5 min.
Masz chorą tarczycę? Zobacz, jak powinna wyglądać twoja dieta

Masz chorą tarczycę? Zobacz, jak powinna wyglądać twoja dieta Pexels.com
Nadczynność, niedoczynność, Hashimoto, guzki i torbiele… Podstawa to odpowiednie leczenie. Ale przy chorobach tarczycy ogromne znaczenie ma także dieta. Jak powinna wyglądać, by nasza tarczyca była zadowolona?
Spis treści
Jaka powinna wyglądać dieta przy chorej tarczycy?
Tarczyca to jeden z ważniejszych gruczołów w naszym organizmie. Ten niewielki organ w kształcie motyla może przysporzyć wielu problemów! Oczywiście podstawą każdej diagnozy jest wizyta u lekarza. W przypadku problemów z tarczycą kieruj się do endokrynologa. Właściwe postępowanie tuż po diagnozie to wdrożenie odpowiedniego leczenia, które ureguluje pracę naszej tarczycy. Metody farmakologiczne możesz wspomagać także dietą. Odpowiedni dobór produktów, sięganie po te, które tarczycy pomogą, i eliminacja szkodliwych, znacząco wpłyną na pracę tarczycy i twoje samopoczucie.
Przede wszystkim dieta powinna być indywidualna i dostosowana do występującej u ciebie jednostki chorobowej. Aby była właściwie zbilansowana, warto zwrócić się po pomoc do dietetyka, który w zależności od rodzaju choroby ułoży zoptymalizowaną dietę. Tymczasem już teraz możesz poznać kilka wskazówek, które wprowadzą cię w temat diety w chorobach tarczycy.
Co wprowadzić do diety? Czego unikać? Co pomoże zmęczonej tarczycy i co nie będzie jej szkodzić?
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Produkty, które wspomogą pracę tarczycy
Pełnowartościowe białko
Dokładniej mówiąc, produkty, które to białko zawierają. Należą do nich przede wszystkim chude mięso, takie jak drób, indyk, królik, chuda wieprzowina, oraz jaja. Pełnowartościowe białko jest bardzo dobrym źródłem tyrozyny – aminokwasu niezbędnego do produkcji i syntezy hormonów tarczycy.
Orzechy i nasiona
Są zarówno źródłem białka w naszej diecie, jak i selenu – głównego kofaktora enzymów tarczycy. W szczególności zalecane są orzechy brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Z nasion zaś należy sięgać po słonecznik, chia, dynię i sezam.
Rośliny strączkowe
Z roślin strączkowych powinniśmy wybierać jedynie cieciorkę i soczewicę. Są dobrym źródłem cynku, aminokwasów i L-tyrozyny (aminokwasu, który naturalnie pomaga organizmowi w produkcji własnego hormonu tarczycy) . Odpowiadają za mechanizmy odpornościowe w naszym organizmie i regulują tempo metabolizmu. Dodatkowo wzmacniają pracę naszego mózgu i układu nerwowego.
Ryby morskie
Są bogate w kwasy omega-3, które odgrywają szczególną rolę w chorobie Hashimoto – wspomagają pracę układu odpornościowego, a ponadto pobudzają przemianę T4 w formę aktywną T3. Ryby morskie są również dobrym źródłem witaminy D, a ta także ma swój niemały udział wspomagający pracę naszego układu odpornościowego. Jej niedobór może wpłynąć na nadczynność przytarczyc. Kupując ryby, należy pamiętać, aby wybierać te z naturalnych, ekologicznych hodowli lub wolno żyjące.
Owoce
Szczególnie zalecane są banany będące źródłem tyrozyny oraz ananasy jako źródło bromeliny, enzymu sprzyjającego regulacji masy ciała i zmniejszającego stany zapalne. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów.
Produkty, które osłabiają pracę tarczycy
Warzywa krzyżowe
Do tej rodziny należą warzywa takie jak kapusta, brokuły, kalafior, brukselka i jarmuż. Zawarte są w nich substancje goitrogenne, które spowalniają pracę tarczycy i powodują powstawanie wola. Dlatego też, jeżeli cierpisz na niedoczynność bądź Hashimoto, to powinieneś je jeść w ilości umiarkowanej i tylko w postaci gotowanej.
Produkty zawierające tiomocznik
Tiomocznik ‒ potocznie zwany antyhormonem tarczycy. Hamuje syntezę jej naturalnych hormonów. Do produktów go zawierających należą m.in. truskawki, brzoskwinie, gruszki, kapusta, marchew, orzeszki ziemne, soja, rzepa. Zwracaj uwagę na ich ilość w diecie. Nie należy jednak przesadzać z ich eliminacją, ponieważ produkty te są bogate w witaminy i składniki mineralne mające dobroczynny wpływ na nasz organizm czy układ odpornościowy. Najlepiej spożywaj je w umiarze.
Produkty, które powinnyśmy wyeliminować z naszej diety
Niezdrowe produkty
Nie tylko przy chorobach tarczycy powinnyśmy wystrzegać się tych produktów, ale w tym przypadku ich eliminacja jest szczególnie ważna, ponieważ mają one niekorzystny wpływ na działanie twojej tarczycy. Należą do nich: produkty spożywcze wysoko przetworzone, cukier rafinowany, słodycze, napoje słodzone, tłuszcze nasycone, alkohol i papierosy.
Fluor i chlor
Fluor znajduje się nie tylko w paście do zębów, ale również w produktach spożywczych. Najwięcej możemy go znaleźć w czarnej herbacie. Chlor natomiast jest obecny m.in. w wodzie chlorowanej, której powinniśmy się wystrzegać. Obydwa te pierwiastki wpływają negatywnie na pracę naszej tarczycy i niestety odkładają się w naszym organizmie, tworząc niezdrową „kumulację”.
Soja
Soja jest bogatym źródłem fitynianów, te z kolei utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza, cynku. Jest również źródłem izoflawonów, związków przyczyniających się do powstawania wola, utrudniają też wchłanianie jodu.
Orzeszki ziemne
Do niechlubnych cech orzeszków ziemnych możemy zaliczyć właściwości wolotwórcze. Zawierają również związki goitrogenne. Niestety, dość często mogą też uczulać i powodować wzrost reakcji autoimmunologicznych.
Gluten i laktoza
Ostatnio często mówi się również o tym, aby w chorobach tarczycy, zwłaszcza Hashimoto, unikać produktów zbożowych zawierających gluten i produktów mlecznych zawierających laktozę. Produkty te mogą niekorzystnie wpływać na nasz układ immunologiczny i zwiększać (potęgować) jego reakcje. Należy jednak pamiętać ‒ jeżeli nie wykonaliśmy testu w celu sprawdzenia, czy jesteśmy uczuleni na te produkty, to nie powinniśmy ich eliminować z naszej diety.
Dobrze dobrana dieta może wspomóc działanie i funkcjonowanie tarczycy, ale nie zastąpi farmakologicznego leczenia. Dlatego jeżeli cierpisz na kłopoty z tarczycą, śmiało możesz wspomagać leczenie dietą, ale pamiętaj ‒ najważniejsze jest kompleksowe działanie, którego podstawą jest wizyta u lekarza i odpowiednio dobrane leczenie.
Zobacz także

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka

„Jestem chuda. Nie znoszę tego słowa, tak jak przez większość życia nie akceptowałam, że taka jestem”. Joanna Osyda szczerze o swojej wadze
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

26.03.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

24.03.2023
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę

22.03.2023
„Neurolog uznał, że nie mam zespołu Tourette’a, bo nie mam tiku przeklinania, który dotyczy 10 proc. chorych” – mówi Piotr, który z zaburzeniem tym żyje od 25 lat

21.03.2023