Przejdź do treści

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

3 razy wrap
Wrap z kurczakiem i truskawkami. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dysmorfofobia / istockphoto.com
Dysmorfofobia. Gdy wygląd staje się obsesją
męska depresja
Męska depresja. Inna niż kobieca?
Muniek Staszczyk przed studiem "Dzień Dobry TVN"
Muniek Staszczyk o życiu po wylewie: choroba zmienia punkt widzenia i uczy pokory
kiszona czerwona kapusta
Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu
avocado
Awokado dla urody. 7 zastosowań awokado dla ciała

Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! To świetna przekąska, idealna w pracy lub szkole w ramach drugiego śniadania, bezcenna w podróży, na wycieczce czy pikniku. Oto 3 propozycje – a każda inna!

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. Produkty, które nie zawsze pasują do tradycyjnego pieczywa, świetnie komponują się z tortillą. Zawijam w nią dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. W moich własnych nigdy nie może braknąć choćby jednego listka zieleniny.

Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają. Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Wrap z kurczakiem i truskawkami

Wrap z kurczakim i truskawkami

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine)
– kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku
– kilka truskawek
– garść szczawiku zajęczego
– 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego)
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał.

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Wrap z pieczonym łososiem teriyaki i mango

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 250‒300 g fileta z łososia (może być ze skórą)
– 1 dojrzałe mango
– ok. ½ ogórka wężowego
– 2 liście sałaty karbowanej
– 1 łyżeczka sezamu (dowolnie: biały lub czarny)

Marynata:

– 3 łyżki sosu teriyaki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka drobno utartego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Filet łososia umieść w większym naczyniu i zalej marynatą. Pozostaw na mniej więcej 20 min.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Łososia wyjmij z marynaty. Ułóż na dość dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń tak, aby uzyskać szczelną „paczuszkę”. Wstaw do piekarnika i piecz maksymalnie 15 min. Wyjmij, ostudź, a następnie widelcem podziel mięso na kawałki (skórę usuń).

Mango i ogórka obierz ze skórki, pokrój w słupki. Sezam podpraż na suchej patelni. Placki tortilli króciutko podgrzej na rozgrzanej, suchej patelni. Rozłóż na plackach listki sałaty, kawałki łososia oraz ogórka i mango. Posyp sezamem i zwiń w rulon. Możesz dodatkowo skropić odrobiną sosu teriyaki lub sosu sojowego.

pieczony kalafior

Wrap z pieczonymi warzywami

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 3 nieduże młode buraczki
– 2 młode marchewki
– 1 nieduża czerwona papryka
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli
– 2-3 łyżki hummusu (pasta z ciecierzycy i tahiny)
– garść rukoli
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Buraczki i marchewki porządnie umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką), osusz i nie obierając ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od rozmiaru ‒ na połówki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa oprósz solą i skrop oliwą – wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową (warstwą błyszczącą do wewnątrz). Wstaw do piekarnika i piecz 30‒40 min. Odkryj folię i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. Gotowe ostudź.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni. Na każdym rozsmaruj część hummusu, ułóż kawałki papryki, marchewki, buraczków i rukoli. Zwiń w rulon.


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Owsianka / istockphoto.com

Śniadanie – ostrożnie z cukrem!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

„Życie człowieka, którym się zajmuję, nie może zależeć od tego czy mi smutno, czy jestem zły, czy się boję” – mówi Mateusz Sieradzan, znany na FB jako Pan Pielęgniarka