Przejdź do treści

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Zdjęcie: masz.talerz www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!

Te pyszne owoce kryją w sobie moc witamin. Maliny spowalniają procesy starzenia organizmu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Są pełne błonnika, więc są sycące i mają dobry wpływ na procesy trawienne. Mają niewiele kalorii, więc idealnie nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto po nie sięgać podczas przeziębienia, bo działają wzmacniająco na organizm. Oprócz tego te różowe owoce to bomba witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Minerały zawarte w malinach to wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Można i warto wsuwać je wprost z krzaczka, ale można też przerobić na pyszne i zdrowe batoniki.

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

Malinowe batony z kwaskową nutą

Malinowe batony

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści malin
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/4 szklanki płatków migdałowych plus 4 łyżki do posypania na wierzchu
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych albo pełnoziarnistych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

Do miksera wrzuć wszystkie suche składniki.

malinowe_batony_gif1

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Krótko zmiksuj, dodaj olej i miód w płynnej postaci. Ponownie zmiksuj.

malinowe_batony_gif2

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź.

malinowe_batony_1

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedną garść malin rozgnieć widelcem. Malinową papkę i masło orzechowe rozprowadź na wierzchu batonów.

malinowe_batony_2

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp malinami i płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 30 minut. Od razu po wyciągnięciu naczynia posyp startą skórką cytrynową i ponacinaj w dowolne kawałki. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą