Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tytuł tego przepisu powinien w zasadzie brzmieć „superfood chleb”. Nie zawiera glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy, że umieścisz większość składników w mikserze i… gotowe! Chlebek wychodzi delikatnie wilgotny, sycący, lekko orzechowy i aromatyczny. Czego chcieć więcej?

W jego skład wchodzi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Jest to źródło pełnowartościowego białka roślinnego. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, cynk, miedź oraz kwas foliowy. Ma dobry wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę. Oprócz tego zawiera cenny błonnik, dzięki któremu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas.

Poza komosą w naszym przepisie ważną rolę odgrywa kasza gryczana. To dzięki niej chleb będzie miał dobrą konsystencję i lekko orzechowy smak. Kasza gryczana zawiera selen, żelazo, magnez, miedź i kwas foliowy. Ma ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego dobrze wpływa na układ nerwowy, trawienny, dodaje energii oraz wzmacnia kości.

O tym, że nasiona chia są zaliczane do grupy superfood, wie już chyba każdy. Dlatego nie mogło ich zabraknąć tutaj. Dzięki właściwościom sklejającym bardzo ładnie łączą i trzymają resztę składników. To one sprawiają, że chlebek się nie rozpada. Chia są bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz białko. Oprócz tego zawierają magnez, fosfor i wapń. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie! 

Przygotuj chleb mocy, a już nie sięgniesz po żaden inny!

Składniki:

- garść białego sezamu
- garść ulubionych orzechów
- garść pestek dyni
- łyżka zaa’tar’u albo suszonego oregano
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml wody
- 250 g komosy ryżowej
- 50 g nasion chia
- 50 g oleju kokosowego
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Dzień wcześniej do miski wsyp komosę i kaszę. Zalej 100 ml wody i odstaw do lodówki. Następnego dnia odcedź kaszę i komosę, przepłucz pod bieżącą wodą.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miski wsyp nasiona chia i zalej je 100 ml wody.

jak zrobic chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poczekaj 5 minut, aż nasiona wchłoną wodę. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pestek dyni i orzechów. Zmiksuj na gładką masę. Całość przelej do foremki o wymiarach 20x30 cm. Posyp pestkami dyni, sezamem i orzechami.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 120 minut, do uzyskania czystego patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłącz, a chleb wyjmij po 20 minutach. Przełóż go na kratki do całkowitego wystudzenia. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów...
Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki!

Jak powstaje prawdziwy chleb?

Przyglądaliście się kiedyś pracy piekarzy? Tych, którzy robią prawdziwy chleb? Teraz macie okazję. Zapraszamy...
Przyglądaliście się kiedyś pracy piekarzy? Tych, którzy robią prawdziwy chleb? Teraz macie okazję. Zapraszamy do piekarni! I dorzucamy przepis na pyszny i zdrowy chleb, który możecie zrobić sami.

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Statystyczny Polak je coraz mniej pieczywa. Ten element diety ma jednak tak wiele zalet, że szkoda ich...
Statystyczny Polak je coraz mniej pieczywa. Ten element diety ma jednak tak wiele zalet, że szkoda ich nie doceniać. Nie tylko dodaje energii i poprawia funkcjonowanie szarych komórek, ale też działa antydepresyjnie.

Jak kupować chleb?

Sklepy spożywcze i hipermarkety coraz częściej kuszą nas zapachem chleba prosto z pieca. Niestety, „wypiek...
Sklepy spożywcze i hipermarkety coraz częściej kuszą nas zapachem chleba prosto z pieca. Niestety, „wypiek na miejscu” to rozmrażanie głęboko mrożonego ciasta z dodatkiem regulatorów kwasowości, zaciemniaczy i emulgatorów. Jak więc kupować chleb?