Przejdź do treści

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

zupa w proszku
Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Leczenie alergii. Sprawdź, jak sobie pomóc
Zasady bezpiecznej zabawy w wodzie
Czym myć lodówkę? Czyszczenie lodówki sodą lub octem
Pompek nigdy dość! Poznaj różne warianty tego ćwiczenia
Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Nawet jeśli nie nadajecie się na MasterChefa, sprytne reklamy zachęcają do gotowania potraw szybko i bez komplikacji. Marynata klasyczna – gotowa, sos boloński – dodaj tylko wodę, a mieszanka przypraw uczyni z kawałka mięsa potrawę godną najlepszych restauracji. I to wszystko w torebce, przygotowanie zajmie nie dłużej niż 5 minut. Czy warto używać gotowych mieszanek?

„Jarzynka” – co tak naprawdę w niej siedzi?

Najstarsza i zarazem najpopularniejsza przyprawa uniwersalna to mieszanka suszonych warzyw i soli. Ale tylko w założeniu. Gdy przyjrzymy się uważnie opakowaniu, zorientujemy się, że uniwersalnie używamy również glutaminianu monosodowego, inozynianu disodowego, a także cukru, skrobi kukurydzianej i bliżej nieokreślonej mieszanki przypraw (producent nie zdobył się na odwagę ujawnienia, co się kryje pod enigmatycznym pojęciem „przyprawy” wymienionym na liście składników). I to mam dodawać do wszystkich potraw?! Nie, dziękuję.

Postanowiłam poszukać innej „jarzynki”. Ale lista składników jest podobna. Producent wzbogacił ją o śladowe ilości glutenu, soi, mleka i gorczycy. I pochwalił się sloganem „bez konserwantów”. A po co konserwować suszone warzywa? Bo to one mają być podstawą tego typu przypraw. Kolejne opakowanie przyprawy do wszystkiego krzyczy do mnie wielkimi literami, że bogaty smak mają gwarantować starannie wyselekcjonowane suszone warzywa. Faktycznie, są starannie wyselekcjonowane – jest ich raptem 5,7 proc. w całym opakowaniu. Sprawdzam tym tropem kolejne opakowania– ilość suszonych warzyw waha się od wspomnianych 5 proc. aż do… 15,5 proc. Ależ ‒ jest i 38,4 proc.! A nie, przepraszam, to sos boloński. O sosach w torebkach za chwilę. Czy zatem istnieje przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu i śladowych ilości wszelkich odpadów znajdujących się w zakładzie produkcyjnym?

Znalazłam torebkę bez idealnego zdjęcia nieistniejącej w rzeczywistości potrawy. Skromna torebeczka informowała niepozorną naklejką, że jest uniwersalną „jarzynką” bez soli, składającą się tylko z suszonych warzyw. Sprawdziłam skład: marchew, seler, korzeń i natka pietruszki, por, cebula, pasternak. Czyli 100 proc. suszonych warzyw i żadnych innych dodatków. I takich właśnie trzeba szukać w sklepach.

cukier jedzenie nastrój

Sosy i marynaty – co w nich czyha?

Wspomniałam o sosie bolońskim z 38,4-procentowym wsadem suszonych warzyw. Sos zawiera również extra dodatki jak glukoza, ekstrakt drożdżowy, cukier, utwardzony tłuszcz palmowy i oczywiście śladowe ilości soi, mleka, selera, gorczycy oraz aromaty z glutenem. Mamy też 2,3 proc. ziół (oregano, majeranek, bazylia), czyli niemalże śladowe ilości, oraz koncentrat czosnku. Gdyby ten skład przeczytał jakiś porywczy Włoch, byłby to całkiem słuszny pretekst do wywołania trzeciej wojny światowej, bo tradycyjny przepis na bolognese nie zawiera czosnku ani oregano. I jedna czwarta suszonych warzyw w tym sosie sytuacji nie uratuje. Wniosek? Nie ma dobrego sosu z torebki.

A co z marynatami? Oto klasyczna marynata w płynie. Gotowa, nie trzeba nic dodawać, tylko utopić w niej mięso. I przy okazji szczupłą sylwetkę, bo podstawą marynaty jest syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie marynaty, która wpadła mi w ręce, występuje on aż trzy razy! Żeby nie było za słodko, mamy też ocet, skrobię modyfikowaną, kwas cytrynowy oraz barwnik E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczynowy, podejrzewany o negatywny wpływ na układ trawienny. Smak będzie z pewnością „charakterystyczny i niepowtarzalny”.

A przecież samodzielne przygotowanie marynaty wcale nie jest czasochłonne. Przepisów jest mnóstwo. Oto jeden z nich: oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, musztarda, sól i pieprz. Proporcje? Wedle uznania i upodobań smakowych. Najważniejsze, że bez chemicznych dodatków, substancji przeciwzbrylających, sztucznych ekstraktów, aromatów i śladowych ilości nie wiadomo czego z zakładu produkcyjnego.

Przyprawiajmy ziołami, sosy róbmy z naturalnych produktów, a jeśli już chcemy skorzystać z „gotowca”, czytajmy etykiety. Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Dieta ketogeniczna - co jeść? Zasady diety i jadłospis

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko – przed czy po treningu?

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Mleko bez laktozy

Co to jest laktoza? Czy produkty bez laktozy są zdrowsze?

Kobieta mierzy obwód w talii

Dieta Montignaca – efekty, zasady i przeciwwskazania

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Potrawy z jarmużu: przepisy na pesto z jarmużu, jarmuż smażony, koktajl

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Wegetariańskie lasagne. Zdjęcie: masz.talerz

Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?