Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Są takie dni, zwłaszcza zimą, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko, albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!

Warto sięgać po paprykę! Jest bogata w takie witaminy jak C, A, E i beta-karoten. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, miedź i potas. Regularne spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit. Papryka zawiera też błonnik. Jeśli czujemy, że łapie nas infekcja, to warto zajadać paprykę, ponieważ ma działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Usuwa toksyny z organizmu. Ma dobry wpływ na cerę, paznokcie i włosy. No i jest niskokaloryczna.

Warto wiedzieć, że papryka po upieczeniu zupełnie zmienia swoje oblicze. Staje się pełna wyrazistego i głębokiego, słodkiego smaku. Wystarczy połączyć ją z pomidorami i mamy gotową przekąskę!

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki

przepis na pasta kanapkowa na jesien z pieczonej papryki

Zdjęcie: masz.talerz

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki – składniki:

– 3 papryki
– 5 średniej wielkości pomidorów
– 4 suszone pomidory
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy
– natka pietruszki
– pieczywo

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki – przygotowanie:

Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się nasion. Pomidory przekrój na pół, wrzuć je razem z czosnkiem i papryką do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz, aż papryka będzie całkowicie miękka. Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!