Przejdź do treści

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem

Jagody açaí - nowa nadzieja w walce z rakiem
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

Na początku XXI wieku Alexander Schauss odkrył jagody, które w testach przeprowadzonych na University of Florida wykazały dużą aktywność niszczącą komórki białaczki. Badania wzbudziły nadzieję na wynalezienie poszukiwanego od lat leku na raka.

Analizy antropologiczne wykazały, że ludność zamieszkująca dorzecze Amazonki cieszy się doskonałym zdrowiem. Przodkom tubylców udało się przetrwać europejskie epidemie przyniesione przez konkwistę, a oni sami nie cierpią z powodu chorób cywilizacyjnych nękających świat zachodni. Zaciekawiło to profesora Alexandra Schaussa – amerykańskiego botanika, specjalistę od żywienia i chemicznego składu jedzenia. Doszedł on do wniosku, że klucz zdrowotnego sukcesu mieszkańców Amazonii leży w diecie, a utwierdził się w tym przekonaniu w czasie podróży po estuariach wielkiej rzeki, kiedy zauważył, że jednym z najbardziej podstawowych składników tamtejszej diety jest duża jagoda rosnąca na wysokich palmach o ładnie brzmiącej nazwie açaí, czyli z języka tupi „owoc, który płacze”.

Parę lat później analizy ORAC wykazały, że açaí ma niespotykanie wysoki poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do wszystkich spożywanych w Stanach Zjednoczonych warzyw i owoców. Jagody te mają ponadto tak dużo cennych wartości odżywczych (m.in. białka, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega 6 i 9), że nawet żywiąc się tylko nimi, spokojnie można cieszyć się dobrym zdrowiem.

W 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań przeprowadzone przez University of Florida, które pokazały, że ekstrakty z açaí, w zależności od rodzaju i koncentracji, doprowadziły do wyniszczenia od 36 do nawet 86% komórek białaczki. Ten niesamowity wynik nie oznacza jednak od razu wynalezienia magicznego lekarstwa na raka. „To był tylko model kultury komórkowej i nie chcemy dawać nikomu fałszywej nadziei. Mimo wszystko jesteśmy zachęceni wynikami. Związki, które wykazują pozytywną aktywność względem komórek rakowych w systemie komórkowym, mają też zazwyczaj korzystne efekty w ciele ludzkim” – ostrożnie podsumował odkrycie profesor Stephen Talcott z Institute of Food and Agricultural Sciences.

Pozytywne działanie antyoksydantów tak bogato występujących w açaí nie jest czymś szczególnie zaskakującym. Substancje te, pochodzące z winogron, mango czy gujawy, w podobnych badaniach również przyczyniały się do zabijania komórek rakowych. Poza tym przeciwutleniacze wspierają mechanizmy obronne ludzkiego układu immunologicznego, a ponadto działają korzystnie na układ krwionośny i nerwowy, dzięki czemu obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca.

Wyniki badań University of Florida z pewnością są obiecujące i mogą wskazać nową drogę w poszukiwaniu leku na raka. Mimo wszystko rozsądek nakazuje, aby do tego typu wiadomości i odkryć podchodzić z odpowiednim dystansem.  Dobrym podsumowaniem są słowa profesora Talcotta: „Postawiono wiele twierdzeń, ale większość z nich nie została jeszcze sprawdzona naukowo. Dopiero zaczynamy rozumieć złożoność budowy jagód açaí i ich dobrze zapowiadający się wpływ na zdrowie człowieka”. Pozostaje cierpliwie czekać.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

odporność

„Zaniedbujemy nasze zdrowie, nie korzystając z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna” – o naszej odporności mówi Barbara Joanna Bałan, immunolog i internista

Chora kobieta leży w łóżku

Dlaczego niektóre z nas chorują częściej?

https://www.istockphoto.com

Czy antybiotyk obniża odporność dziecka? Wyjaśnia lekarka Joanna Matysiak

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Upały? Myj ręce! Okazuje się, że wiele z nas robi to niepoprawnie

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Zajady – jak je leczyć domowymi sposobami?

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Spocona kobieta siedzi na kanapie

Brzydki zapach potu to duży problem. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują