Przejdź do treści

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Akcja bez glutenu: kasza jaglana
Kasza jaglana ze świeżym majerankiem. Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiedy nerki mówią STOP: Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Marta Żmuda-Trzebiatowska, Anna Dereszowska, Maja Bohosiewicz
„Gdy podmuch wiatru sprawia ból”, czyli dziś Światowy Dzień Autyzmu
Farmaceutka w aptece - koronawirus
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło reglamentację leków Arechin i Plaquenil. Mają trafić przede wszystkich do szpitali z chorymi na COVID-19
Okładki magazynu Grazia UK z pielęgniarkami
Brytyjski magazyn „Grazia” zastąpił gwiazdy na okładce bohaterkami, które walczą z pandemią koronawirusa
Ekstrakcja ósemek / istock
Przed tobą ekstrakcja ósemek? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tym zabiegu

Żyje sobie na świecie drobny cwaniaczek. Nie lansuje się na grubą rybę, więc większość osób przymyka oko na jego wybryki. Gluten jest jak cichociemny, przyczajony tygrys czy ukryty smok. Czai się na półce, kryje w słoiku, podstępnie wygląda jak oko Saurona z szafki lub wyziera przez szparę w chlebowniku. Na szczęście jest mnóstwo produktów wolnych od tego spryciarza. Pierwsza dama to kasza jaglana!

Gluten – wróg trawienia

Nadmiar jego towarzystwa może być zwyczajnie niestrawny, okupiony wzdęciami i kiepskim samopoczuciem. Mr. „G” wręcz oblepia jelita, nie dopuszczając do prawidłowego wchłaniania odżywczych związków zawartych w trawionym jedzeniu.

Ten pan powoli, z dnia na dzień, podstępnie wykańcza delikatne kosmki jelitowe, upośledzając wchłanianie życiodajnych składników. Przez jego działanie po jakimś czasie może dojść do nieszczelności jelita, problemu z usuwaniem toksyn z organizmu i w następstwie do całkowitej nietolerancji glutenu, z chorobami autoagresywnymi włącznie.

Mr. G, czyli gluten, jest białkiem zawartym w kleistych rodzajach zbóż, w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Są to zboża szeroko wykorzystywane, właściwie codziennie w każdej kuchni. Począwszy od chleba, placków, ciast, płatków, a skończywszy na wypełniaczach w gotowych produktach spożywczych. Najsilniej nasz organizm reaguje na gluten zawarty w oczyszczonej pszenicy, a z niewiadomych powodów ten schowany w owsie jest lepiej tolerowany nawet przez osoby dotknięte całkowitą nietolerancją glutenu – celiakią. Wzdęcia, bolesny i powiększony brzuch, migreny – to znak, że trzeba ograniczyć kontakt z tym tajemniczym panem G.

Kasza jaglana – królowa gluten free

Glutenowym tajniakom mówimy stanowcze NIE! I tu rozpościera się przed nami boska, niczym nieograniczona alternatywa w postaci zbóż bezglutenowych. Nie mniej smacznych, a przy tym o niebo zdrowszych. Na pierwszy ogień sama królowa kasz, czyli kasza jaglana. Trzeba ją bezapelacyjnie wprowadzić do menu – naprawdę warto.

Kasza jaglana powstaje z prosa, wygląda jak drobne żółte koraliki z czarną kropką pośrodku. Jest lekko gorzkawa, słodka, słona i neutralna termicznie. Działa moczopędnie, podprażona delikatnie rozgrzewa, działa również alkalizująco, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i wymiata wirusy. Osusza nagromadzony w organizmie śluz, polecana przy niestrawności czy biegunkach. Charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów, krzemu (dla pięknych włosów i dobrego trawienia), witaminy E, lecytyny i antyoksydantów.

Ugotowana w odpowiedni sposób może być nawet zdrowym składnikiem deserów. Zmielona na mąkę stanie się focaccią, chlebem czy naleśnikiem. Zmiksowana z owocami stworzy delikatny krem lub budyń z dodatkiem 100% kakao czy naturalnej wanilii. Jaglanka po prostu poleca się od śniadania po kolację. Na słodko, słono, kwaśno i ostro. Wybór ograniczony właściwie tylko wyobraźnią gotującego! Wypróbujcie trzy oryginalne przepisy!

Trzy przepisy na kaszę jaglaną

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana ze świeżym majerankiem

– filiżanka kaszy jaglanej
– kawałek świeżego imbiru
– łyżka masła
– łyżka pestek słonecznika
– garść świeżego majeranku
– łyżka sosu sojowego Tamari (bez glutenu)

Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie, przelewając kilka razy wrzątkiem. Podprażam w suchym garnku, dodaję kawałek imbiru, szczyptę soli i zalewam dwiema filiżankami wrzątku. Gotuję pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.

W tym czasie podprażam słonecznik na małej, suchej patelni. Do miski nakładam 4‒5 łyżek gorącej kaszy, dodaję łyżkę masła, uprażone pestki słonecznika, świeży majeranek i łyżkę sosu sojowego. To jest naprawdę pyszne!

Smoothie jaglane z truskawkami

– 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– kubek obranych i umytych truskawek
– świeża bazylia, 6 listków
– filiżanka mleka migdałowego

Wszystkie składniki miksuję i upajam się tym niezapomnianym smakiem lata…

Jaglanka waniliowa

– filiżanka kaszy jaglanej
– garść rodzynek
– garść pokruszonych migdałów bez skórki
– łyżeczka masła
– mleko jaglane lub ryżowe z wanilią
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta soli
– starta skórka z limonki

Kaszę przygotowuję w taki sam sposób. Podprażam w garnku, dodaję łyżeczkę klarowanego masła i mleko ryżowe waniliowe w proporcji 1:2. W połowie gotowania dodaję garść rodzynek, migdałów, cynamon, kardamon, sól i skórkę tartą z limonki. Serwuję posypaną sezonowymi owocami, najlepiej lekko kwaśnymi i nieziemsko pachnącymi.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Kokosowe ciasto jaglane

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości