Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wielkanocne ciasto marchewkowe

Wielkanocne ciasto marchewkowe
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis!

Tyle na świecie odsłon świątecznego stołu, w ilu domach co roku obchodzona jest Wielkanoc. Niemal każda rodzina ma ukochane klasyki, przyrządzane według sekretnych przepisów dziedziczonych od pokoleń. Ale różnice mogą wynikać też z chęci unowocześnienia tradycji. W tym roku zamiast (lub oprócz!) bab i mazurków warto z okazji Wielkanocy upiec ciasto inne niż w pozostałych domach. Może być zupełnie zwyczajne, wystarczy dodać mu świątecznego ducha. Na przykład marchewkowe, wyjątkowe od samych koniuszków wieńczących jego królewską, tortową formę, aż po środek, czyli serce – pełne bakalii ciasto na mące gryczanej.

Choć kasza gryczana mogłaby ubiegać się o miano jednego z polskich dóbr narodowych, stosunkowo rzadko korzystamy z produktów jej pokrewnych. Widać jednak postępy – chętnie dorzucamy dmuchane ziarna gryki do porannych płatków, zajadamy otręby i pijemy napary z łuski. Ale przede wszystkim coraz częściej sięgamy po mąkę gryczaną, nabierając odwagi, by wykorzystywać ją w kuchennych eksperymentach. A gra jest warta świeczki! Mąka gryczana ma dużą zawartość białka i jest naturalnie bezglutenowa. Otrzymywana z pełnego ziarna gryki, obfituje w minerały, przede wszystkim magnez, potas i żelazo, przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B, które dzięki aminokwasom wyjątkowo dobrze przyswajamy. Gryka ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest dobra dla cukrzyków i syci na długo. Jej głęboki orzechowy smak wspaniale odnajduje się zarówno w słodkim, jak i wytrawnym towarzystwie. Nawet pełnoziarnista mąka gryczana jest bardzo drobno mielona, dzięki czemu ciasta pięknie na niej wyrastają. 

Ciasto marchewkowe powszechnie uważane jest za zdrowe. Zazwyczaj przesądza o tym sam pierwiastek warzywny – wygrywa ono w końcu z brownie czy sernikiem, które z pewnością nie kryją w sobie porcji surówki. Jednak mimo tej przewagi nie jest zawsze pełnowartościowym deserem. Zdarza się, że więcej niż marchewki jest w nim białej mąki i cukru. Od takiego rarytasu należy uciekać – najlepiej prosto w ramiona zdrowego gryczanego ciasta marchewkowego. Gwarantuję, że z nim święta będą wyjątkowe!

Gryczane ciasto marchewkowe z kremem i płatkami róży

zdrowe ciasto marchewkowe z maka gryczana przepis

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na tort w tortownicy o średnicy 16–18 cm czyli 8–10 porcji)

Na ciasto:

- 3 jajka
- 100–120 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
- 170 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron lub ryżowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
​- 170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
-  70 g jasnej mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka  cynamonu
- niepełna łyżeczka soli
- 40 g suszonej żurawiny

- 40 g orzechów laskowych, posiekanych na duże kawałki
- 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach (2 duże lub 3 średnie sztuki)

Na krem:

- 250 g serka mascarpone
- 250 g ricotty
- 80 ml niepasteryzowanej śmietany kremówki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- pół łyżeczki soli
- 3–4 łyżki cukru pudru
- suszone płatki róży do dekoracji

Przygotuj tortownicę o średnicy 16–18 cm. Dno wyłóż papierem, a boki posmaruj masłem lub odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.

Na najwyższych obrotach ubij jajka z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj olej i ocet i ubijaj jeszcze chwilę. W innym dużym naczyniu połącz suche składniki – obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj, w międzyczasie dorzucając także bakalie. 

Wlej mokre składniki do miski z suchymi. Dodaj startą marchewkę i wszystko razem wymieszaj szpatułką, starając się, aby proces trwał jak najkrócej. Im mniej ruchów na tym etapie, tym lepiej urośnie nam ciasto! Przelej masę do formy i piecz 40–50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu przestudź ciasto przez 10 minut w formie, a następnie wyjmij je i połóż do góry nogami. Dzięki temu wybrzuszony wierzch się spłaszczy, nie będzie więc konieczności odcinania go, aby otrzymać płaski tort. Zostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie długim nożem z piłką przekrój na trzy równe blaty.

W międzyczasie przygotuj krem. Do dużej miski włóż mascarpone i ubijaj przez kilka minut, aż lekko się napowietrzy. Następnie dodaj ricottę, śmietankę, ekstrakt waniliowy oraz sól i dalej ubijaj, aż składniki utworzą gładką masę. Łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, aż krem będzie wystarczająco słodki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż krem się usztywni. 

Spodni blat ciasta ułóż na obrotowej tacy, jeśli taką posiadasz. Będzie ci łatwiej rozprowadzać krem na jego brzegach. Jeśli nie masz tacy, ułóż spód od razu na paterze. Na pierwszy blat wyłóż około ¼ kremu z miski, równo rozprowadź i przykryj kolejnym blatem. Powtórz czynność, kolejną warstwę kremu przykryj wierzchnim blatem i na górze oraz bokach rozprowadź pozostały krem. Wierzch udekoruj suszonymi płatkami róży. Tort można podawać od razu, ale najlepiej kroi się oraz smakuje po schłodzeniu – w miarę możliwości odstaw go na kilka godzin do lodówki. 


 

Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Bananowy nie-sernik na zimno

Ten, kto umie i lubi gotować

Mazurek bez pieczenia

duet masz.talerz

Pascha kokosowo-miodowa

Agnieszka Piątkowska

Ale fajna babka!

duet masz.talerz

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować