Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie
Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.

Moja wersja zupy jest w 100% wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny. Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!

Zupa rzodkiewkowa

 Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie

Składniki:

- 600 ml wody
- 10 daktyli
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 rzodkiewek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- sok z ½ średniej cytryny
- 1 łyżeczka buraczanego pudru
- 250 ml naturalnego jogurtu
- kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania

Przygotowanie pudru buraczanego:

By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy:

Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksujemy przez 5 minut. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

 

Olimpia Daviespasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
0livv zapytał(a) 30 marca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Wiosenna zupa rzodkiewkowa
To ja tymczasem biegnę po rzodkiewieczki

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować