Ewelina Kaczmarczyk Na czym najlepiej smażyć, a co jest gorszą opcją? Wyjaśnia Michał Kot „Smażenie z zasady jest procesem niekorzystnym. Możemy jednak minimalizować straty i wybierać mniej szkodliwą dla zdrowia opcję” – podkreśla Michał Kot w swoim wpisie na Instagramie. Na jakich tłuszczach smażyć, a jakich lepiej unikać? 09.01.2023 5 min.
Ewa Wojciechowska „Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak "Niczym kula śnieżna bryła tłuszczu obrasta w kolejne warstwy, tworząc olbrzymią cuchnącą górę tłuszczu, oleju i sadła (...) Bardzo często takie 'tłuszczowe potwory' doprowadzają do pękania rur ściekowych w miastach" -… 05.04.2022 4 min.
Monika Krzyt Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna Jajecznica jest kultowym daniem śniadaniowym dla wielu z nas. Żółtka jajek zawierają w sobie dużo choliny, która wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego. Zrobienie sobie rano jajecznicy jest nie tylko pysznym rozwiązaniem, ale… 27.03.2022 3 min.
Ania Włodarczyk Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj! Czemu tak bardzo smakują nam smażone potrawy? Sekret tkwi chyba w chrupaniu. Nęci nas trzask zanurzonych w złocistej panierce kawałków mięsa czy warzyw. Niestety, klasyczne panierki z bułki są i kaloryczne, i niezdrowe. Dlatego… 19.03.2022 4 min.
Małgorzata Różańska 4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni! Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Jeśli jednak nie jesteś w stanie oprzeć się naleśnikom czy jajecznicy na śniadanie, zobacz, jakich… 07.11.2021 3 min.
Katarzyna Głuszak Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę Olej kokosowy od jakiegoś czasu robi furorę jako preparat „dobry na wszystko”. Czy rzeczywiście jest to cudowne remedium, czy jednak jak coś jest „do wszystkiego”, to znaczy, że jest „do niczego”? Całą prawdę o oleju… 09.10.2021 6 min.
Żaneta Michalak Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie Spośród wszystkich elementów winorośli, to właśnie w pestkach znajduje się największa koncentracja bioaktywnych składników. Wobec tego czy olej z pestek winogron jest zdrowy? Jak najbardziej! Nie tylko posiada on liczne… 24.03.2021 6 min.
Zuzanna Bodzoń Na czym smażyć? Zobacz, czym się różnią poszczególne oleje Różnorodne tłuszcze to podstawa wielu potraw. Smażenie, pieczenie czy dodatek do sałatki to tylko niektóre możliwości ich wykorzystania. Z pewnością znasz różne rodzaje olejów, ale czy wiesz czym się różnią? 15.07.2020 3 min.
Małgorzata Różańska Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz? Szczerze mówiąc, najlepiej byłoby w ogóle zrezygnować ze smażenia na tłuszczu. Ale, bądźmy szczerzy, niektórym osobom trudno się rozstać z jajecznicą na śniadanie czy schabowym podczas niedzielnego obiadu. Jaki tłuszcz zatem… 12.07.2020 5 min.
Magdalena Bury Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego Na czym smażyć? Dietetycy z profilu "Dietetyka nie na żarty" uprzedzają: żadnych babcinych receptur w stylu „na smalczyku najsmaczniej”! I dodają, że najlepsza do smażenia jest oliwa. Skąd ten wybór? Eksperci wszystko… 15.05.2020 5 min.
Katarzyna Głuszak Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują? Tłuszcze ostatnimi czasy nie mają dobrej prasy. Wiele osób profilaktycznie z nich rezygnuje. Inni stawiają wyłącznie na „modne” oleje, np. kokosowy. Jednak często nieświadomie spożywamy oleje w słodyczach, przekąskach,… 24.02.2020 7 min.
Julia Krupińska W jakiej temperaturze najlepiej przygotowywać posiłki, by przysłużyć się swojemu sercu? Wydawałoby się, że jeśli coś pieczemy, a nie smażymy, to jemy zdrowo. Nie do końca. W temperaturze 150 stopni Celsjusza dochodzi do zmiany struktury chemicznej jedzenia, która jest groźna dla serca. 10.11.2016 3 min.
Julia Krupińska Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie? Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz. Ale czy można na niej smażyć? Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek… 22.07.2014 3 min.
Monika Maciejewska Jaki tłuszcz do smażenia? Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, smalec bardzo niezdrowy. Wszyscy to wiemy. Ale co dzieje się z tymi tłuszczami, kiedy używamy ich do smażenia? 20.11.2013 3 min.