Przejdź do treści

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie tofu w domu nie jest niczym trudnym. Potrzebujesz dosłownie trzech składników. Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, a po usmażeniu w przyprawach staje się intensywny w smaku i lekko puszysty.

Tofu to nic innego jak mleko sojowe, a soja jest bogatym źródłem białka roślinnego. O tym, jak ważne jest dostarczanie białka roślinnego wiedzą najlepiej osoby niejedzące mięsa. Soja bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Łagodzi objawy menopauzy – pomaga na uderzenia gorąca i zawroty głowy. Może mieć działanie przeciwnowotworowe i zapobiegające osteoporozie. Regularne spożywanie produktów sojowych dobrze wpływa według niektórych badań na pracę serca i wątrobę. Soja zawiera witaminy C, K, A i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, fosfor, magnez i wapń.

Domowe tofu

domowe tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

–    2 litry mleka sojowego
–    100 ml wody
–    80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka i pogrzej do 90 stopni Celsjusza.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zdejmij z ognia na 2 minuty. Sok z cytryny połącz z wodą i wlej połowę do mleka.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj drewnianą łyżką. Po 2 minutach dolej resztę wody. Połącz i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sitko i przykryj je gazą. Przelej mleko przez gazę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odciśnij i uformuj tofu (można przełożyć do kwadratowego pojemnika). Połóż na nim coś ciężkiego, aby docisnąć je jeszcze bardziej, i zostaw na 1 godzinę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotowe tofu włóż na 20 sekund do lodowatej miski z wodą.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Tofu od razu jest gotowe do jedzenia. Przechowuj w lodówce. Możesz je zjeść w takiej postaci, albo obtoczyć w przyprawach i krótko podsmażyć.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?