Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Obrane skórki po owocach najczęściej zostają wyrzucane. Tymczasem możesz je upiec i przygo-tować zdrowe owocowe czipsy. My proponujemy przetestować napój, który będzie przypominał cydr. Zrobimy go ze skórek gruszek, ale te z jabłek też się świetnie sprawdzą!

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że gruszki mają doskonały wpływ na pracę mózgu, koncentrację oraz zapobiegają udarowi. Jako jedne z nielicznych produktów są bogate w jod - minerał doskonale wpływający na poprawne funkcjonowanie tarczycy. Oprócz tego mają dobry wpływ na trawienie oraz wzmacniają organizm podczas przeziębienia. Jakby tego było mało, regularne spożywanie tych owoców obniża ciśnienie krwi. Gruszki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, dlatego warto po nie sięgać podczas diety odchudzającej. Są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz potas. Zawierają witaminy z grupy A, C, E, i K oraz niacynę.

Cydr ze skórek gruszek

przepis-na-cydr-ze-skorek-gruszek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 1 litrowy słoik
- rurka fermentacyjna
- skórki z 1-1,5 kg gruszek
- 100 ml płynnego miodu
- 1 łyżeczka drożdży browarniczych
- przegotowana letnia woda

Przygotowanie:

Do wyparzonego słoika włóż skórki, zalej 250 ml wody, dodaj 50 ml miodu. Zakręć i potrząśnij. Zamknij słoik za pomocą pokrywki z rurką fermentacyjną na 5 dni. Po tym czasie przecedź napój. Uzyskany płyn wlej ponownie do czystego słoika. Dodaj resztę miodu i drożdże. Dopełnij słoik wodą, zakręć i potrząśnij. Ponownie użyj rurki fermentacyjnej i odstaw napój w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn i przechowuj go w lodówce. Taki cydr może czekać na wypicie nawet przez kilka następnych miesięcy.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij