Przejdź do treści

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Ciasto na diecie? Właśnie tak! Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Składniki:

– 400 g batatów,
– dojrzały banan,
– 4 łyżki mąki gryczanej,
– 2 jajka,
– 2 łyżki naturalnego kakao,
– 150 ml mleka kokosowego (nie UHT),
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 3‒4 kostki gorzkiej czekolady,
– wiórki kokosowe,
– olej kokosowy,
– forma aluminiowa na ciasto.

Do smaku możecie dodać 30 g ulubionej odżywki białkowej.

Sposób przygotowania

Wrzućcie bataty w skórce do gotującej się wody. Gotujcie tak długo, aż będą miękkie. Do miski wbijcie 2 całe jaja, wsypcie mąkę, ksylitol, kakao i dodajcie proszku do pieczenia. Powoli wszystko to zblendujcie, tak aby powstała jednolita konsystencja. Kolejno dodajcie odżywkę białkową i pokrojonego banana. I blendujcie dalej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dolać kieliszek mleka kokosowego. Miękkie bataty (warto je ostudzić przez mniej więcej 15 min) obierzcie ze skórki i wrzućcie do blendera. Mieszajcie do momentu, aż powstanie papka. Co jakiś czas dolewajcie mleka kokosowego.

Zmieszajcie masę batatową z drugą wcześniej przygotowaną masą. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto przesmarujcie olejem kokosowym, tak aby ciasto nie przywarło do niej w trakcie pieczenia, i wlejcie do niej masę. Włóżcie do piekarnika na 25‒30 minut.

Kiedy ciasto będzie gotowe, odstawcie je, aby się schłodziło. W międzyczasie zróbcie polewę czekoladową. Do garnuszka wlejcie 2 łyżki mleka kokosowego i wrzućcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, wlejcie kolejne 2 łyżki mleka kokosowego i dodajcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Masę rozprowadźcie łyżką po powierzchni ciasta i posypcie wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem posypcie je wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Jak rozpocząć przygodę z bieganiem?

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Domowy trening z kettlebells

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Trening na drabince koordynacyjnej