Przejdź do treści

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

kapusta kiszona
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarcze w chusteczkę
Jak leczyć zapalenie zatok w ciąży? Jakie leki można stosować? Tłumaczy ginekolog
Tara Lynn / Instagram.com
„Jestem najmądrzejszą, pulchną, mamą na tej planecie” Modelka plus size pokazała, jak wygląda po dwóch ciążach
bostonka na dłoniach dziecka
Bostonka. Jak wyglądają objawy? Jak można się zarazić?
lody malinowe
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
kobieta w ciąży przy oknie
Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

Zwykle o jelitach przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy strajkują. A przecież to w nich znajduje się 70 proc. naszych komórek odpornościowych, co oznacza, że od równowagi jelitowej w ogromnym stopniu zależy ogólny stan zdrowia. Właśnie dlatego najwyższy czas, by zadbać o swoje jelita.

Wykonują ciężką pracę, bo to dzięki nim substancje odżywcze z pokarmu dostają się do krwi zasilającej cały organizm. W jelitach bytuje aż 1000 gatunków bakterii (ważących razem ok. 2 kg!), a od tego, które bakterie dzierżą ster władzy, zależy równowaga immunologiczna całego organizmu. Jak wprowadzić w jelitach porządek i wesprzeć frakcję zdrowych bakterii? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad – oczywiście pamiętając o tym, że te zasady dotyczą osób, które nie zmagają się z chorobami jelit, a chcą jedynie poprawić ich funkcjonowanie!

Jedz dużo błonnika

Nie trawimy go, więc działa na jelita jak szczotka kominiarza na komin, oczyszcza je, zabierając ze sobą zalegające resztki pokarmowe. Co nie tylko reguluje rytm wypróżnień – dzięki błonnikowi szybciej pozbywamy się zbędnych substancji szkodliwych, które są odpadami w procesie trawienia (i które, gdy zbyt długo zalegają w jelicie grubym, mogą mu zaszkodzić). Błonnika szukaj w otrębach, kaszach (najwięcej mają go jęczmienna perłowa i gryczana), razowym makaronie, naturalnych płatkach zbożowych i brązowym ryżu, siemieniu lnianym. Oraz owocach i warzywach, zwłaszcza strączkowych (fasola, bób, groch, soja, ciecierzyca). Uwaga: by błonnik odegrał swą oczyszczającą rolę, powinieneś pić co najmniej 2 litry wody dziennie!

Polub kapustę kiszoną

Bo poza całą gamą witamin i substancji mineralnych (prowitaminy A, wit. C, B, E i K, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i magnez) kryje w sobie także fitochemikalia działające antybiotycznie i przeciwnowotworowo. Ale najważniejszym jej skarbem jest kwas mlekowy, który wraz z witaminami z grupy B odnawia uszkodzoną błonę śluzową jelit. Sok z kiszonej kapusty zawiera bakterie probiotyczne hamujące rozmnażanie bakterii chorobotwórczych i gnilnych w jelitach. Ale uwaga, pracę jelit wspomoże codzienne spożywane kapusty kiszonej, niepoddawanej obróbce cieplnej, bo ta sprawia, że z kapuścianych liści wyparowuje większość życiodajnych składników.

Pij jogurty

Jeśli wykrzywia cię na samą myśl o kapuście, zamiast niej pij codziennie dwie szklanki jogurtu, kefiru albo maślanki, czyli fermentowanych napojów mlecznych. One także zawierają przyjazne dla jelit probiotyki. A jeśli i ich nie tolerujesz? Zostaje ci zażywanie suplementów diety w postaci kapsułek zawierających bakterie L.acidophilus i L.bifidus, które pobudzają perystaltykę i chronią jelita przed inwazją szkodliwych bakterii. Kupisz je bez recepty w każdej aptece.

Ćwicz brzuszki i rób skłony

Gdy większą część dnia spędzasz na siedząco (w samochodzie, za biurkiem, przed telewizorem), twoje jelita są ściśnięte w jamie brzusznej, co utrudnia ich pracę. Do tego brak regularnego ruchu osłabia mięśnie jamy brzusznej, a to sprzyja rozwojowi syndromu leniwego jelita, którego objawem są zaparcia nawykowe. Recepta jest prosta: codzienne, najlepiej poranne ćwiczenia.

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita

Już 10‒15 minut skłonów i brzuszków pobudzi do pracy nawet najbardziej leniwe jelita. Będą ci jeszcze bardziej wdzięczne, jeżeli ćwicząc, zaczniesz oddychać torem brzusznym ‒ w ten sposób zafundujesz im delikatny masaż i zapewnisz stymulację okrężnicy. Jak to zrobić? Nabierz powietrza przez nos, pilnując, by do góry uniósł się brzuch, a nie klatka piersiowa (czyli pracuj mięśniami przepony). Teraz powoli wypuść powietrze ustami, aż brzuch stopniowo opadnie. Wydech powinien być dłuższy niż wdech.

Oprócz ćwiczeń mięśni brzucha jelita będą ci wdzięczne za każdą aktywność fizyczną w pozycji wyprostowanej – marsz, jogging, pływanie, grę w piłkę, grę w tenisa czy jazdę na rolkach.

Pij jak wielbłąd

Jelita potrzebują wody. Zwłaszcza jelito grube, którego główna część, zwana okrężnicą, wchłania wodę z pożywienia i przekazuje ją do reszty ciała. Gdy pijesz za mało, okrężnica zamiast oddawać, „zasysa” wodę z organizmu, bo bez niej stolec będzie twardy jak kamień i utknie w jelitach, powodując zaparcia. Dlatego pij co najmniej dwa litry niegazowanej wody, słabej herbaty bez cukru lub soku warzywnego dziennie. Możesz też wypić rano na czczo szklankę letniej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny lub z namoczonymi suszonymi śliwkami – i zjeść je na koniec. Taka mikstura obudzi jelita i poprawi ich perystaltykę.

Zaplanuj czas na toaletę

Brzmi absurdalnie? Ale wcale takie nie jest. Jeśli rano wstajesz już spóźniony i w popłochu wybiegasz z domu po kwadransie, na pewno nie masz czasu na spokojne posiedzenie w toalecie. A twoje jelita aż się o to proszą – ranek to czas ich największej aktywności. Powstrzymując naturalny odruch defekacyjny, osłabiasz mechanizmy sterujące wypróżnieniem, a twoje jelita robią się coraz bardziej leniwe. Efekt? Zaparcia nawykowe. Wstań więc parę minut wcześniej i w spokoju oddaj naturze, co trzeba – jelita będą ci za to wdzięczne!

kupa

Nie przejadaj się

Gdy zjadasz za dużo, gruczoły śluzówki jelitowej nie mogą wydzielić ilości enzymów odpowiedniej do strawienia całego pokarmu, więc niestrawiony nadmiar (wraz z bakteriami, których nie zdążyły spacyfikować enzymy) wędruje w dół jelita. A że wyściełająca je śluzówka jest cieniutka jak pajęczyna, łatwo ją podrażnić i zainfekować. W efekcie pokarm nie wchłania się prawidłowo, a do tego cierpisz na wzdęcia, gazy, bóle brzucha i biegunki. Recepta? Jedz częściej i mniejsze porcje (najlepiej pięć posiłków dziennie), pamiętając o tym, że w żołądku na raz mieści się tyle jedzenia, ile utrzymasz w dwóch złożonych dłoniach. I unikaj najadania się na noc, by pokarm nie zalegał i nie fermentował w jelitach.

Nie folguj zachciankom

W przeciwieństwie do ciebie twoje jelita nie lubią słodyczy, które spowalniają ich pracę. Nadmiar cukru, a także tłuszczu, powoduje, że treść pokarmowa przesuwa się przez jelita wolniej i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym. Rada? Ogranicz spożywanie ciastek i ‒ zwłaszcza ‒ czekolad, a także słodkich napojów. I zmień nawyki kulinarne, zamiast smażyć ‒gotuj, duś i przygotowuj potrawy na parze.

Zaprzyjaźnij się z ziołami

Jeśli męczą cię wzdęcia, gazy i masz problemy z wypróżnieniem, pij napary z mięty pieprzowej, rumianku pospolitego, kopru włoskiego i imbiru. Jeżeli twoje jelita reagują skurczami na nadmiar stresów, wypróbuj kozłek lekarski, chmiel zwyczajny i melisę lekarską. Skurcze złagodzi też rumianek rzymski (różniący się od rumianku pospolitego zawartością azulenu), który kupisz w sklepach zielarskich.

Przeżuwaj!

Mama mówiła „Gryź dokładnie”? Miała rację! Im bardziej rozdrobnimy zębami pokarm przed połknięciem, tym łatwiej będzie później dobrać się do niego enzymom trawiennym, które rozkładają go na maleńkie cząsteczki mogące przekroczyć barierę jelitową i dostać się do krwi. Staranne przeżuwanie pobudza również uwalnianie znajdującego się w ślinie naskórkowego czynnika wzrostu (EGF), polipeptydu regenerującego uszkodzoną lub podrażnioną wyściółkę jelit.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Joanna Brejecka-Pamungkas / arch. prywatne

Pasożyty w naszym organizmie. Jak się ich pozbyć? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka i dietetyczka holistyczna

Przeszczep flory bakteryjnej – na czym to polega i kiedy się stosuje? Wyjaśnia dr med. Paweł Grzesiowski

kobieta z bólem brzucha

IBS – gdy jelito jest zbyt wrażliwe. Wszystko co powinnaś wiedzieć!

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Twarz kobiety / istockphoto.com

Jelita i zatoki – co mają wspólnego?

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Stomia (źródło - www.gettyimages.com)

Stomia – czym jest i czy da się z tym żyć?

Jak prawidłowo robić kupę? Poznaj kilka wskazówek od pani doktor

Komu owoce mogą szkodzić?

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

„Widzę mankamenty mojego ciała, jestem ich świadoma, ale po prostu akceptuję je. Jeśli chodzi o poczucie kobiecości, worek mi go nie zabrał” – mówi Małgorzata Jakowiec, która żyje z wyłonioną stomią

Unsplash

Gdy nie dbasz o zęby, chorują jelita

Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

10 nietypowych sygnałów problemu z jelitami

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.