Przejdź do treści

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą
Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać! 

Najpierw sprawdźcie, czy przypadkiem w waszych ogródkach nie rośnie Cydonia oblonga obsypana zielono-żółtymi owocami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się Pigwa, nagminnie mylona z częściej występującym Pigwowcem. Rozróżnić je można po owocach. Te należące do naszej bohaterki mają kształt przypominający gruszkę, natomiast pigwowiec charakteryzuje się owocami kształtem podobnymi do moreli. Pigwa nie należy raczej do najsmaczniejszych owoców na surowo, ale gdy tylko poddacie ją obróbce cieplnej, zmieni się w bardzo przyjemny temat do eksperymentowania. I tak, mając owoce pigwy, możecie zrobić z niej czerwone galaretki, konfitury, nalewki lub dodać po prostu do ciasta. Tak też zrobiłam, łącząc ją z orzechami, płatkami owsianymi, melasą buraczaną i miodem. Z tej kombinacji wyszło zdrowe, dietetyczne i bardzo przyjemne w smaku ciasto, które umili wam jesienne wieczory.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

– 200 g płatków owsianych
– 100 g obranych orzechów laskowych
– 70 g mąki pszennej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 2 jajka
– 70 ml mleka
– 100 g masła
– 2 łyżki melasy z buraka
– 1 duża pigwa lub dwie mniejsze
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny

Pigwę obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i umieścić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle z miodem. Całość karmelizować około 10 minut, często mieszając, tak długo, aż większość płynu wyparuje, a owoce pigwy zmiękną.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Płatki owsiane umieścić w misce i zalać 300 ml wrzątku, zostawić na kilka minut, aby wchłonęły płyn. Orzechy drobno zmiksować. W jednej misce umieścić przygotowane wcześniej płatki, zmielone orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej zmiksować jajka, po czym dodać do nich roztopione i ostudzone wcześniej masło, mleko oraz melasę z buraków. Całość wymieszać dokładnie, po czym przelać do miski z resztą składników. Za pomocą miksera wymieszać dokładnie ciasto i wlać je do formy, której spód należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć przygotowaną wcześniej pigwę. Piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Ania Witkiewicz na co dzień mama Tymka, pani inżynier projektująca konstrukcje budowlane oraz właścicielka niepokornej Figi. Po godzinach pracy i w weekendy pędzi do kuchni, gdzie z wielkim entuzjazmem gotuje najróżniejsze dania oraz piecze  serniki, tarty oraz inne ciasta, które potem z równym, a może nawet większym zapałem, fotografuje. Uwielbia fotografię, piękne rzeczy, książki fantasy , cukiernicze eksperymenty oraz długie spanie, które niestety z racji obecności Młodego odeszło w niepamięć. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę