
zdrowa dieta
Właściwe odżywianie to jeden z kluczowych czynników mających wpływ na samopoczucie i zdrowie. Zdrowa dieta nie musi być związana tylko i wyłącznie z odchudzaniem, ale także z leczeniem chorób rozwijających się w naszych organizmach np. cukrzycy.
Zdrowa dieta — piramida żywieniowa
Punktem wyjścia do opracowania zdrowej diety jest tzw. piramida żywieniowa. To graficzny schemat, który przedstawia najważniejsze zasady właściwego, zbilansowanego odżywiania. Pokazuje w prosty sposób, które produkty i w jakiej proporcji są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
W 2019 roku została opracowana nowa piramida żywieniowa, wzbogacona o fundament, którym jest aktywność fizyczna połączona z odpowiednim nawadnianiem. Według opinii naukowców żadna dieta nie będzie skuteczna, jeżeli w życiu człowieka brak jest jakiegokolwiek regularnego ruchu.
Kolejne piętra nowej piramidy żywienia to warzywa i owoce, które powinny gościć w codziennym menu. Na wyższych piętrach znajdują się produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i na samym końcu tłuszcze. Podstawowym sposobem na nawodnienie organizmu jest woda, a urozmaicić jadłospis można niesłodzoną herbatą i kawą.
Zdrowa dieta, czyli jak zacząć jeść racjonalnie?
Nie jest łatwo z dnia na dzień zrezygnować ze złych nawyków i ulubionych przekąsek. Zaleca się przechodzenie na zdrowe odżywianie małymi krokami, które są o wiele skuteczniejsze niż metoda drastycznego porzucenia dotychczasowych przyzwyczajeń. Systematyczne ograniczanie szkodliwych produktów jest zdecydowanie mniejszym szokiem dla organizmu.
Zdrowa dieta — rodzaje
Dieta zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Chcemy schudnąć? Poprawić koncentrację? Zmiana nawyków żywieniowych jest wymuszona chorobami? A może mamy w planach zwiększyć masę mięśniową? W zależności od efektu, jaki się chce osiągnąć, należy skomponować plan żywieniowy, który pozwoli go osiągnąć w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Diety odchudzające mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Muszą być bogate w odpowiednie składniki odżywcze. Ich czas trwania nie może być jednak za długi. Do najpopularniejszych diet odchudzających należą:
- dieta 1200 kcal,
- dieta Dukana,
- dieta jogurtowa,
- dieta jabłkowa,
- dieta kopenhaska,
- dieta dr Dąbrowskiej.
Najbardziej popularne diety stworzone pod kątem możliwych chorób:
- dieta ketogeniczna,
- dieta Hashimoto,
- dieta cukrzycowa,
- dieta FODMAP.
Należy pamiętać, że niestosowanie się do wytycznych lekarzy może powodować pogłębienie się takich chorób, jak:
- cukrzyca,
- padaczka lekooporna,
- zespół jelita drażliwego.
Zdrowa dieta a produkty
Wbrew powszechnym opiniom w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie muszą być obecne tłuszcze w odpowiedniej ilości. Nie można o nich zapomnieć. Ważnymi składnikami są również białka, węglowodany, witaminach, makro- i mikroelementy. Zdrowa dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających.
Najważniejszymi składnikami zdrowej diety są:
- warzywa i owoce,
- produkty zbożowe: ciemne pieczywo, ciemne makarony, kasze,
- produkty mleczne naturalne,
- groch, fasola, ryby, mięso, drób np. indyk, kurczak,
- woda mineralna i naturalne soki bez zawartości cukrów oraz substancji słodzących.
Czego należy unikać?
- Cukrów znajdujących się np.w słodkich przekąskach,
- czerwonego mięsa,
- smażenia w głębokim tłuszczu,
- soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
Zdrowa dieta wyklucza także używki takie jak alkohol czy papierosy.
Zdrowa dieta — o czym warto pamiętać?
Przy zmianie planu żywienia na zdrowy warto pamiętać o kilku prostych rzeczach.
- Unikaj głodówek, które wyrządzają organizmowi ogromne szkody. Sprawiają m.in., że bardzo szybko pojawia się efekt jo-jo.
- Jedz 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.
- Pij dużo wody, minimum dwa litry dziennie.
- Aktywność fizyczna minimum trzy razy w tygodniu to konieczność. Spacery, rower, basen, ćwiczenia w domu, jogging — możliwości jest naprawdę mnóstwo, Wybierz te, które sprawiają Ci przyjemność.
Rozpoczynając dietę, należy pamiętać, że aby osiągnąć efekty, potrzeba czasu. Cierpliwość, świadomość zachodzących zmian i wytrwałość to kluczowe czynniki do osiągnięcia sukcesu.
Najnowsze


Eliksir młodości, czyli witamina E. Na co pomoże i gdzie można ją znaleźć?

Hashimoto a dieta. Poznaj najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej

Cukrzyca typu 1 – dieta to podstawa. Co powinien jeść cukrzyk?

Anna Lewandowska zmaga się z SIBO. Trenerka pierwszy raz o swojej uciążliwej chorobie i specjalnej diecie

Po czym poznać zapalenie trzustki? Przyczyny i sposoby leczenia

Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?

Co jest dobre na trawienie? Sprawdzone sposoby i środki na niestrawność

Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Olejek goździkowy – na ból zęba, włosy i twarz. Jakie ma właściwości?

Olej z ostropestu – właściwości, przeciwwskazania, cena

Jak smakuje herbata rooibos? Właściwości, cena, gdzie kupić?

Jak dieta wpływa na płodność? Produkty zwiększające płodność

Jakie właściwości ma aronia? Pomysły na przetwory z aronii

Czym jest superżywność? Polskie zamienniki egzotycznych superfoods

Stosujesz dietę roślinną? Chronisz nie tylko środowisko, ale także własne zdrowie

Właściwości i zastosowanie lipy. Jak zrobić napar z lipy?

Jaką funkcję pełni cynk w organizmie? Źródła cynku w diecie

Błonnik witalny – lepszy brat błonnika pokarmowego. Kiedy warto go stosować?

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Tłuszcze nasycone – czy to naprawdę samo zło?

Czy kwas linolowy zawsze jest zdrowy?

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Zalecano jedzenie jednego posiłku na dobę, unikanie wody, ćwiczenia i częste chodzenie nago. Jak kiedyś leczono otyłość

Biegunka po jedzeniu – co powoduje biegunki poposiłkowe?

Co oznacza burczenie w brzuchu i jak mu zapobiec?

Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Co jeść na diecie bez węglowodanów i kto może ją stosować? Czy dieta keto jest zdrowa?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

Tłuszcz trzewny – redukcja, poziom, pomiary. Jak spalić tłuszcz?

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Czym są nukleotydy, jakie mają właściwości i kiedy warto je suplementować?

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Pączek – jeść czy nie? „Jeść i nie robić sobie za bardzo wyrzutów sumienia” – przekonuje trenerka Marta Stoberska

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików
