Przejdź do treści

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie, mają potężne pokłady błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych cennych związków. Idealnie na letnie upały!

Uff… jak gorąco! Lubimy lato, słońce, tylko co pić, aby ugasić pragnienie? Najlepiej wodę, ale ta w końcu może się znudzić każdemu. Gazowane napoje odpadają, bo są niezdrowe, soki bywają za słodkie i nie dadzą orzeźwienia na dłużej. Co powiesz na domową lemoniadę? Nuda? Nic z tych rzeczy! To nie będzie ani trochę zwykła lemoniada. Proponujemy zrobić ją samemu z wodą kokosową, miętą, limonką, owocami lata i nasionami chia.

O nasionach chia na pewno słyszałeś już nie raz. Możliwe, że nawet jadłeś je w puddingu albo jako dodatek do owsianki czy koktajlu. Te maleńkie ziarenka to nieprawdopodobna skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż ryby. Oprócz tego są bogate w żelazo, magnez, cynk i wapń. Regularne ich spożywanie dobrze wpływa na pamięć, układ nerwowy, trawienny i koncentrację. Zawierają duże ilości błonnika i białka. Poza tym stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy. Nasiona chia wchłaniają wodę, a więc później w organizmie ją oddają i nawilżają od środka. Nasionka te powinny spożywać osoby chore na cukrzycę, ponieważ chia spowalnia wchłanianie cukru we krwi i reguluje stężenie glukozy. Dobra informacja dla wegan i osób niejedzących jajek – w przepisach nasionami chia można zastąpić jajka. Kiedy połączymy je z wodą, ich konsystencja przypomina białko kurze.

Skuś się na domową lemoniadę z nasionami chia!

Chia fresca

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (dla 2 osób):

– 4 łyżki nasion chia
– 500 ml wody kokosowej
– sok z 2 limonek
– garść ulubionych owoców (np. borówki, maliny, truskawki, agrest)
– kilka listków mięty
– kostki lodu

Przygotowanie:

Dzień wcześniej włóż do lodówki wodę kokosową. Owoce umyj. Do jednej szklanki włóż 2 łyżki nasion, część owoców i miętę. Wyciśnij do niej sok z jednej limonki i zalej połową wody kokosowej. Dla drugiej osoby zrób to samo z resztą składników. Zamieszaj i wstaw lemoniadę do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dodaj parę kostek lodu i wypij.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!