Katarzyna Kimel Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków? Ciasta i ciasteczka to nierozłączny element świątecznych spotkań. Ich aromatyczny zapach i dekoracyjny wygląd stanowią trudną do zwalczenia pokusę dla niejednej osoby na diecie. Aby ograniczyć ich kaloryczność, możemy… 20.12.2022 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maść propolisowa i jej zastosowanie w leczeniu zmian skórnych 13.12.2022 5 min.
Małgorzata Buchkovska Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik? Uwielbiasz smak ciepłej wody z cytryną? Słyszałaś o tym, że jest to napój, który uważany jest za jeden ze zdrowszych dla ludzkiego organizmu? Istnieje wiele teorii, które mówią, że miód i cytryna to składniki o drogocennych… 11.11.2022 5 min.
Ewa Wojciechowska Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie Jesienny czas potrafi dać nam w kość. Katar, kaszel, gorączka, bolące gardło czy osłabienie to często nasi towarzysze w tym sezonie. 01.11.2022 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia! Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu. I pełna składników odżywczych! Kto by się nie skusił? 15.10.2022 2 min.
Milena Marchewka Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego! Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego… 07.08.2022 5 min.
Julia Krupińska Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit! Zdrowe jelita to podstawa funkcjonowania zdrowego organizmu. By o nie zadbać, sięgamy m.in. po probiotyki, czyli pożyteczne bakterie. Jednak ich działanie możemy wzmocnić, dając im to, co mali pomocnicy lubią najbardziej. 03.08.2022 3 min.
Julia Krupińska Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć Często zastępujemy cukier miodem w przekonaniu, że jest to jego zdrowsza alternatywa. Sama od lat tak robię. Jednak miód to przecież też cukier i lepiej z nim nie przesadzać. Paradoksalnie, zawiera więcej kalorii niż biały… 12.06.2022 3 min.
Agnieszka Piątkowska Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. W niektórych regionach naszego kraju wręcz nieznany. Pod podniosłą nazwą kryje się jednak nic innego, jak rodzaj… sernika na zimno. Paschę… 16.04.2022 3 min.
Katarzyna Kopeć Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity Napoje izotoniczne robią imponującą karierę. Faktycznie – przydają się sportowcom. Ale czy każdy powinien je pić? Kiedy warto po nie sięgać? I wreszcie – jak przygotować najzdrowszy, naturalny izotonik? 31.10.2021 3 min.
Marlena Kopacz Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Miód jest znany ludzkości od stuleci. Dodaje się go do herbaty, do ciast albo robi z nim kanapki. Są bardzo różne rodzaje miodów, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Warto jest znać podstawowe… 29.09.2021 7 min.
Natalia Suchocka Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena Miód akacjowy to z pewnością najpyszniejszy efekt pszczelej pracy. Jego znakiem rozpoznawczym jest bardzo jasny, słomkowożółty kolor. Najważniejsze są jednak jego właściwości lecznicze: wspomaga on układ odpornościowy,… 27.09.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie Miód gryczany wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów ciemnym, bursztynowym kolorem i charakterystycznym, ostrym smakiem. Jego wysoka wartość odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne sprawiają, że… 25.09.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód? O miodzie wielokwiatowym mówi się "miód tysiąca kwiatów", ponieważ powstaje z nektaru zebranego z wielu rodzajów roślin miododajnych. Po miód wielokwiatowy najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działa on… 22.09.2021 5 min.
Natalia Suchocka Miód spadziowy – właściwości, skład, cena Nazywany jest „królewskim miodem”, a jego wartości odżywcze nie mogą się równać z żadnym innym tego typu produktem. Miód spadziowy, bo o nim mowa, to niezwykle zdrowy przysmak o szerokiej gamie zastosowań. Pomaga przy… 20.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie Miód koniczynowy w czystej postaci jest stosunkowo rzadko spotykanym miodem nektarowym, który udaje się uzyskać tylko doświadczonym pszczelarzom. Swoją różnorodną barwę i smak zawdzięcza dwóm rodzajom koniczyny, z której jest… 17.09.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga? Ma bardzo jasną barwę, z bursztynowym lub zielonkawym odcieniem i jest ostry w smaku z lekką nutką goryczy - takie cechy organoleptyczne przypisuje się miodowi lipowemu. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych miód lipowy ceniony… 13.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie Miód lawendowy to niezwykle aromatyczny, wolno krystalizujący miód pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Dzięki coraz liczniej występującym w Polsce plantacjom tej rośliny, polski lawendowy miód przestaje być rzadkością. Łącząc… 13.09.2021 5 min.
Milena Marchewka Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka? Miód rzepakowy jest jedną z podstawowych, najbardziej popularnych odmian miodu produkowanego w Polsce. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne często poleca się go jako środek wspomagający leczenie wybranych… 01.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maseczka z miodu – właściwości i domowe sposoby Maseczka z miodu to idealny sposób na poprawę wyglądu twarzy, włosów, ust, a nawet pięt. Jego antybakteryjne, nawilżające i kojące właściwości, które znane były już w starożytności, doceniają także współczesne kobiety.… 27.04.2021 6 min.
Paulina Trofimiec Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości? Jesień i zima to ten czas, kiedy główne miejsce na półce nad herbatami zajmuje nie kto inny jak on – miód. Warto rzucić okiem na podstawowe zasady przechowywania miodu – i upewnić się, że ten który dodajemy do herbaty, jest… 29.01.2021 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Apiterapia zyskuje coraz więcej zwolenników. Naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas wyjaśnia, czym ona jest i w jakich schorzeniach może być wsparciem. Jedno jest pewne: to naprawdę pyszne leczenie! 17.07.2020 7 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Wybierz zdrowszy zamiennik! 03.07.2020 3 min.
duet masz.talerz Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny Pracują wytrwale i ofiarnie. Pszczoły. Abyśmy mogli cieszyć się słoiczkiem pysznego i zdrowego miodu, musi się wydarzyć mnóstwo rzeczy! Podpatrzcie z nami, jak wygląda produkcja tego niezwykłego produktu. To fascynujące! 21.05.2020 8 min.
Ewa Wojciechowska Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny! Maj jest idealnym miesiącem na zbiór mniszka lekarskiego. Z tego żółtego kwiatka, który właśnie zdobi nasze ogrody i łąki, można szybko i prosto przyrządzić syrop. Taka mikstura sprawdzi się idealnie przy kaszlu, bólu gardła… 05.05.2020 4 min.
Zuzanna Kowalewska Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie Nazywany jest płynnym złotem ze względu na kolor, ale przede wszystkim przez właściwości, które posiada. Miód manuka jest nieocenionym źródłem dobroczynnych składników, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Z czego… 02.11.2019 4 min.
Zuzanna Kowalewska Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie Pyłek pszczeli, zwany inaczej obnóżkami pyłkowymi, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, zmieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jakie są jego właściwości? 13.10.2019 4 min.
Natalia Puciłowska Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę? Moja koleżanka podała mi kiedyś przepis na cudownie ozdrawiający napój antyprzeziębieniowo-rozgrzewający. Była tam kurkuma, cynamon, imbir, cytryna, miód i szczypta chilli. Moja babcia, gdy byłam mała i zaczynałam kichać,… 12.10.2019 5 min.
Marta Figas Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności Układ immunologiczny ma za zadanie chronić nasz organizm przed infekcjami. Wokół odporności powstało jednak wiele legend, które powinniśmy włożyć między bajki. Oto 7 faktów i mitów na jej temat. 05.10.2019 6 min.
Ewa Wojciechowska „Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś Próbując uniknąć przeziębienia dodajemy do herbaty łyżeczkę miodu. W końcu jest zdrowszy niż cukier. Okazuje się jednak, że niekoniecznie to dobry pomysł! 01.10.2019 4 min.
Magdalena Bury Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny! Katar, gorączka, zatkany nos, osłabienie i nieznośne bóle głowy. Tak objawia się przeziębienie, które tak często pojawia się jesienią. O swoją odporność zadbaj już dzisiaj, pijąc miksturę z imbiru, miodu i cytryny. 24.09.2019 3 min.
Joanna Mazur Z cholesterolem walcz dietą Cholesterol poszybował ci w górę? Trójglicerydy przekraczają normę? Czas zmienić styl życia i dietę. Poznaj złotą dziesiątkę naturalnych produktów, które będą skutecznym orężem w tej walce. 27.08.2019 5 min.
Ewa Wojciechowska Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą 07.08.2019 4 min.
Julia Krupińska Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko? Już teraz co najmniej 67 proc. osób żyje z wirusem HSV-1. A liczba zakażonych rośnie - alarmują ostatnie dane. Wiesz, czy jesteś w tej grupie? 15.06.2019 3 min.
Małgorzata Różańska Boli cię gardło? Zobacz, co warto dzisiaj zjeść na obiad Ból gardła, nieprzyjemne drapanie, trudności w mówieniu i przełykaniu. Jakikolwiek posiłek, gdy gardło odmawia współpracy, staje się nie lada wyzwaniem. A przecież jeść trzeba. Zobaczcie, co i jak jeść, by sobie pomóc. 27.02.2019 3 min.
duet masz.talerz Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz Czy jest ktoś, kto nie lubi sezamków? Nie wierzymy! Ten przysmak z dzieciństwa możecie przygotować sami – to prostsze, niż myślicie. Skład jest wtedy pewny, a domowe sezamki ‒ palce lizać… 12.01.2019 2 min.
Małgorzata Różańska Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć! Właśnie nadszedł moment, w którym nasz system odpornościowy powinien otrzymać dodatkowe wsparcie. Oto ekipa do zadań specjalnych: 8 produktów, dzięki którym nie przeleżycie jesieni w łóżkach! 22.11.2018 5 min.