłolubnych

W zimowe wieczory warto sięgnąć po rozgrzewające przyprawy, do których należą imbir, goździki oraz kardamon i cynamon. Imbir poprawia krążenie. Wypijając herbatę ze startym korzeniem, zmniejszymy też nudności, szczególnie polecany jest kobietom w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Najnowsze doniesienia mówią, że imbir działa przeciwbólowo, szczególnie w przypadku bóli mięśni. Na trawienie dobry będzie goździk, dodatkowo działa przeciwzapalnie. Kardamon zapobiega problemom żołądkowym, jak niestrawność i odbijanie. Najlepiej wypić wywar z kardamonu po posiłku.

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Szafran na depresję

Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie. Ma wiele zdrowotnych właściwości, m.in. zwalcza wolne rodniki i poprawia potencję. Badania naukowców Uniwersytetu Medycznego w Teheranie pokazują, że szafran działa jak antydepresant. Jest środkiem poprawiającym samopoczucie i humor. Jego składniki zwiększają wydzielanie hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny. Ostatnie doniesienia mówią, że leczenie na bazie szafranu może również w przyszłości pomóc pacjentom ze stwardnieniem rozsianym.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Kobieta i mężczyzna stoją przykryci kocem

Dlaczego zimą częściej chorujemy? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Witamina C – królowa jest tylko jedna

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?