Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Groch na 3 całkiem nowe sposoby

Groch na 3 całkiem nowe sposoby
Pieczone kotlety z grochu i kaszy jaglanej, z papryką i ziołami, podane z chutneyem z jabłek i chrupiącą sałatką

Składniki (na 12-15 sztuk):

- 600 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 2 szklanek)
- 150 g mąki jaglanej (ok. 1,5 szklanki)
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili lub cayenne
- szczypta mielonego imbiru (można pominąć)
- szczypta cynamonu

- do podania: chutney z jabłek lub marchewki, świeża sałatka z zieleniną, kiełkami i opcjonalnie dodatkowymi warzywami, np. papryką, ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem

Przygotowanie:

Ugotowany groch umieszczamy w średniej misce. W małej miseczce łączymy wszystkie przyprawy ze zmielonym siemieniem lnianym, dosypujemy do grochu i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę oraz olej i mieszamy ponownie, na końcu przez chwilę ugniatamy masę ręką.

Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut lub dłużej, jeśli planujemy podać danie później. Po wyjęciu z lodówki nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, a masę nakładamy łyżką na blachę lub w dłoniach formujemy kule wielkości mandarynki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, spłaszczamy do grubości ok. 2 cm i wygładzamy brzegi. Pieczemy 30 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Podajemy z chutneyem lub sosem i wybranymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Kotlety dobrze smakują też na zimno, jako przekąska prosto z lodówki, można je też z powodzeniem zamrozić – tak mogą być przechowywane do miesiąca.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Aquafaba – wegańskie białko

Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami....
Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić się w puszystą bezę, kolorowe makaroniki i spulchnić każdy wypiek! Poznajcie aquafabę.

Fasolowe brownie

Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier......
Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!

Do trzech razy pesto

Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników,...
Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników, z których można zrobić pesto, jest długa. Wypróbujcie nasze przepisy i wkręćcie się w kręcenie pesto!

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola - dla tych ze schorzeniami...
Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola - dla tych ze schorzeniami układu krwionośnego, a ciecierzyca świetnie zadba o trawienie. Każdy ze strączków, pomimo podobnego składu, działa unikalnie. Znajdź strączek idealnie dopasowany do swoich potrzeb!