2 min.
Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie tofu w domu nie jest niczym trudnym. Potrzebujesz dosłownie trzech składników. Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, a po usmażeniu w przyprawach staje się intensywny w smaku i lekko puszysty.
Tofu to nic innego jak mleko sojowe, a soja jest bogatym źródłem białka roślinnego. O tym, jak ważne jest dostarczanie białka roślinnego wiedzą najlepiej osoby niejedzące mięsa. Soja bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Łagodzi objawy menopauzy – pomaga na uderzenia gorąca i zawroty głowy. Może mieć działanie przeciwnowotworowe i zapobiegające osteoporozie. Regularne spożywanie produktów sojowych dobrze wpływa według niektórych badań na pracę serca i wątrobę. Soja zawiera witaminy C, K, A i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, fosfor, magnez i wapń.
Domowe tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 2 litry mleka sojowego
– 100 ml wody
– 80 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka i pogrzej do 90 stopni Celsjusza.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zdejmij z ognia na 2 minuty. Sok z cytryny połącz z wodą i wlej połowę do mleka.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wymieszaj drewnianą łyżką. Po 2 minutach dolej resztę wody. Połącz i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sitko i przykryj je gazą. Przelej mleko przez gazę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Odciśnij i uformuj tofu (można przełożyć do kwadratowego pojemnika). Połóż na nim coś ciężkiego, aby docisnąć je jeszcze bardziej, i zostaw na 1 godzinę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotowe tofu włóż na 20 sekund do lodowatej miski z wodą.
Tofu od razu jest gotowe do jedzenia. Przechowuj w lodówce. Możesz je zjeść w takiej postaci, albo obtoczyć w przyprawach i krótko podsmażyć.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020