Przejdź do treści

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

owsianka
Zdjęcie: Eliza Morawska | White Plate
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Owsianka rozgrzewa i odżywia nasz organizm. Podawana na śniadanie doda nam energii na kilka godzin. Skorzystaj z naszego przepisu na owsiankę z dodatkiem kurkumy i ekstraktu z wanilii – będzie pysznie i zdrowo.

Lubię sięgać pamięcią do wspomnień z dzieciństwa i śniadań, jakie wtedy jadłam. Kiedy byłam przedszkolakiem, tuż przed porannym wyjściem z domu modliłam się, żeby tylko nie było kaszy manny… W latach osiemdziesiątych zupa mleczna i pajda chałki grubo posmarowanej masłem i dżemem truskawkowym należały do kanonu śniadań każdego dziecka. Mojego także. Pamiętam, że te przedszkolne, znienawidzone przeze mnie zupy moja babcia potrafiła zamienić w coś smacznego. Najpierw opowieściami – wieczorem planowałyśmy wspólnie, co ugotujemy nazajutrz. „A znasz taką zupę, gdzie pyszne, małe kawałki słodkiej chałki moczy się w ciepłym mleku z cynamonem?” ‒ pytała, a ja oczami wyobraźni widziałam niezwykłe frykasy. Dziś wygląda na to, że potrawy mleczne wyparły wszędobylskie odmiany owsianki, gdzieś po drodze było też muesli albo granola.

Kocham celebrowanie śniadań. Najczęściej w soboty rano, kiedy mamy więcej czasu, przygotowujemy małe porcje różnych dań – miękkie, puszyste omlety, jajecznicę z wędzonym łososiem i pomidorem w sezonie, kanapki, do których mam niezwykłą słabość. Moje ulubione to takie, w których łączą się smaki: słony, słodki, pikantny. W naszym domu obowiązkowo mamy więc różnego rodzaju pikle, kiszonki i słoiki: konfiturę z karmelizowanej cebuli, śliwki w occie, grzybki, chutneye i inne sosy. Kręcimy domowy majonez, szukamy najlepszego ketchupu.

Moja starsza córka od dziecka jest niejadkiem i kiedy nikt jej nie pilnuje, potrafi nie jeść przez wiele godzin. Z doświadczenia i obserwacji widzę, jak głód wpływa na samopoczucie, poziom koncentracji i naukę. Kiedy wraca ze szkoły, od razu potrafię stwierdzić, czy zjadła obiad, czy tym razem znowu coś było nie po jej myśli (ach te kawałki warzyw w zupie!). Dlatego niezwykłą wagę przykładam do tego, żeby rano zjadła solidne śniadanie. Solidne to dla mnie przede wszystkim ciepłe, pełnowartościowe, pożywne i takie, które zapewni jej „paliwo” na kilka godzin. Udało mi się nauczyć moje dzieci jeść kaszę jaglaną, za którą sama też kiedyś nie przepadałam i wiem, że wiele osób po prostu jej nie lubi. Moim zdaniem problem leży tu w jej nieodpowiednim przygotowaniu – za krótko gotowana albo za sucha, niedoprawiona, zimna. O kaszy jaglanej napiszę może innym razem, a dziś chciałabym podzielić się z Wami moim pomysłem na owsiankę.

Bardzo lubię płatki owsiane, często ich używam, dodając je do chleba albo sosu. Moją ulubioną owsiankę robię na dwa sposoby – w wersji mlecznej i bezmlecznej. Musiałam się nauczyć tej drugiej opcji, kiedy okazało się, że moja młodsza córka jest uczulona na nabiał. Szczypta kurkumy, która jest w tym przepisie, dodaje owsiance tego trudno uchwytnego „czegoś” i jest jak sekretny składnik, ale jeśli jej nie masz, możesz ją pominąć.

Do podania można wykorzystać dowolne owoce sezonowe: karmelizowane na patelni gruszki albo morele, świeże czereśnie, borówki albo mus jagodowy ze słoika. Podstawa jednak w tym wypadku jest zawsze podobna i zwykle trzymam się jej, bo moi domownicy jedzą taką wersję bez marudzenia.

Idealna owsianka z sezonowymi owocami

Zdjęcie: Eliza Morawska | White Plate

Składniki (porcja dla 1 osoby):

– 50 g płatków owsianych
– szczypta kurkumy
– 200 ml wody i mleka wymieszanych w dowolnych proporcjach, ja proponuję pół na pół
– ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
– 1 banan
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Jeśli używamy zwykłych płatków owsianych, proponuję wieczorem zalać je wodą (100 ml) i rano uzupełnić resztą płynu. Jeśli używamy drobnych płatków (np. górskich lub błyskawicznych) wystarczy zalać je płynem w garnuszku. Garnuszek postawić na gazie, dodać kurkumę, wanilię i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać olej kokosowy, ugniecionego widelcem banana, masło orzechowe. Wymieszać.

Podawać z miodem lub syropem klonowym, można dodatkowo dodać ulubione owoce – borówki, maliny itp. Smacznego!


Eliza Mórawskaautorka bloga whiteplate.com, którego prowadzi od prawie 10 lat. Napisała trzy książki kucharskie: „Słodkie”, „O jabłkach” i „O chlebie”. Na co dzień pisze o jedzeniu, które również fotografuje. Prowadzi warsztaty kulinarne, a jej ulubionym tematem są wypieki, przede wszystkim chleb. Jej bloga odwiedza miesięcznie około 100 tysięcy osób, a na Facebooku śledzi ją prawie 70 tysięcy fanów. Mama dwóch córek, mieszka w Warszawie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę