Przejdź do treści

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Wzięliśmy na warsztat ciecierzycę. To ona będzie królować w naszym przepisie! Warzywa sprawiają, że ciasto ma dużo więcej wartości odżywczych.

Te małe, z pozoru nieciekawe kulki, kryją w sobie ogromną moc. Cieciorka to przede wszystkim pełnowartościowe źródło roślinnego białka. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa, ale nie tylko one. Jest niskokaloryczna, poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, anemię, miażdżycę oraz choroby serca. Jest bogata w błonnik, żelazo, potas, wapń czy cynk, a także w witaminy A, C, K i z grupy B.

 

Ciecierzyca nadaje się do dań wytrawnych, sałatek, past, ale na tym nie koniec. Udowodnimy wam, że ciasto z ciecierzycą też może być pyszne!

Ciasto z ciecierzycy – składniki:

– 600 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć tej z puszki albo kupić suchą i dzień wcześniej ją – ugotować)
– 4 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– połowa laski wanilii
– garść pistacji
– 60 g masła klarowanego
– 40 g ksylitolu
– 40 g orzechów nerkowca

Ciasto z ciecierzycy  – przygotowanie:

Zacznij od zmiksowania orzechów nerkowca na grubość sporych okruchów.

ciasto-z-ciecierzycy

Zdjęcie: masz.talerz

Masło klarowane rozpuść w rondelku. Z laski wanilii wyjmij nasionka. Przecedź ciecierzycę.

ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj syrop z agawy.

przepis-na-ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pistacji. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 13×27 cm. Na wierzchu ułóż pistacje. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz 80-90 minut, aż upiecze się w środku. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę