Przejdź do treści

3 razy wrap

3 razy wrap
Wrap z kurczakiem i truskawkami. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza

Znudziła ci się zwykła kanapka? Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! To świetna przekąska, idealna w pracy lub szkole w ramach drugiego śniadania, bezcenna w podróży, na wycieczce czy pikniku. Oto 3 propozycje – a każda inna!

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. Produkty, które nie zawsze pasują do tradycyjnego pieczywa, świetnie komponują się z tortillą. Zawijam w nią dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. W moich własnych nigdy nie może braknąć choćby jednego listka zieleniny.

Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają. Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Wrap z kurczakiem i truskawkami

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine)
– kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku
– kilka truskawek
– garść szczawiku zajęczego
– 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego)
– sól, pieprz do smaku

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał. 

Wrap z pieczonym łososiem teriyaki i mango

3 razy wrap

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 250‒300 g fileta z łososia (może być ze skórą)
– 1 dojrzałe mango
– ok. ½ ogórka wężowego
– 2 liście sałaty karbowanej
– 1 łyżeczka sezamu (dowolnie: biały lub czarny)

Marynata:

– 3 łyżki sosu teriyaki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka drobno utartego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki oleju sezamowego

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Filet łososia umieść w większym naczyniu i zalej marynatą. Pozostaw na mniej więcej 20 min.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Łososia wyjmij z marynaty. Ułóż na dość dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń tak, aby uzyskać szczelną „paczuszkę”. Wstaw do piekarnika i piecz maksymalnie 15 min. Wyjmij, ostudź, a następnie widelcem podziel mięso na kawałki (skórę usuń).

Mango i ogórka obierz ze skórki, pokrój w słupki. Sezam podpraż na suchej patelni. Placki tortilli króciutko podgrzej na rozgrzanej, suchej patelni. Rozłóż na plackach listki sałaty, kawałki łososia oraz ogórka i mango. Posyp sezamem i zwiń w rulon. Możesz dodatkowo skropić odrobiną sosu teriyaki lub sosu sojowego. 

Wrap z pieczonymi warzywami

3 razy wrap

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 3 nieduże młode buraczki
– 2 młode marchewki
– 1 nieduża czerwona papryka
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli
– 2-3 łyżki hummusu (pasta z ciecierzycy i tahiny)
– garść rukoli
– pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Buraczki i marchewki porządnie umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką), osusz i nie obierając ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od rozmiaru ‒ na połówki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa oprósz solą i skrop oliwą – wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową (warstwą błyszczącą do wewnątrz). Wstaw do piekarnika i piecz 30‒40 min. Odkryj folię i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. Gotowe ostudź.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni. Na każdym rozsmaruj część hummusu, ułóż kawałki papryki, marchewki, buraczków i rukoli. Zwiń w rulon.

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Szukasz pomysłów na wege obiad? Mamy idealny przepis

Paulina Holtz w wannie

Agata Buzek i Paulina Holtz pozują nago do kalendarza. W ten sposób promują weganizm

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Kukurydza – kolby smaku

Curry z kukurydzy

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Przepisy z owocu czarnego bzu

Zrozumieć roślinożercę

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Dieta wegetariańska u sportowca

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

3 patenty na batata

3 patenty na batata

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Strąk Man – wege daje moc!

Strąk Man – wege daje moc!

Strączki – białko dla wegan

Przepisy w bogate w białko

Tajska zupa rybna

Tajska zupa rybna

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Tofu - podkręcamy kultowy ser

Tofu – podkręcamy kultowy ser