Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Tłuszcze trans na celowniku

Tłuszcze trans na celowniku
Tłuszcze trans znajdziemy w potrawach głęboko smażonych. Zdjęcie: shutterstock

W chwilach słabości zdarza mi się sięgnąć po ciastko, pizzę albo smażone frytki. Choć wiem, że zawierają one najgroźniejsze dla zdrowia tłuszcze trans. O ile zrobię to naprawdę od święta, to jest to grzech do wybaczenia. Ale wiele osób robi to nawet codziennie! Dlatego najlepiej tego po prostu zakazać - tak jak w USA.

Co tak naprawdę wiecie o tłuszczach trans? W Polsce świadomość zagrożenia jest bardzo mała. Nie ma nawet nakazu umieszczania informacji o nich na etykiecie. W wielu krajach wojna z tymi tłuszczami skutkowała zakazem ich stosowania w nadmiernych ilościach. Na przykład w Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie groźne tłuszcze trans mogą stanowić maksymalnie 2 proc. wszystkich tłuszczów w niektórych produktach.

Teraz Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) jest bliska całkowitego zakazu stosowania sztucznych tłuszczów trans. Jak uważają specjaliści z FDA, zakaz może zapobiec 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach. Te tłuszcze naprawdę są bardzo szkodliwe: podwyższają poziom złego cholesterolu LDL, zwiększając ryzyko chorób serca, udaru, a także cukrzycy.

Zdarza wam się na pewno coś smażyć - w ten sposób sami generujemy szkodliwe tłuszcze, np. smażąc coś długo albo, co gorsze, smażąc wielokrotnie na jednym tłuszczu – tak często przygotowuje się jedzenie w restauracjach i barach. Zakaz FDA dotyczy głównie sztucznych tłuszczów dodawanych do wielu produktów. Producenci używają ich, bo są tanie w wytworzeniu, trwałe, łatwe w użyciu. Dzięki nim potrawy mają pożądany smak i konsystencję. Prócz smażonych potraw, jak frytki czy pączki, tłuszcze trans najczęściej występują w słodyczach, chipsach, margarynach, produktach instant i fast foodach.

Ale nie są one obce ludzkiemu organizmowi. Występują naturalnie w mleku, mięsie przeżuwaczy i nawet przejściowo w tkankach człowieka. Ich ilość nie jest jednak zagrażająca zdrowiu.

Co innego sztuczne tłuszcze stosowane w przemyśle spożywczym i gastronomii. Jest ich zdecydowanie za dużo. American Heart Assiociation zaleca, aby nie spożywać więcej niż 2 gramy dziennie. Tak naprawdę wyczerpujemy limit, jedząc produkty, które naturalnie zawierają te składniki. Na sztuczne dodatki nie ma już miejsca.

Jeśli chcecie podejść do tematu zdrowiej: czytajcie etykiety (zawartość tłuszczów trans sugerować mogą określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony) i wybierajcie tłuszcze wielonienasycone. Zamiast margaryny, sięgajcie po masło - zawiera mniej groźnych tłuszczów. Woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu - pijcie od 5 do 8 szklanek dziennie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
ZdrowaZuzanna zapytał(a) 4 maja 2015
Pytanie dotyczy artykułu Tłuszcze trans na celowniku
Warto byłoby jeszcze rozróżnić tłuszcze nasycone i nienasycone, bo to jedynie te drugie-nienasycone są szkodliwe poddawane długotrwałej obróbce termicznej. A tak robi się ludziom z mózgu wodę, jeśli ktoś nie wie więcej. Na smalcu wieprzowym/maśle klarowanym/oleju kokosowym można spokojnie smażyć i wyłącznie tego do smażenia używać powinniśmy. To większość tłuszczy roślinnych nie powinna być podgrzewana aby nie stała się szkodliwa (stąd też np. podsmażanie pestek na patelni czy dodawanie ich do wypieków jest niekorzystne). Kwestie te bardzo fajnie wyjaśnia mini książeczka Arkadiusz Woźniaka "Oleje kluczem do zdrowia" do znalezienia w necie, m.in. tutaj http://technologiazdrowia.pl/produkt/oleje-kluczem-do-zdrowia-a-wozniak/ na innych stronach widziałam ciut drożej, ale to dosłownie złotówkowe różnice (a wiedzy sporo za dobrą cenę)?

Polecane wpisy

Agresja na talerzu

Julia Krupińska

Najpopularniejsze wpisy