Przejdź do treści

Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw

Curry - mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Curry – najnowsze badania wskazują, że jest to najzdrowsza przyprawa.  To mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku. Udowodniono prozdrowotny wpływ curry na zdrowie. Wspomaga trawienie, zapewnia dobry stan jelit, poprawia funkcjonowanie mózgu, zapewnia ochronę centralnego systemu nerwowego przed zmianami związanymi z wiekiem, a także łagodzi stany zapalne w organizmie, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworów. Jest uniwersalną mieszanką przypraw, która może uzupełniać danie lub stanowić dodatek, np. do piwa. 

Curry oczami naukowców

Naukowcy z Colorado State University w swoich badaniach dowiedli, że mieszanka przypraw curry ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazały, że regularne stosowanie tej mieszanki przypraw obniża poziom cholesterolu, wspierając zdrowie naczyń i serca. Zmniejsza także stężenia cukru we krwi. Ze względu na swoje właściwości mówi się, że curry to przyprawa, która przedłuża życie.

Curry – mieszanka przypraw

Curry jest mieszanką przypraw, w której skład wchodzi: imbir, kurkuma, kmin, pieprz a także czosnek.

Herbata z miodem, cytryną i imbirem? Słusznie, bo imbir ma działanie napotne i wspomagają trawienie. Olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, w konsekwencji działa rozkurczowo, a także leczy wzdęcia. Zalecany jest dla osób mających chorobę lokomocyjną, ponieważ skutecznie zwalcza mdłości.

Kurkuma działa toksycznie na komórki rakowe, dodatkowo nadaje daniu wyrazisty kolor. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka.

Kolejną przyprawą wchodzącą w skład curry jest kmin rzymski, który zalecany jest szczególnie osobom mającym anemię i kobietom ciężarnym. Jest dobrym źródłem żelaza, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i łagodzi bóle w okresie menstruacji.

 

Czy pieprz jest zdrowy?

Niezależnie od koloru, pieprz zawiera alkaloid o nazwie piperyna, która wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym proces trawienia. Pomaga także cierpiącym na zaparcia, nudności, wzdęcia i zatrucia pokarmowe. Pieprz rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Stosowanie pieprzu polecane jest osobom odchudzającym się, ze względu na zawartą w piperynę, która ma wpływ na masę naszego ciała.

Curry – jak wykorzystać w kuchni?

W języku tamilskim słowo „kari” oznacza sos lub potrawę na kształt gulaszu. Brytyjscy kolonizatorzy, chcąc zabrać do domu smaki, zaczęli mielić przyprawy, którymi doprawiano kari. Tak powstała mieszanka przypraw, której właściwości są niedocenione w większości kuchni.

Curry jest uniwersalną przyprawą, którą można wykorzystywać nie tylko do doprawiania mięs, zup czy sałatek. Belgowie kolendrą doprawiają piwo witbier, a Niemcy solą – piwo pszeniczne Gose. Do piwa pszenicznego dodaje się czasem także pieprz.

Warto spróbować dań z wykorzystaniem curry, zwłaszcza jesienią, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Skorzystaj z naszego przepisu.

 

Opracowano na podstawie focus.pl

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”