Przejdź do treści

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie, mają potężne pokłady błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych cennych związków. Idealnie na letnie upały!

Uff… jak gorąco! Lubimy lato, słońce, tylko co pić, aby ugasić pragnienie? Najlepiej wodę, ale ta w końcu może się znudzić każdemu. Gazowane napoje odpadają, bo są niezdrowe, soki bywają za słodkie i nie dadzą orzeźwienia na dłużej. Co powiesz na domową lemoniadę? Nuda? Nic z tych rzeczy! To nie będzie ani trochę zwykła lemoniada. Proponujemy zrobić ją samemu z wodą kokosową, miętą, limonką, owocami lata i nasionami chia.

O nasionach chia na pewno słyszałeś już nie raz. Możliwe, że nawet jadłeś je w puddingu albo jako dodatek do owsianki czy koktajlu. Te maleńkie ziarenka to nieprawdopodobna skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż ryby. Oprócz tego są bogate w żelazo, magnez, cynk i wapń. Regularne ich spożywanie dobrze wpływa na pamięć, układ nerwowy, trawienny i koncentrację. Zawierają duże ilości błonnika i białka. Poza tym stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy. Nasiona chia wchłaniają wodę, a więc później w organizmie ją oddają i nawilżają od środka. Nasionka te powinny spożywać osoby chore na cukrzycę, ponieważ chia spowalnia wchłanianie cukru we krwi i reguluje stężenie glukozy. Dobra informacja dla wegan i osób niejedzących jajek – w przepisach nasionami chia można zastąpić jajka. Kiedy połączymy je z wodą, ich konsystencja przypomina białko kurze.

Skuś się na domową lemoniadę z nasionami chia!

Chia fresca

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (dla 2 osób):

– 4 łyżki nasion chia
– 500 ml wody kokosowej
– sok z 2 limonek
– garść ulubionych owoców (np. borówki, maliny, truskawki, agrest)
– kilka listków mięty
– kostki lodu

Przygotowanie:

Dzień wcześniej włóż do lodówki wodę kokosową. Owoce umyj. Do jednej szklanki włóż 2 łyżki nasion, część owoców i miętę. Wyciśnij do niej sok z jednej limonki i zalej połową wody kokosowej. Dla drugiej osoby zrób to samo z resztą składników. Zamieszaj i wstaw lemoniadę do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dodaj parę kostek lodu i wypij.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego