
zdrowa dieta
Właściwe odżywianie to jeden z kluczowych czynników mających wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być związana tylko i wyłącznie z odchudzaniem, ale także z leczeniem chorób rozwijających się w naszych organizmach np. cukrzycy.
Zdrowa dieta — piramida żywieniowa
Punktem wyjścia do opracowania zdrowej diety jest tzw. piramida żywieniowa. To graficzny schemat, który przedstawia najważniejsze zasady właściwego, zbilansowanego odżywiania. Pokazuje w prosty sposób, które produkty i w jakiej proporcji są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
W 2019 roku została opracowana nowa piramida żywieniowa, wzbogacona o fundament, którym jest aktywność fizyczna połączona z odpowiednim nawadnianiem. Według opinii naukowców żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli w życiu człowieka brak jest jakiegokolwiek regularnego ruchu.
Kolejne piętra nowej piramidy żywienia to warzywa i owoce, które powinny gościć w codziennym menu. Na wyższych piętrach znajdują się produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i na samym końcu tłuszcze. Podstawowym sposobem na nawodnienie organizmu jest woda, a urozmaicić jadłospis można niesłodzoną herbatą i kawą.
Zdrowa dieta, czyli jak zacząć jeść racjonalnie?
Nie jest łatwo z dnia na dzień zrezygnować ze złych nawyków i ulubionych przekąsek. Zaleca się przechodzenie na zdrowe odżywianie małymi krokami, które są o wiele skuteczniejsze niż metoda drastycznego porzucenia dotychczasowych przyzwyczajeń. Systematyczne ograniczanie szkodliwych produktów jest zdecydowanie mniejszym szokiem dla organizmu.
Zdrowa dieta — rodzaje
Dieta zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Chcemy schudnąć? Poprawić koncentrację? Zmiana nawyków żywieniowych jest wymuszona chorobami? A może mamy w planach zwiększyć masę mięśniową? W zależności od efektu, jaki się chce osiągnąć, należy skomponować plan żywieniowy, który pozwoli go osiągnąć w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Diety odchudzające mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Muszą być bogate w odpowiednie składniki odżywcze. Ich czas trwania nie może być jednak za długi. Do najpopularniejszych diet odchudzających należą:
- dieta 1200 kcal,
- dieta Dukana,
- dieta jogurtowa,
- dieta jabłkowa,
- dieta kopenhaska,
- dieta dr Dąbrowskiej.
Najbardziej popularne diety stworzone pod kątem możliwych chorób:
- dieta ketogeniczna,
- dieta Hashimoto,
- dieta cukrzycowa,
- dieta FODMAP.
Należy pamiętać, że niestosowanie się do wytycznych lekarzy może powodować pogłębienie się takich chorób, jak:
- cukrzyca,
- padaczka lekooporna,
- zespół jelita drażliwego.
Zdrowa dieta a produkty
Wbrew powszechnym opiniom w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie muszą być obecne tłuszcze w odpowiedniej ilości. Nie można o nich zapomnieć. Ważnymi składnikami są również białka, węglowodany, witaminach, makro- i mikroelementy. Zdrowa dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających.
Najważniejszymi składnikami zdrowej diety są:
- warzywa i owoce,
- produkty zbożowe: ciemne pieczywo, ciemne makarony, kasze,
- produkty mleczne naturalne,
- groch, fasola, ryby, mięso, drób np. indyk, kurczak,
- woda mineralna i naturalne soki bez zawartości cukrów oraz substancji słodzących.
Czego należy unikać?
- Cukrów znajdujących się np.w słodkich przekąskach,
- czerwonego mięsa,
- smażenia w głębokim tłuszczu,
- soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
Zdrowa dieta wyklucza także używki takie jak alkohol czy papierosy.
Zdrowa dieta — o czym warto pamiętać?
Przy zmianie planu żywienia na zdrowy warto pamiętać o kilku prostych rzeczach.
- Unikaj głodówek, które wyrządzają organizmowi ogromne szkody. Sprawiają m.in., że bardzo szybko pojawia się efekt jo-jo.
- Jedz 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.
- Pij dużo wody, minimum dwa litry dziennie.
- Aktywność fizyczna minimum trzy razy w tygodniu to konieczność. Spacery, rower, basen, ćwiczenia w domu, jogging — możliwości jest naprawdę mnóstwo, Wybierz te, które sprawiają Ci przyjemność.
Rozpoczynając dietę, należy pamiętać, że aby osiągnąć efekty, potrzeba czasu. Cierpliwość, świadomość zachodzących zmian i wytrwałość to kluczowe czynniki do osiągnięcia sukcesu.
Najnowsze


Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

„Moja definicja la dolce vita? Aby osiągnąć swój cel, warto się napracować”. O życiu i pracy w Toskanii mówi Danusia Indyk

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Postbiotyki. O tym, czym są, gdzie je znajdziemy i czy warto się nimi zainteresować, mówi Ewa Kowalska

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Kwas moczowy we krwi – badanie, niskie i wysokie stężenie

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Kwas szczawiowy – źródła, właściwości antyżywieniowe, dzienna dawka

Szczawiany – wpływ na zdrowie. Co neutralizuje szczawiany?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

„Skóra to często swoisty papierek lakmusowy kondycji naszego organizmu” – mówi dietetyczka Agnieszka Kubasińska-Sajnóg

Jak przygotować ciało i psychikę do ciąży?

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi
