Przejdź do treści

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Obrane skórki po owocach najczęściej zostają wyrzucane. My proponujemy przetestować napój, który będzie przypominał cydr. Zrobimy go ze skórek gruszek, ale te z jabłek też się świetnie sprawdzą!

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że gruszki mają doskonały wpływ na pracę mózgu, koncentrację oraz zapobiegają udarowi. Jako jedne z nielicznych produktów są bogate w jod – minerał doskonale wpływający na poprawne funkcjonowanie tarczycy. Oprócz tego mają dobry wpływ na trawienie oraz wzmacniają organizm podczas przeziębienia. Jakby tego było mało, regularne spożywanie tych owoców obniża ciśnienie krwi. Gruszki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, dlatego warto po nie sięgać podczas diety odchudzającej. Są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz potas. Zawierają witaminy z grupy A, C, E, i K oraz niacynę.

Cydr ze skórek gruszek – składniki

przepis-na-cydr-ze-skorek-gruszek

Zdjęcie: masz.talerz

– 1 litrowy słoik
– rurka fermentacyjna
– skórki z 1-1,5 kg gruszek
– 100 ml płynnego miodu
– 1 łyżeczka drożdży browarniczych
– przegotowana letnia woda

Cydr ze skórek gruszek – przygotowanie

Do wyparzonego słoika włóż skórki, zalej 250 ml wody, dodaj 50 ml miodu. Zakręć i potrząśnij. Zamknij słoik za pomocą pokrywki z rurką fermentacyjną na 5 dni. Po tym czasie przecedź napój. Uzyskany płyn wlej ponownie do czystego słoika. Dodaj resztę miodu i drożdże. Dopełnij słoik wodą, zakręć i potrząśnij. Ponownie użyj rurki fermentacyjnej i odstaw napój w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn i przechowuj go w lodówce. Taki cydr może czekać na wypicie nawet przez kilka następnych miesięcy.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin