Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Groch na 3 całkiem nowe sposoby

Groch na 3 całkiem nowe sposoby
Kojarzy ci się tylko z żołnierską grochówką z kotła, względnie z kapustą z grochem na święta? Błąd. Odkrywamy groch na nowo! Będzie hummus, kotleciki i pachnące bazylią curry. Będzie pysznie!

Zwykły groch ma niezwykłe możliwości. Ten pospolity strączek nadal jest nieco niedoceniany i używany zazwyczaj tylko sporadycznie do przyrządzania popularnej zupy. Niesłusznie. Groch jest równie wartościowy jak fasola, soczewica czy ciecierzyca; zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów, witamin z grupy B, kwasu foliowego, fosforu i potasu. Syci na długo, ma korzystny wpływ na jelita, wzmacnia kości i serce, pomaga obniżać ciśnienie oraz cholesterol.

Ale lista jego zalet jest nawet nieco dłuższa od innych roślin strączkowych:

- nie wymaga kilkunastogodzinnego moczenia, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Co prawda można go wymoczyć przez 1-2 godziny przed gotowaniem (wpłynie to na lepszą strawność nasion), ale nie jest to konieczne, bo gdy połączymy groch z odpowiednimi przyprawami, komponując posiłek, to trawienie będzie równie łagodne.

- po ugotowaniu rozpada się na miękką pulpę, a ta jest świetną bazą do komponowania różnorodnych potraw, nie trzeba jej miksować, a do tego sprawia, że przyrządzone z niej potrawy są niezwykle kremowe, gęste i przyjemne w konsumpcji.

- jest tani! Za przeciętne 500-gramowe opakowanie zapłacimy niecałe 2 złote, co akurat starcza do wykonania wszystkich trzech przepisów, które wam dzisiaj chcemy polecić. A co dobrego was czeka?

Niezwykle kremowy hummus, który wręcz uzależnia, pieczone aromatyczne kotleciki, które w towarzystwie chutneya z jabłek i chrupiącej sałatki stanowią fajny obiad, lunch do pracy lub wygodną przekąskę, za którą możemy złapać zamiast za kanapki, a na koniec proste do zrobienia, a przy tym pełne aromatu gęste curry, które znika z talerza w bardzo szybkim tempie.

Gotowanie grochu do poniższych przepisów:

1. 500 g łuskanego żółtego grochu wsypujemy do dużego garnka, przepłukujemy kilka razy wodą i dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy 1,5 l świeżej wody i w zakrytym garnku stawiamy na ogniu. Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy zegar na 40 minut i gotujemy na średnim ogniu; pierwsze 5-7 minut z lekko uchyloną pokrywką, aby unosząca się piana miała ujście, a resztę czasu z zakrytą.

3. Od czasu do czasu należy go przemieszać w trakcie gotowania. Nie dolewamy dodatkowej wody, aby proporcje w dalszych przepisach się zgadzały.

4. Po 40 minutach odkryty garnek odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Bezpośrednio po ugotowaniu groch będzie płynny i całkowicie rozgotowany, po ochłodzeniu zgęstnieje. Tak przygotowaną gęstą pulpę wykorzystujemy dalej do poniższych przepisów.

5. Z porcji 500 g suchego grochu po ugotowaniu otrzymujemy ok. 1700 g ugotowanej pulpy, co akurat wystarcza do wykonania wszystkich 3 przepisów. Ugotowany groch można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jednak skraca to później czas przechowywania gotowych potraw, dlatego najlepiej ugotować go w tym samym dniu lub ewentualnie dzień wcześniej.

Hummus z grochu

przepis na hummus z grochu

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2-4 porcje):

- 300 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 1 szklanki)
- 1/4 szklanki tahini (60 g)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw bez soli lub ziół, np. za'ataru, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, curry itp. (można pominąć)
- 2 szczypty różowej soli himalajskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- do podania: świeże lub pieczone warzywa, chleb, pita, krakersy itd.

Przygotowanie:

Ugotowany groch, tahini, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek oraz sól umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij