Przejdź do treści

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą
Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK
Babska solidarność istnieje! Zobacz profile na Instagramie, które przeczą teorii, że kobiety się nie wspierają

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać! 

Najpierw sprawdźcie, czy przypadkiem w waszych ogródkach nie rośnie Cydonia oblonga obsypana zielono-żółtymi owocami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się Pigwa, nagminnie mylona z częściej występującym Pigwowcem. Rozróżnić je można po owocach. Te należące do naszej bohaterki mają kształt przypominający gruszkę, natomiast pigwowiec charakteryzuje się owocami kształtem podobnymi do moreli. Pigwa nie należy raczej do najsmaczniejszych owoców na surowo, ale gdy tylko poddacie ją obróbce cieplnej, zmieni się w bardzo przyjemny temat do eksperymentowania. I tak, mając owoce pigwy, możecie zrobić z niej czerwone galaretki, konfitury, nalewki lub dodać po prostu do ciasta. Tak też zrobiłam, łącząc ją z orzechami, płatkami owsianymi, melasą buraczaną i miodem. Z tej kombinacji wyszło zdrowe, dietetyczne i bardzo przyjemne w smaku ciasto, które umili wam jesienne wieczory.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

– 200 g płatków owsianych
– 100 g obranych orzechów laskowych
– 70 g mąki pszennej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 2 jajka
– 70 ml mleka
– 100 g masła
– 2 łyżki melasy z buraka
– 1 duża pigwa lub dwie mniejsze
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny

Pigwę obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i umieścić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle z miodem. Całość karmelizować około 10 minut, często mieszając, tak długo, aż większość płynu wyparuje, a owoce pigwy zmiękną.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Płatki owsiane umieścić w misce i zalać 300 ml wrzątku, zostawić na kilka minut, aby wchłonęły płyn. Orzechy drobno zmiksować. W jednej misce umieścić przygotowane wcześniej płatki, zmielone orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej zmiksować jajka, po czym dodać do nich roztopione i ostudzone wcześniej masło, mleko oraz melasę z buraków. Całość wymieszać dokładnie, po czym przelać do miski z resztą składników. Za pomocą miksera wymieszać dokładnie ciasto i wlać je do formy, której spód należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć przygotowaną wcześniej pigwę. Piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Ania Witkiewicz na co dzień mama Tymka, pani inżynier projektująca konstrukcje budowlane oraz właścicielka niepokornej Figi. Po godzinach pracy i w weekendy pędzi do kuchni, gdzie z wielkim entuzjazmem gotuje najróżniejsze dania oraz piecze  serniki, tarty oraz inne ciasta, które potem z równym, a może nawet większym zapałem, fotografuje. Uwielbia fotografię, piękne rzeczy, książki fantasy , cukiernicze eksperymenty oraz długie spanie, które niestety z racji obecności Młodego odeszło w niepamięć. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!