
zdrowa dieta
Właściwe odżywianie to jeden z kluczowych czynników mających wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być związana tylko i wyłącznie z odchudzaniem, ale także z leczeniem chorób rozwijających się w naszych organizmach np. cukrzycy.
Zdrowa dieta — piramida żywieniowa
Punktem wyjścia do opracowania zdrowej diety jest tzw. piramida żywieniowa. To graficzny schemat, który przedstawia najważniejsze zasady właściwego, zbilansowanego odżywiania. Pokazuje w prosty sposób, które produkty i w jakiej proporcji są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
W 2019 roku została opracowana nowa piramida żywieniowa, wzbogacona o fundament, którym jest aktywność fizyczna połączona z odpowiednim nawadnianiem. Według opinii naukowców żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli w życiu człowieka brak jest jakiegokolwiek regularnego ruchu.
Kolejne piętra nowej piramidy żywienia to warzywa i owoce, które powinny gościć w codziennym menu. Na wyższych piętrach znajdują się produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i na samym końcu tłuszcze. Podstawowym sposobem na nawodnienie organizmu jest woda, a urozmaicić jadłospis można niesłodzoną herbatą i kawą.
Zdrowa dieta, czyli jak zacząć jeść racjonalnie?
Nie jest łatwo z dnia na dzień zrezygnować ze złych nawyków i ulubionych przekąsek. Zaleca się przechodzenie na zdrowe odżywianie małymi krokami, które są o wiele skuteczniejsze niż metoda drastycznego porzucenia dotychczasowych przyzwyczajeń. Systematyczne ograniczanie szkodliwych produktów jest zdecydowanie mniejszym szokiem dla organizmu.
Zdrowa dieta — rodzaje
Dieta zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Chcemy schudnąć? Poprawić koncentrację? Zmiana nawyków żywieniowych jest wymuszona chorobami? A może mamy w planach zwiększyć masę mięśniową? W zależności od efektu, jaki się chce osiągnąć, należy skomponować plan żywieniowy, który pozwoli go osiągnąć w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Diety odchudzające mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Muszą być bogate w odpowiednie składniki odżywcze. Ich czas trwania nie może być jednak za długi. Do najpopularniejszych diet odchudzających należą:
- dieta 1200 kcal,
- dieta Dukana,
- dieta jogurtowa,
- dieta jabłkowa,
- dieta kopenhaska,
- dieta dr Dąbrowskiej.
Najbardziej popularne diety stworzone pod kątem możliwych chorób:
- dieta ketogeniczna,
- dieta Hashimoto,
- dieta cukrzycowa,
- dieta FODMAP.
Należy pamiętać, że niestosowanie się do wytycznych lekarzy może powodować pogłębienie się takich chorób, jak:
- cukrzyca,
- padaczka lekooporna,
- zespół jelita drażliwego.
Zdrowa dieta a produkty
Wbrew powszechnym opiniom w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie muszą być obecne tłuszcze w odpowiedniej ilości. Nie można o nich zapomnieć. Ważnymi składnikami są również białka, węglowodany, witaminach, makro- i mikroelementy. Zdrowa dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających.
Najważniejszymi składnikami zdrowej diety są:
- warzywa i owoce,
- produkty zbożowe: ciemne pieczywo, ciemne makarony, kasze,
- produkty mleczne naturalne,
- groch, fasola, ryby, mięso, drób np. indyk, kurczak,
- woda mineralna i naturalne soki bez zawartości cukrów oraz substancji słodzących.
Czego należy unikać?
- Cukrów znajdujących się np.w słodkich przekąskach,
- czerwonego mięsa,
- smażenia w głębokim tłuszczu,
- soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
Zdrowa dieta wyklucza także używki takie jak alkohol czy papierosy.
Zdrowa dieta — o czym warto pamiętać?
Przy zmianie planu żywienia na zdrowy warto pamiętać o kilku prostych rzeczach.
- Unikaj głodówek, które wyrządzają organizmowi ogromne szkody. Sprawiają m.in., że bardzo szybko pojawia się efekt jo-jo.
- Jedz 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.
- Pij dużo wody, minimum dwa litry dziennie.
- Aktywność fizyczna minimum trzy razy w tygodniu to konieczność. Spacery, rower, basen, ćwiczenia w domu, jogging — możliwości jest naprawdę mnóstwo, Wybierz te, które sprawiają Ci przyjemność.
Rozpoczynając dietę, należy pamiętać, że aby osiągnąć efekty, potrzeba czasu. Cierpliwość, świadomość zachodzących zmian i wytrwałość to kluczowe czynniki do osiągnięcia sukcesu.
Najnowsze


Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Jak pozbyć się kwasu moczowego? Co podwyższa jego stężenie?

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

Dieta w insulinooporności

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Ratunek dla słodyczożerców

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Jak przyśpieszyć metabolizm? Wypróbuj te trzy sposoby

Koktajl zamiast soku

Nabiał a trądzik. Czego nie jeść przy trądziku różowatym?
