Przejdź do treści

Malinowe batony z kwaskową nutą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?

Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!

Te pyszne owoce kryją w sobie moc witamin. Maliny spowalniają procesy starzenia organizmu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Są pełne błonnika, więc są sycące i mają dobry wpływ na procesy trawienne. Mają niewiele kalorii, więc idealnie nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto po nie sięgać podczas przeziębienia, bo działają wzmacniająco na organizm. Oprócz tego te różowe owoce to bomba witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Minerały zawarte w malinach to wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Można i warto wsuwać je wprost z krzaczka, ale można też przerobić na pyszne i zdrowe batoniki.

Składniki:

– dwie garści malin
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/4 szklanki płatków migdałowych plus 4 łyżki do posypania na wierzchu
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych albo pełnoziarnistych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

Do miksera wrzuć wszystkie suche składniki.

malinowe_batony_gif1Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Krótko zmiksuj, dodaj olej i miód w płynnej postaci. Ponownie zmiksuj.

malinowe_batony_gif2Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź.

malinowe_batony_1Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedną garść malin rozgnieć widelcem. Malinową papkę i masło orzechowe rozprowadź na wierzchu batonów.

malinowe_batony_2Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp malinami i płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 30 minut. Od razu po wyciągnięciu naczynia posyp startą skórką cytrynową i ponacinaj w dowolne kawałki. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto