Przejdź do treści

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

kot w kuchni
Paul Hanaoka / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Martyna Wojciechowska o depresji
Martyna Wojciechowska tłumaczy się z wpisu o depresji. „Sama byłam wiele razy na dnie”
ashleygraham
Ashley Graham urodziła. „Nasze życie zmieniło się na lepsze!”
Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą
Co najlepiej nawadnia organizm? Dietetyczka rozprawia się z mitami. Będziesz zaskoczona!
Potrawa z glutaminianem / unsplash
Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości
Klaps dla dziecka / Marcos Paulo Prado / Unsplash
„Wiesz co tatuś musi teraz zrobić. Muszę dać ci klapsa…” Książka Tedda Trippa „Pasterz serca dziecka” promuje bicie dzieci (i niemowląt!) za karę

Niech nie zmyli was zdjęcie – kota nie pozbywamy się nigdy, z żadnego pomieszczenia! Oczywiście mamy na myśli rzeczy, które zalegają w naszych kuchennych szafkach. Półki uginają się od rozmaitych przypraw, w lodówce wegetuje otwarta musztarda miodowa, w zamrażarce czeka pizza. Czas zrobić z tym porządek. I nie chodzi tylko o termin przydatności do spożycia. Oto 10 produktów, które powinny mieć zakaz wstępu do kuchni i na talerz…

Nie zdajemy sobie sprawy, ile szkodliwych składników zawierają produkty, których wcale o to nie podejrzewamy. Robimy przytomne porządki w kuchennych szafkach i w lodówce. Oto lista 10 popularnych produktów, których lepiej od razu się pozbyć z kuchni i więcej ich nie kupować:

Dżemy

Konfitury, przyprawy, marynaty, przetwory i inne słoiki, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy ‒ o tym, że jest szkodliwy, poczytacie tu. Nie jest on niezastąpiony, można znaleźć ketchup i musztardę bez tego składnika, a jeśli chodzi o konfitury, to warto poszukać słodzonych sokiem z winogron.

Mieszanki przypraw

Popularne „warzywka”, to sól, glutaminian sodu i cukier, nie nazwałabym tego mieszanką suszonych warzyw, ale raczej mieszanką dodatków E. Czytajcie listę składników, w mieszance przypraw nie powinno być nic innego poza suszonymi warzywami i ziołami.

Mrożone dania typu pizza, kotleciki z kurczaka

Czyli wszystko to, co dostaniemy w długich supermarketowych chłodniach. Jeżeli sami mrozimy jedzenie w domu, nie mamy się czego obawiać. Chodzi o mrożonki przemysłowe. Tam najważniejszy jest długi termin przydatności do spożycia, a więc najpierw faszerujemy produkt dodatkami E, a potem głęboko mrozimy. Takiej mrożonej gotowej pizzy, którą jeszcze dodatkowo odgrzewamy w mikrofali, nasz żołądek nawet nie rozpoznaje jako jedzenie. Wyjątek to mieszanki warzyw i mrożone owoce bez żadnych dodatków. Te możemy kupować bez obaw. Więcej o tym, jak mrozić produkty i kupować mrożonki, przeczytacie tutaj.

Cukier wanilinowy

Proponuję najpierw przeczytać uważnie opakowanie: to nie jest cukier waniliowy, ale wanilinowy. Zamiast prawdziwej wanilii mamy wanilinę syntetyczną. Możemy kupić prawdziwą laskę wanilii i zrobić w domu swój własny cukier waniliowy. Laskę wanilii przecinamy, zeskrobujemy nasionka i wszystko wkładamy do słoika z cukrem (najlepiej trzcinowym). Po tygodniu mamy pachnący cukier waniliowy.

Paczkowane wędliny

Nie wspomnę o szynce konserwowej, bo już jej sama nazwa powinna zniechęcać do zakupu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) koordynuje badania nad nowotworami na świecie i ostatnio do czynników rakotwórczych zaliczyła właśnie wędliny. Te paczkowane zawierają więcej konserwantów i szkodliwych dodatków niż krojone na miejscu u rzeźnika, ale to nie zwalnia nas z czytania składu przed zakupem. Najzdrowsze rozwiązanie to upiec samemu np. filet z indyka i pokroić na zimno w plasterki do kanapki.

Słodkie napoje gazowane i energetyczne

Najzdrowsza jest woda niegazowana. Gazowana od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale powinny jej unikać osoby z problemami gastrycznymi, bo powoduje wzdęcia. Najbardziej szkodliwe są słodkie napoje, w których cukru jest dużo więcej, niż nam się wydaje. Takie napoje nie gaszą pragnienia, tylko je wzmagają i powodują otyłość. Uważajcie też na napoje izotoniczne ‒ to też zwykle mieszanka kwasów, cukru i niewielkiej ilości witamin. Zdrowy izotonik możecie zrobić w domu, będzie tańszy i smaczniejszy.

Izotonik – tak, ale naturalny

Rodzynki konserwowane dwutlenkiem siarki

Wydaje się, że rodzynki są naturalne i bezpieczne. Niestety, nie każde. Większość rodzynek zawiera konserwant E220 ‒ to dwutlenek siarki. Jest i dobra wiadomość. Producenci widzą rosnącą świadomość konsumentów i zastępują ten konserwant olejem słonecznikowym. Szukajcie więc rodzynek, które na liście składników zamiast E220 mają olej słonecznikowy.

Guma do żucia z aspartamem

Kto by pomyślał, że guma do żucia może być szkodliwa, przecież polecają ją dentyści, bo nie zawiera cukru. Owszem, cukru nie zawiera. Zawiera coś znacznie gorszego ‒ aspartam. Od wprowadzenia go na amerykański rynek w 1985 r. nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na raka mózgu. Szukajmy gumy słodzonej ksylitolem, jest trochę droższa, ale na pewno zdrowsza.

Kawa rozpuszczalna

Niektórzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy. Jednak łyżeczka rozpuszczonych w gorącej wodzie brązowych granulek ma niewiele wspólnego z prawdziwą arabicą. A w procesie produkcji kawy rozpuszczalnej może trafić do niej związek chemiczny o nazwie ochratoksyna A, który w nadmiernych ilościach jest rakotwórczy, uszkadza nerki i układ nerwowy. Jaką kawę wybrać? Najlepiej z ekspresu ciśnieniowego. Więcej o tym, jaka kawa nam służy, przeczytacie tutaj.

Jogurty owocowe

Prawdziwy jogurt składa się z mleka i żywych kultur bakterii. Mniej ortodoksyjni zwolennicy jogurtów naturalnych dopuszczają jeszcze mleko w proszku. Jogurty owocowe to głównie cukier, niepotrzebne dodatki zagęszczające i szczątkowe ilości owoców, dlatego nie warto ich kupować. Najlepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

malina

Jak kupować sok malinowy?

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Drożdżówki wracają do szkół…

Drożdżówki wracają do szkół…

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

Cukier: dobry i zły

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

wycofanie kaszy gryczanej

Rakotwórcza substancja w partii kaszy gryczanej. GIS wydał decyzję o wycofaniu

Kobieta patrzy na słońce. Ma zamknięte oczy i ręce na głowie

Witamina D – czy i kiedy można ją przedawkować? Jaka jej ilość jest bezpieczna? Tłumaczy farmaceutka

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

avocado

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców. Jak wygląda?

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

jedzenie

Intermittent fasting inaczej post przerywany – na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia