Przejdź do treści

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

kiszone ogórki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiszona kapusta
Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa
Screen z kampanii Seni Lady
Ile tematów tabu mają kobiety po 30-tce? Zobacz fenomenalną reklamę, która mówi o problemach tysięcy Polek
Owsianka rządzi
Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej
Dorosła córka z matką
Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?
Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną
Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?

Prędzej czy później dotyka to każdego z nas: chęć przygotowania własnego słoika kiszonych ogórków. Pachnących czosnkiem i koperkiem, chrupiących i jędrnych, idealnych na kanapkę i do chrupania prosto ze słoika. Mamy trzy przepisy – dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, szybko staniemy się specjalistami od kiszenia. Najważniejsze są oczywiście ogórki: najlepiej sprawdzają się małe, młode okazy. Jeśli użyjecie do kiszenia przerośniętych, pustych w środku i starych warzyw, nie łudźcie się, że wyjdą smaczne.

Druga sprawa to dodatki: klasycznie wkładamy do słoików łodygi kopru, chrzan (korzeń i liście), czosnek (z tym nie można przesadzić), a co bardziej zaawansowani wzbogacają smak ogórków liśćmi porzeczki czy dębu. Te ostatnie również mają właściwości konserwujące. Wszystkie te składniki zalewamy solanką, czyli przegotowaną wodą z dodatkiem soli kamiennej – najpopularniejszy przelicznik to 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Kolejna sprawa to kwestia techniki – nawet najlepsze jakościowo składniki mogą się zepsuć, jeśli popełnimy kilka błędów podczas procesu przygotowywania ogórków. To, że słoiki, w których trzymamy ogórki, powinny być czyste, to rzecz oczywista, ale nie każdy wie, że ogórki muszą być w naczyniu bardzo ciasno upchnięte. Jeśli tego nie zrobimy, wypłyną ponad powierzchnię wody, zmiękną i będą niejadalne.

Kiszonkowym laikom polecam przepis na ogórki dla początkujących. A jeśli złapiecie już ogórkowego bakcyla, możecie pójść krok dalej i poszaleć z dodatkami. Może skusicie się na ogórki w ostrej zalewie, z dodatkiem chilli? Nie dość, że pyszne, to jeszcze piękne – czerwone papryczki świetnie ożywiają ogórkową zieleń. Chcecie się na ogórkach mocniej wyżyć? Jeśli tak, polecam przepis na obłędne ogórki w zalewie curry.

Ogórki kiszone dla początkujących

ogórki

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 1 kg dobrych ogórków gruntowych
– kilka łodyg kopru
– korzeń i liście chrzanu
– czosnek w ząbkach
– sól kamienna niejodowana

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i osuszamy (najlepiej, by były niewielkie i równej wielkości). Na dno wyparzonych, wysuszonych, dużych słoików układamy po 1 ząbku obranego czosnku, łodygę kopru i kawałek chrzanowego liścia. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, dodając ok. 5-cm kawałek obranego korzenia chrzanu pokrojonego w paski i kolejny ząbek czosnku. Można dodać liść dębowy lub porzeczki. Układając ogórki, należy uważać, by zachować wolną przestrzeń ok. 3 cm od pokrywki.

Zagotowujemy wodę z solą kamienną, na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Kiedy sól się rozpuści, a woda zagotuje, zalewamy nią ogórki. Należy pamiętać, że każdy ogórek musi być pokryty w całości wodą, inaczej się popsuje. Zakręcamy słoiki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3‒4 dni. Po upływie tego czasu odstawiamy słoiki w chłodne miejsce, by zatrzymać proces kiszenia.

Ostre pikle ogórkowe

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 2 kg ogórków gruntowych równej wielkości
– 2,5 łyżki soli
– 1 papryczka chilli (pokrojona w plastry) 

Na zalewę:

– 400 g cukru
– 300 ml octu
– 7 łyżek oleju
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok (gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go).

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy ocet, cukier, chilli w proszku oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy, mieszając miksturę – cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej.

Odsączone ogórki umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach, do każdego dodajemy plasterki papryczki chilli, zalewamy gorącą zalewą i bardzo mocno zakręcamy.

Ogórki curry

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 1 kg ogórków
– 2 średniej wielkości cebule

Na zalewę:

– 1 l wody
– 250 ml octu
– 220 g cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki curry w proszku
– 1 łyżeczka gorczycy 

Przygotowanie:

Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami ogórki, następnie cebule (pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od pokrywki). Zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut (czyli gotujemy na malutkim ogniu, zachowując odstępy między słoikami, a po zgaszeniu ognia trzymamy w wodzie jeszcze 1 minutę).


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?