Przejdź do treści

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

kiszone ogórki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiedy nerki mówią STOP: Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Marta Żmuda-Trzebiatowska, Anna Dereszowska, Maja Bohosiewicz
„Gdy podmuch wiatru sprawia ból”, czyli dziś Światowy Dzień Autyzmu
Farmaceutka w aptece - koronawirus
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło reglamentację leków Arechin i Plaquenil. Mają trafić przede wszystkich do szpitali z chorymi na COVID-19
Okładki magazynu Grazia UK z pielęgniarkami
Brytyjski magazyn „Grazia” zastąpił gwiazdy na okładce bohaterkami, które walczą z pandemią koronawirusa
Ekstrakcja ósemek / istock
Przed tobą ekstrakcja ósemek? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tym zabiegu

Prędzej czy później dotyka to każdego z nas: chęć przygotowania własnego słoika kiszonych ogórków. Pachnących czosnkiem i koperkiem, chrupiących i jędrnych, idealnych na kanapkę i do chrupania prosto ze słoika. Mamy trzy przepisy – dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, szybko staniemy się specjalistami od kiszenia. Najważniejsze są oczywiście ogórki: najlepiej sprawdzają się małe, młode okazy. Jeśli użyjecie do kiszenia przerośniętych, pustych w środku i starych warzyw, nie łudźcie się, że wyjdą smaczne.

Druga sprawa to dodatki: klasycznie wkładamy do słoików łodygi kopru, chrzan (korzeń i liście), czosnek (z tym nie można przesadzić), a co bardziej zaawansowani wzbogacają smak ogórków liśćmi porzeczki czy dębu. Te ostatnie również mają właściwości konserwujące. Wszystkie te składniki zalewamy solanką, czyli przegotowaną wodą z dodatkiem soli kamiennej – najpopularniejszy przelicznik to 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Kolejna sprawa to kwestia techniki – nawet najlepsze jakościowo składniki mogą się zepsuć, jeśli popełnimy kilka błędów podczas procesu przygotowywania ogórków. To, że słoiki, w których trzymamy ogórki, powinny być czyste, to rzecz oczywista, ale nie każdy wie, że ogórki muszą być w naczyniu bardzo ciasno upchnięte. Jeśli tego nie zrobimy, wypłyną ponad powierzchnię wody, zmiękną i będą niejadalne.

Kiszonkowym laikom polecam przepis na ogórki dla początkujących. A jeśli złapiecie już ogórkowego bakcyla, możecie pójść krok dalej i poszaleć z dodatkami. Może skusicie się na ogórki w ostrej zalewie, z dodatkiem chilli? Nie dość, że pyszne, to jeszcze piękne – czerwone papryczki świetnie ożywiają ogórkową zieleń. Chcecie się na ogórkach mocniej wyżyć? Jeśli tak, polecam przepis na obłędne ogórki w zalewie curry.

Ogórki kiszone dla początkujących

ogórki

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 1 kg dobrych ogórków gruntowych
– kilka łodyg kopru
– korzeń i liście chrzanu
– czosnek w ząbkach
– sól kamienna niejodowana

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i osuszamy (najlepiej, by były niewielkie i równej wielkości). Na dno wyparzonych, wysuszonych, dużych słoików układamy po 1 ząbku obranego czosnku, łodygę kopru i kawałek chrzanowego liścia. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, dodając ok. 5-cm kawałek obranego korzenia chrzanu pokrojonego w paski i kolejny ząbek czosnku. Można dodać liść dębowy lub porzeczki. Układając ogórki, należy uważać, by zachować wolną przestrzeń ok. 3 cm od pokrywki.

Zagotowujemy wodę z solą kamienną, na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Kiedy sól się rozpuści, a woda zagotuje, zalewamy nią ogórki. Należy pamiętać, że każdy ogórek musi być pokryty w całości wodą, inaczej się popsuje. Zakręcamy słoiki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3‒4 dni. Po upływie tego czasu odstawiamy słoiki w chłodne miejsce, by zatrzymać proces kiszenia.

Ostre pikle ogórkowe

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 2 kg ogórków gruntowych równej wielkości
– 2,5 łyżki soli
– 1 papryczka chilli (pokrojona w plastry) 

Na zalewę:

– 400 g cukru
– 300 ml octu
– 7 łyżek oleju
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok (gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go).

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy ocet, cukier, chilli w proszku oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy, mieszając miksturę – cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej.

Odsączone ogórki umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach, do każdego dodajemy plasterki papryczki chilli, zalewamy gorącą zalewą i bardzo mocno zakręcamy.

Ogórki curry

3 x kiszone ogórki

Składniki:

– 1 kg ogórków
– 2 średniej wielkości cebule

Na zalewę:

– 1 l wody
– 250 ml octu
– 220 g cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki curry w proszku
– 1 łyżeczka gorczycy 

Przygotowanie:

Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami ogórki, następnie cebule (pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od pokrywki). Zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut (czyli gotujemy na malutkim ogniu, zachowując odstępy między słoikami, a po zgaszeniu ognia trzymamy w wodzie jeszcze 1 minutę).


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości