Przejdź do treści

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

kot w kuchni
Paul Hanaoka / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym jest wysiłkowe nietrzymanie moczu? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Wysiłkowe nietrzymanie moczu. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kobieta w maseczce ochronnej
Nie wierzysz, że maseczki ochronne zabezpieczają przed wirusem? Zobacz ten filmik
Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka
Coraz młodsze kobiety mają zakrzepicę. Jak nie zachorować?
Kuchnia azjatycka
Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Niech nie zmyli was zdjęcie – kota nie pozbywamy się nigdy, z żadnego pomieszczenia! Oczywiście mamy na myśli rzeczy, które zalegają w naszych kuchennych szafkach. Półki uginają się od rozmaitych przypraw, w lodówce wegetuje otwarta musztarda miodowa, w zamrażarce czeka pizza. Czas zrobić z tym porządek. I nie chodzi tylko o termin przydatności do spożycia. Oto 10 produktów, które powinny mieć zakaz wstępu do kuchni i na talerz…

Nie zdajemy sobie sprawy, ile szkodliwych składników zawierają produkty, których wcale o to nie podejrzewamy. Robimy przytomne porządki w kuchennych szafkach i w lodówce. Oto lista 10 popularnych produktów, których lepiej od razu się pozbyć z kuchni i więcej ich nie kupować:

Dżemy

Konfitury, przyprawy, marynaty, przetwory i inne słoiki, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy ‒ o tym, że jest szkodliwy, poczytacie tu. Nie jest on niezastąpiony, można znaleźć ketchup i musztardę bez tego składnika, a jeśli chodzi o konfitury, to warto poszukać słodzonych sokiem z winogron.

Mieszanki przypraw

Popularne „warzywka”, to sól, glutaminian sodu i cukier, nie nazwałabym tego mieszanką suszonych warzyw, ale raczej mieszanką dodatków E. Czytajcie listę składników, w mieszance przypraw nie powinno być nic innego poza suszonymi warzywami i ziołami.

Mrożone dania typu pizza, kotleciki z kurczaka

Czyli wszystko to, co dostaniemy w długich supermarketowych chłodniach. Jeżeli sami mrozimy jedzenie w domu, nie mamy się czego obawiać. Chodzi o mrożonki przemysłowe. Tam najważniejszy jest długi termin przydatności do spożycia, a więc najpierw faszerujemy produkt dodatkami E, a potem głęboko mrozimy. Takiej mrożonej gotowej pizzy, którą jeszcze dodatkowo odgrzewamy w mikrofali, nasz żołądek nawet nie rozpoznaje jako jedzenie. Wyjątek to mieszanki warzyw i mrożone owoce bez żadnych dodatków. Te możemy kupować bez obaw. Więcej o tym, jak mrozić produkty i kupować mrożonki, przeczytacie tutaj.

Cukier wanilinowy

Proponuję najpierw przeczytać uważnie opakowanie: to nie jest cukier waniliowy, ale wanilinowy. Zamiast prawdziwej wanilii mamy wanilinę syntetyczną. Możemy kupić prawdziwą laskę wanilii i zrobić w domu swój własny cukier waniliowy. Laskę wanilii przecinamy, zeskrobujemy nasionka i wszystko wkładamy do słoika z cukrem (najlepiej trzcinowym). Po tygodniu mamy pachnący cukier waniliowy.

Paczkowane wędliny

Nie wspomnę o szynce konserwowej, bo już jej sama nazwa powinna zniechęcać do zakupu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) koordynuje badania nad nowotworami na świecie i ostatnio do czynników rakotwórczych zaliczyła właśnie wędliny. Te paczkowane zawierają więcej konserwantów i szkodliwych dodatków niż krojone na miejscu u rzeźnika, ale to nie zwalnia nas z czytania składu przed zakupem. Najzdrowsze rozwiązanie to upiec samemu np. filet z indyka i pokroić na zimno w plasterki do kanapki.

Słodkie napoje gazowane i energetyczne

Najzdrowsza jest woda niegazowana. Gazowana od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale powinny jej unikać osoby z problemami gastrycznymi, bo powoduje wzdęcia. Najbardziej szkodliwe są słodkie napoje, w których cukru jest dużo więcej, niż nam się wydaje. Takie napoje nie gaszą pragnienia, tylko je wzmagają i powodują otyłość. Uważajcie też na napoje izotoniczne ‒ to też zwykle mieszanka kwasów, cukru i niewielkiej ilości witamin. Zdrowy izotonik możecie zrobić w domu, będzie tańszy i smaczniejszy.

Izotonik – tak, ale naturalny

Rodzynki konserwowane dwutlenkiem siarki

Wydaje się, że rodzynki są naturalne i bezpieczne. Niestety, nie każde. Większość rodzynek zawiera konserwant E220 ‒ to dwutlenek siarki. Jest i dobra wiadomość. Producenci widzą rosnącą świadomość konsumentów i zastępują ten konserwant olejem słonecznikowym. Szukajcie więc rodzynek, które na liście składników zamiast E220 mają olej słonecznikowy.

Guma do żucia z aspartamem

Kto by pomyślał, że guma do żucia może być szkodliwa, przecież polecają ją dentyści, bo nie zawiera cukru. Owszem, cukru nie zawiera. Zawiera coś znacznie gorszego ‒ aspartam. Od wprowadzenia go na amerykański rynek w 1985 r. nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na raka mózgu. Szukajmy gumy słodzonej ksylitolem, jest trochę droższa, ale na pewno zdrowsza.

Kawa rozpuszczalna

Niektórzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy. Jednak łyżeczka rozpuszczonych w gorącej wodzie brązowych granulek ma niewiele wspólnego z prawdziwą arabicą. A w procesie produkcji kawy rozpuszczalnej może trafić do niej związek chemiczny o nazwie ochratoksyna A, który w nadmiernych ilościach jest rakotwórczy, uszkadza nerki i układ nerwowy. Jaką kawę wybrać? Najlepiej z ekspresu ciśnieniowego. Więcej o tym, jaka kawa nam służy, przeczytacie tutaj.

Jogurty owocowe

Prawdziwy jogurt składa się z mleka i żywych kultur bakterii. Mniej ortodoksyjni zwolennicy jogurtów naturalnych dopuszczają jeszcze mleko w proszku. Jogurty owocowe to głównie cukier, niepotrzebne dodatki zagęszczające i szczątkowe ilości owoców, dlatego nie warto ich kupować. Najlepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

malina

Jak kupować sok malinowy?

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Mrożone tartaletki z awokado

Drożdżówki wracają do szkół…

Drożdżówki wracają do szkół…

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jesteś na diecie ketogenicznej i ciągle boli cię głowa? Wyjaśniamy dlaczego

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę