Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Podwójnie orzechowe ciasto

Podwójnie orzechowe ciasto
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W świetle wszelkich badań garść orzechów jedzona codziennie może nas uchronić przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko, orzechy regulują cholesterol i cukier we krwi. Podrzucamy wam propozycję na pycha ciasto z orzechami, bez cukru.

To orzechy sprawiają, że chce się po to ciasto sięgać i sięgać. Występują podwójnie, bo w części mącznej i w kremie. Orzechy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regulują metabolizm, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają magnez, fosfor, potas, witaminy A, D i E. Ich spożywanie poleca się podczas intensywnej pracy umysłowej, bo mają dobry wpływ na koncentrację. Poza tym orzechy to przekąska, która daje kopa do działania. Pomagają zadbać o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Składniki:

- 50 g migdałów zmiksowanych na mąkę
- 130 g orzechów ziemnych albo włoskich
- 200 g mąki orkiszowej albo zwykłej pszennej
- spora szczypta kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g mleczka kokosowego
- 280 g erytrytolu albo ksylitolu
- 100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego rozpuszczonego
- skórka otarta z jednej cytryny
- dwie silikonowe foremki o wymiarach 24x10 cm

Przygotowanie:

W jednej misce połącz mąkę migdałową z mąką orkiszową, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubij olej kokosowy z 200 g erytrytolu. Miksuj przez 3-4 minuty. Wbij 2 jajka i połącz całość.

ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wlej 180 ml mleczka kokosowego. Do mokrych składników powoli dosypuj mąki.

przepis-na-ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Uzyskane ciasto rozdziel na dwie foremki.

ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj orzechowe nadzienie. 130 g orzechów zmiksuj na grube okruchy. Wsyp resztę erytrytolu i ponownie włącz mikser. Wbij jajka i dodaj resztę mleczka kokosowego. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Orzechową masą wysmaruj jedną połówkę upieczonego ciasta.

przepis-na-ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugą, delikatnie dociśnij i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój dopiero wtedy, kiedy wystygnie. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Migdały czy fistaszki - które orzechy są zdrowsze?

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy...
Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia.

Truskawkowa tarta na orzechowym spodzie

Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników,...
Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników, za to jakich! Zapomnijcie o mące czy cukrze. Bazą będą orzechy i… papaja.

Quinoa z kremem orzechowym

Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie absolutnie wyjątkową rzecz....
Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie absolutnie wyjątkową rzecz. Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. I robi się ją szybko!