Milena Marchewka Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny Mąka z amarantusa staje się popularnym artykułem wśród osób poszukujących sposobu na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą, bezglutenową alternatywą. Wykorzystanie jej do wypieków pozwala zwiększyć ilość… 16.01.2022 4 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy Teff to zboże uprawiane w Afryce już w starożytności, które w postaci płatków lub mąki teff staje się coraz bardziej doceniane w dzisiejszych czasach. Powodem rosnącej popularności jest duża wartość odżywcza oraz fakt, że… 06.09.2021 5 min.
Marta Figas Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz Badania wykluczyły celiakię i alergię, a jednak po zjedzeniu produktów zawierających gluten czujesz się po prostu źle. Coraz częściej lekarze diagnozują „nadwrażliwość na gluten”. Co to właściwie jest i jak to rozpoznać? 11.04.2021 4 min.
Maia Sobczak Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy! Nie wszyscy znają gryczaną, surową blondynę, choć to z niej właśnie po uprażeniu powstaje jej opalona koleżanka o mocniejszym smaku i głębokim aromacie. Obie panie można stosować zewnętrznie w formie okładów lub znacznie… 21.03.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz. Pora więc na gryczane, bezglutenowe muffiny pachnące czekoladą. 06.12.2020 4 min.
Maia Sobczak Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry Quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry. 17.11.2020 3 min.
Barbara Dąbrowska-Górska Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu Większość osób, które z powodów zdrowotnych przechodzą na dietę bezglutenową twierdzi, że najbardziej tęsknią za dobrym chlebem. Tymczasem nie ma powodu, by rezygnować z pieczywa, bo samodzielne upieczenie chleba bezglutenowego… 09.07.2020 4 min.
Alicja Rokicka Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej. Oczywiście chodzi o gluten, ale także o urozmaicenie. Dziś w roli głównej mało popularna, a doskonała w wielu wydaniach… 04.07.2020 5 min.
Maia Sobczak Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy Kasza jaglana, inaczej jagła albo krup, to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, ma właściwości zasadotwórcze, a jej skład to bogactwo witamin i minerałów. Uwielbiają ją weganie i wegetarianie, ale… 04.07.2020 5 min.
Marta Witkowska Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy Zarówno kakao, jak i karob zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności stymulatorów, alergenów i liczenia kalorii nawet najciemniejsze kakao w porównaniu z karobem może wypaść blado. 30.05.2020 9 min.
Alicja Rokicka Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi Pożegnaliście gluten, ale brakuje wam w diecie produktów mącznych? Przedstawiamy mąkę ryżową, którą błyskawicznie zrobicie sami. A z tej mąki pyszne naleśniki, pudding, a nawet pierogi! 19.01.2020 5 min.
Alicja Rokicka Akcja bez glutenu: mąka jaglana Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety. A jeśli mamy pod ręką mąkę jaglaną, lista zdrowych i kreatywnych potraw się wydłuża. 12.01.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis! Pękata, biodrzasta i niesamowicie pomarańczowa. Dynia – gwiazda jesieni. Potrafi być raz ostra jak brzytwa, innym razem jedwabiście delikatna. Co powiecie na dyniowe kluseczki z tymiankiem? 19.10.2019 3 min.
Magdalena Bury Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić 18.07.2019 3 min.
Małgorzata Różańska 5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się jedną z najmodniejszych diet. Jednak czy każdy może ją stosować? Czy wystarczy jeść produkty bezglutenowe, by poczuć się lepiej lub stracić zbędne kilogramy? Oto główne błędy… 02.05.2019 5 min.
duet masz.talerz Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo Tytuł tego przepisu powinien w zasadzie brzmieć „superfood chleb”. Nie zawiera glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy, że umieścisz większość składników w mikserze i… gotowe! Chlebek wychodzi… 20.04.2019 3 min.
Maia Sobczak Akcja bez glutenu: amarantus Ten wyniosły jegomość ręce ma pełne pięknych, choć ciężkich kwiatów. Jak przystało na światowca i bogacza, jest pewny siebie. Przecież doskonale wie, że bije konkurencję na głowę. To Pan Szarłat, zwany częściej… 29.08.2014 4 min.