
zdrowa dieta
Właściwe odżywianie to jeden z kluczowych czynników mających wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być związana tylko i wyłącznie z odchudzaniem, ale także z leczeniem chorób rozwijających się w naszych organizmach np. cukrzycy.
Zdrowa dieta — piramida żywieniowa
Punktem wyjścia do opracowania zdrowej diety jest tzw. piramida żywieniowa. To graficzny schemat, który przedstawia najważniejsze zasady właściwego, zbilansowanego odżywiania. Pokazuje w prosty sposób, które produkty i w jakiej proporcji są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
W 2019 roku została opracowana nowa piramida żywieniowa, wzbogacona o fundament, którym jest aktywność fizyczna połączona z odpowiednim nawadnianiem. Według opinii naukowców żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli w życiu człowieka brak jest jakiegokolwiek regularnego ruchu.
Kolejne piętra nowej piramidy żywienia to warzywa i owoce, które powinny gościć w codziennym menu. Na wyższych piętrach znajdują się produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i na samym końcu tłuszcze. Podstawowym sposobem na nawodnienie organizmu jest woda, a urozmaicić jadłospis można niesłodzoną herbatą i kawą.
Zdrowa dieta, czyli jak zacząć jeść racjonalnie?
Nie jest łatwo z dnia na dzień zrezygnować ze złych nawyków i ulubionych przekąsek. Zaleca się przechodzenie na zdrowe odżywianie małymi krokami, które są o wiele skuteczniejsze niż metoda drastycznego porzucenia dotychczasowych przyzwyczajeń. Systematyczne ograniczanie szkodliwych produktów jest zdecydowanie mniejszym szokiem dla organizmu.
Zdrowa dieta — rodzaje
Dieta zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Chcemy schudnąć? Poprawić koncentrację? Zmiana nawyków żywieniowych jest wymuszona chorobami? A może mamy w planach zwiększyć masę mięśniową? W zależności od efektu, jaki się chce osiągnąć, należy skomponować plan żywieniowy, który pozwoli go osiągnąć w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Diety odchudzające mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Muszą być bogate w odpowiednie składniki odżywcze. Ich czas trwania nie może być jednak za długi. Do najpopularniejszych diet odchudzających należą:
- dieta 1200 kcal,
- dieta Dukana,
- dieta jogurtowa,
- dieta jabłkowa,
- dieta kopenhaska,
- dieta dr Dąbrowskiej.
Najbardziej popularne diety stworzone pod kątem możliwych chorób:
- dieta ketogeniczna,
- dieta Hashimoto,
- dieta cukrzycowa,
- dieta FODMAP.
Należy pamiętać, że niestosowanie się do wytycznych lekarzy może powodować pogłębienie się takich chorób, jak:
- cukrzyca,
- padaczka lekooporna,
- zespół jelita drażliwego.
Zdrowa dieta a produkty
Wbrew powszechnym opiniom w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie muszą być obecne tłuszcze w odpowiedniej ilości. Nie można o nich zapomnieć. Ważnymi składnikami są również białka, węglowodany, witaminach, makro- i mikroelementy. Zdrowa dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających.
Najważniejszymi składnikami zdrowej diety są:
- warzywa i owoce,
- produkty zbożowe: ciemne pieczywo, ciemne makarony, kasze,
- produkty mleczne naturalne,
- groch, fasola, ryby, mięso, drób np. indyk, kurczak,
- woda mineralna i naturalne soki bez zawartości cukrów oraz substancji słodzących.
Czego należy unikać?
- Cukrów znajdujących się np.w słodkich przekąskach,
- czerwonego mięsa,
- smażenia w głębokim tłuszczu,
- soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
Zdrowa dieta wyklucza także używki takie jak alkohol czy papierosy.
Zdrowa dieta — o czym warto pamiętać?
Przy zmianie planu żywienia na zdrowy warto pamiętać o kilku prostych rzeczach.
- Unikaj głodówek, które wyrządzają organizmowi ogromne szkody. Sprawiają m.in., że bardzo szybko pojawia się efekt jo-jo.
- Jedz 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.
- Pij dużo wody, minimum dwa litry dziennie.
- Aktywność fizyczna minimum trzy razy w tygodniu to konieczność. Spacery, rower, basen, ćwiczenia w domu, jogging — możliwości jest naprawdę mnóstwo, Wybierz te, które sprawiają Ci przyjemność.
Rozpoczynając dietę, należy pamiętać, że aby osiągnąć efekty, potrzeba czasu. Cierpliwość, świadomość zachodzących zmian i wytrwałość to kluczowe czynniki do osiągnięcia sukcesu.
Najnowsze


„Potencjalna przyczyna zespołu chronicznego zmęczenia może znajdować się w naszych w jelitach” – mówi nutripsychiatra i immunodietetyk dr Joanna Michalina Jurek

Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!

Zmagasz się z SIBO? Pomyśl nad zmianą diety. Radzi dietetyczka Katarzyna Bednarska

Leczenie SIBO farmakoterapią i dietą. Jakie daje rezultaty?

Skutecznie pokonaj SIBO. Dieta low-FODMAP może w tym pomóc

Brzuch tarczycowy – dlaczego hormony mogą być przyczyną nadmiaru tłuszczu?

„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością

Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?

Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska

Naturalne afrodyzjaki dla mężczyzn, czyli zioła na potencję

Siedem razy trafiała na ostry dyżur, za każdym razem słyszała, że jest pijana. Na diagnozę czekała dwa lata

Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?

Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?

Niedoczynność tarczycy – dieta. Co jeść podczas choroby?

Dieta przy chorej tarczycy — czego należy unikać?

Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?

Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?

Czy warto pić mleko ryżowe? Składniki odżywcze i sprawdzony przepis

To koniec kultowego lunchu? Kanapka z szynką i serem zakazana na szkolnych stołówkach

Detoks jaglany. Czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?

Witamina C to silny antyoksydant. Jaką pełni rolę i gdzie występuje?

Dieta przy cukrzycy typu 2. – sposób na lepszą glikemię i nastrój

Eliksir młodości, czyli witamina E. Gdzie można ją znaleźć?

Naturalna bomba odżywcza. Jak pić siemię lniane i na co pomaga?

Dieta Hashimoto. Poznaj najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej

Dieta przy cukrzycy typu 1. to podstawa. Co powinien jeść cukrzyk?

Anna Lewandowska zmaga się z SIBO. Trenerka pierwszy raz o swojej uciążliwej chorobie i specjalnej diecie

Po czym poznać zapalenie trzustki? Przyczyny i sposoby leczenia

Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?

Co jest dobre na trawienie? Sprawdzone sposoby na niestrawność

Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Olejek goździkowy – na ból zęba, włosy, twarz. Jakie ma właściwości?

Olej z ostropestu – właściwości, przeciwwskazania, cena

Jak smakuje herbata rooibos? Właściwości, cena, gdzie kupić?

Czy dieta na płodność działa? Produkty zwiększające płodność

Jakie właściwości ma aronia? Pomysły na przetwory z aronii

Czym jest polskie superfoods? Zamienniki egzotycznej superżywności

Stosujesz dietę roślinną? Chronisz nie tylko środowisko, ale także własne zdrowie

Jakie działanie ma lipa? Właściwości i zastosowanie lecznicze

Jaką funkcję pełni cynk w organizmie? Źródła cynku w diecie

Błonnik witalny to brat błonnika pokarmowego. Kiedy go stosować?

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Tłuszcze nasycone – czy to naprawdę samo zło?
