Przejdź do treści

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Pomysł na małże
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!

Małże są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Obniżają cholesterol, zawierają wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wapń, jod, selen, cynk, żelazo i magnez. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. A w naszym przepisie na makaron smakują obłędnie!

O świeżości małży świadczy ich wygląd i zapach. Ważne, aby przechowywać je w lodówce, w dziurkowanej siatce. Tak mogą czekać, aż je ugotujemy: ok. 3 dni, ale im szybciej ich użyjemy, tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsują. To dobrze, że są ubrudzone glonami i lekko nimi pachną, dopóki zapach nie jest zbyt intensywny i nie zniechęca do konsumowania.

 

Małże należy dokładnie oczyścić, zanim włożymy je do garnka. Możesz to zrobić za pomocą szczoteczki, zeskrobać nożem i opłukać pod zimną wodą, a na koniec odcedzić w durszlaku. Można też dostać w sklepach oczyszczone już owoce morza. Jeśli mule otworzą się przed ich ugotowaniem, to należy je wyrzucić. Nie nadają się do jedzenia.

Pomysłów na wykorzystanie małży w kuchni jest mnóstwo. My proponujemy proste, szybkie i smaczne danie. Będzie zdrowo i wykwintnie!

Składniki (porcja dla 2 osób):

– 250 g małży
– 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
– ok. 200 g makaronu typu nudle azjatyckie (albo spaghetti lub soba)
– 2 ząbki czosnku
– 1 duży, dojrzały pomidor
– pęczek koperku
– 1 cytryna
– sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przygotowanie:

Zacznij od dokładnego oczyszczenia małży. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z makaronu. Odcedź makaron. Rozgrzej olej w garnku. Dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po minucie pokrojonego w nieregularne cząstki pomidora. Wrzuć małże. Zalej winem.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Całość podsmaż przez parę minut na dużym ogniu, aż wino się zredukuje. Wlej pół szklanki wody z makaronu. Dodaj pół posiekanego pęczka koperku. Dopraw porządną szczyptą soli i pieprzu. Gotuj, lekko mieszając, aż wszystkie mule się otworzą i pomidory puszczą soki. Pod koniec dodaj makaron.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Danie podane na talerzu skrop sokiem z cytryny i posyp resztą koperku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego