Przejdź do treści

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wzięliśmy na warsztat ciecierzycę. To ona będzie królować w naszym przepisie! Warzywa sprawiają, że ciasto ma dużo więcej wartości odżywczych.

Te małe, z pozoru nieciekawe kulki, kryją w sobie ogromną moc. Cieciorka to przede wszystkim pełnowartościowe źródło roślinnego białka. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa, ale nie tylko one. Jest niskokaloryczna, poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, anemię, miażdżycę oraz choroby serca. Jest bogata w błonnik, żelazo, potas, wapń czy cynk, a także w witaminy A, C, K i z grupy B.

 

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Ciecierzyca nadaje się do dań wytrawnych, sałatek, past, ale na tym nie koniec. Udowodnimy wam, że ciasto z ciecierzycą też może być pyszne!

Ciasto z ciecierzycy – składniki:

– 600 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć tej z puszki albo kupić suchą i dzień wcześniej ją – ugotować)
– 4 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– połowa laski wanilii
– garść pistacji
– 60 g masła klarowanego
– 40 g ksylitolu
– 40 g orzechów nerkowca

Ciasto z ciecierzycy  – przygotowanie:

Zacznij od zmiksowania orzechów nerkowca na grubość sporych okruchów.

Zdjęcie: masz.talerz

Masło klarowane rozpuść w rondelku. Z laski wanilii wyjmij nasionka. Przecedź ciecierzycę.

ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj syrop z agawy.

przepis-na-ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pistacji. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 13×27 cm. Na wierzchu ułóż pistacje. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz 80-90 minut, aż upiecze się w środku. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: