Przejdź do treści

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta żuje gumę do żucia
Zdarzyło ci się żuć gumę przed zabiegiem? O tym, czy jest to bezpieczne, mówi anestezjolog
Unsplash.com
Łykasz lewotyroksynę na niedoczynność tarczycy, a potem pijesz kawę? To niezbyt zdrowe połączenie
„Podnieść piersi? Ale dla kogo? Mi się podoba i tylko to się liczy” – pisze piosenkarka Tanerélle na Twitterze
loto
Letnie BHP, czyli czego nie robić podczas upałów
Pexels.com
Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie tofu w domu nie jest niczym trudnym. Potrzebujesz dosłownie trzech składników. Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, a po usmażeniu w przyprawach staje się intensywny w smaku i lekko puszysty.

Tofu to nic innego jak mleko sojowe, a soja jest bogatym źródłem białka roślinnego. O tym, jak ważne jest dostarczanie białka roślinnego wiedzą najlepiej osoby niejedzące mięsa. Soja bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Łagodzi objawy menopauzy – pomaga na uderzenia gorąca i zawroty głowy. Może mieć działanie przeciwnowotworowe i zapobiegające osteoporozie. Regularne spożywanie produktów sojowych dobrze wpływa według niektórych badań na pracę serca i wątrobę. Soja zawiera witaminy C, K, A i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, fosfor, magnez i wapń.

Domowe tofu

domowe tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

–    2 litry mleka sojowego
–    100 ml wody
–    80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka i pogrzej do 90 stopni Celsjusza.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zdejmij z ognia na 2 minuty. Sok z cytryny połącz z wodą i wlej połowę do mleka.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj drewnianą łyżką. Po 2 minutach dolej resztę wody. Połącz i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sitko i przykryj je gazą. Przelej mleko przez gazę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odciśnij i uformuj tofu (można przełożyć do kwadratowego pojemnika). Połóż na nim coś ciężkiego, aby docisnąć je jeszcze bardziej, i zostaw na 1 godzinę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotowe tofu włóż na 20 sekund do lodowatej miski z wodą.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Tofu od razu jest gotowe do jedzenia. Przechowuj w lodówce. Możesz je zjeść w takiej postaci, albo obtoczyć w przyprawach i krótko podsmażyć.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

„Przez uwarunkowania kulturowe, społeczne i religijne kobiety zgwałcone przez męża często nie wiedzą, że są ofiarami przestępstwa” – mówią Kamila Ferenc i Adam Kuczyński z Fundacji Przeciw Kulturze Gwałtu

„Fizjoterapeuci wykonują wspaniałą pracę. Ale zarabiają 1800 zł na rękę i żeby zarobić godnie, pracują po 12 godzin przez 7 dni w tygodniu” – mówi fizjoterapeutka Sandra Osipiuk

„Tak zwane „środowisko” feministyczne niesłusznie upatruje w nas konkurencję. A feminizm w Polsce potrzebuje pluralizmu” – mówią Agata Maciejewska i Kasia von Alexandrowitsch, założycielki „Dziewuchy Dziewuchom”

Zainteresują cię również:

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Jagodowe tartaletki

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado