Przejdź do treści

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Niektóre produkty chłodzą nasz organizm wewnętrznie. Wystarczy sięgnąć po jabłko, brzoskwinię i miętę. Wrzuć wszystko do blendera i gotowe! Odrobina soli zapobiegnie odwodnieniu. Prócz ochłody zyskasz też energię i dobre samopoczucie.

Na ruszt wrzuciliśmy brzoskwinię, bo akurat półki w warzywniakach uginają się pod ich ciężarem, a poza tym jest ultrazdrowa i świetnie zastępuje cukier. Ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, dzięki któremu szybko poczujesz sytość, a także, co pewnie wiecie, pozytywny wpływ na pracę jelit i przemianę materii. Brzoskwinie w 90% składają się z wody – gaszą pragnienie i są moczopędne. Oprócz tego to doskonałe źródło niacyny, substancji niezbędnej do produkcji serotoniny, więc jedzenie tych okrągłych pyszności poprawia samopoczucie. Znajdziecie w nich fosfor, cynk, magnez oraz takie witaminy jak C, A, E i B3. Regularne zjadanie brzoskwiń zwróci się w postaci pięknych paznokci, włosów i skóry.

Koktajl brzoskwiniowy

co-pic-w-upal

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– jedna brzoskwinia
– 200-230 ml wody (zależy, jaką konsystencję koktajlu lubisz)
– pół jabłka
– garść mięty
– mała szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę zagotuj i dodaj do niej umytą miętę. Napar przykryj i poczekaj, aż zupełnie ostygnie. Umyj woce, z brzoskwini pozbądź się pestki. W blenderze umieść wszystkie składniki i je zmiksuj. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej wody. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Mrożone tartaletki z awokado