Przejdź do treści

3 przepisy na kiszone ogórki

3 x kiszone ogórki
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Prędzej czy później dotyka to każdego z nas: chęć przygotowania własnego słoika kiszonych ogórków. Pachnących czosnkiem i koperkiem, chrupiących i jędrnych, idealnych na kanapkę i do chrupania prosto ze słoika. Mamy trzy przepisy – dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, szybko staniemy się specjalistami od kiszenia. Najważniejsze są oczywiście ogórki: najlepiej sprawdzają się małe, młode okazy. Jeśli użyjecie do kiszenia przerośniętych, pustych w środku i starych warzyw, nie łudźcie się, że wyjdą smaczne. Druga sprawa to dodatki: klasycznie wkładamy do słoików łodygi kopru, chrzan (korzeń i liście), czosnek (z tym nie można przesadzić), a co bardziej zaawansowani wzbogacają smak ogórków liśćmi porzeczki czy dębu. Te ostatnie również mają właściwości konserwujące. Wszystkie te składniki zalewamy solanką, czyli przegotowaną wodą z dodatkiem soli kamiennej – najpopularniejszy przelicznik to 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Druga sprawa to kwestia techniki – nawet najlepsze jakościowo składniki mogą się zepsuć, jeśli popełnimy kilka błędów podczas procesu przygotowywania ogórków. To, że słoiki, w których trzymamy ogórki, powinny być czyste, to rzecz oczywista, ale nie każdy wie, że ogórki muszą być w naczyniu bardzo ciasno upchnięte. Jeśli tego nie zrobimy, wypłyną ponad powierzchnię wody, zmiękną i będą niejadalne.

Kiszonkowym laikom polecam przepis na ogórki dla początkujących. A jeśli złapiecie już ogórkowego bakcyla, możecie pójść krok dalej i poszaleć z dodatkami. Może skusicie się na ogórki w ostrej zalewie, z dodatkiem chilli? Nie dość, że pyszne, to jeszcze piękne – czerwone papryczki świetnie ożywiają ogórkową zieleń. Chcecie się na ogórkach mocniej wyżyć? Jeśli tak, polecam przepis na obłędne ogórki w zalewie curry

Ogórki kiszone dla początkujących

Składniki:

– 1 kg dobrych ogórków gruntowych
– kilka łodyg kopru
– korzeń i liście chrzanu
– czosnek w ząbkach
– sól kamienna niejodowana

Ogórki myjemy i osuszamy (najlepiej, by były niewielkie i równej wielkości). Na dno wyparzonych, wysuszonych, dużych słoików układamy po 1 ząbku obranego czosnku, łodygę kopru i kawałek chrzanowego liścia. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, dodając ok. 5-cm kawałek obranego korzenia chrzanu pokrojonego w paski i kolejny ząbek czosnku. Można dodać liść dębowy lub porzeczki. Układając ogórki, należy uważać, by zachować wolną przestrzeń ok. 3 cm od pokrywki.

Zagotowujemy wodę z solą kamienną, na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Kiedy sól się rozpuści, a woda zagotuje, zalewamy nią ogórki. Należy pamiętać, że każdy ogórek musi być pokryty w całości wodą, inaczej się popsuje. Zakręcamy słoiki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3‒4 dni. Po upływie tego czasu odstawiamy słoiki w chłodne miejsce, by zatrzymać proces kiszenia.

Ostre pikle ogórkowe

3 x kiszone ogórki

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 2 kg ogórków gruntowych równej wielkości
– 2,5 łyżki soli
– 1 papryczka chilli (pokrojona w plastry) 

Na zalewę:

– 400 g cukru
– 300 ml octu
– 7 łyżek oleju
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 4 ząbki czosnku

Umyte ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok (gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go).

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy ocet, cukier, chilli w proszku oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy, mieszając miksturę – cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej.

Odsączone ogórki umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach, do każdego dodajemy plasterki papryczki chilli, zalewamy gorącą zalewą i bardzo mocno zakręcamy.

Ogórki curry

3 x kiszone ogórki

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 1 kg ogórków
– 2 średniej wielkości cebule

Na zalewę:

– 1 l wody
– 250 ml octu
– 220 g cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki curry w proszku
– 1 łyżeczka gorczycy 

Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami ogórki, następnie cebule (pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od pokrywki). Zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut (czyli gotujemy na malutkim ogniu, zachowując odstępy między słoikami, a po zgaszeniu ognia trzymamy w wodzie jeszcze 1 minutę).

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Buraczkowy detoks

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Przepis na makaron sojowy

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny