Przejdź do treści

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

mięso
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Zjadłam kurczaka, ale mam wrażenie, że mięso było zepsute. Dziwny zapach, lepka konsystencja a w smaku? Sama nie wiem. No cóż, jest już po fakcie, czy powinnam się obawiać? Czy nieświeże mięso może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne? Moje wątpliwości postanowiłam zweryfikować z dietetyczką Marią Przyborowską-Sapek.  

Mój scenariusz kupowania mięsa w sklepie jest prosty i mam wrażenie, że nie odbiega od zachowań większości konsumentów. Idę do sklepu, błądząc między półkami, znajduję dział mrożonek i produktów przechowywanych w lodówce i wybieram, zazwyczaj sięgam po drób. Wiem, że lepszą opcją jest kupowanie mięsa w sklepie mięsnym, świeżego, podanego prosto z rąk sprzedawczyni, ale zazwyczaj zniechęcają mnie kolejki i lubię na spokojnie wybrać taką sztukę, która wizualnie i co ważne – dokładnie jest określona wagowo. Dlaczego? No cóż, należę do tych osób, które jednak liczą kalorie.

Kolejnym krokiem, po sprawdzeniu gramatury produktu, jest obejrzenie czy mięso nie zmieniło koloru, po czym wrzucam je do koszyka. Po zakupie, przechowując w swojej lodówce, zdarza mi się instynktownie powąchać mięso przed jego przygotowaniem. Tym razem tego nie zrobiłam i podczas smażenia wyczułam dziwny, specyficzny zapach, jednak nie zniechęciło mnie to na tyle, aby nie zjeść tego kurczaka. W końcu szkoda wyrzucać jedzenie.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Co świadczy o zepsutym mięsie?

O zepsutym mięsie świadczy jego zapach, wygląd i konsystencja w dotyku. Jest to stęchły zapach, lepka konsystencja, zmiana koloru, np. na ciemniejszy lub o szaro-żółtym zabarwieniu.

Działanie drobnoustrojów oraz własnych enzymów tkankowych wpływa na to, że mięso traci swoją przydatność do spożycia. Nieświeże będzie od razu wyczuwalne, poprzez nieprzyjemny zapach. Barwa może ulec zmianie. Jeśli mamy do czynienia z drobiem, wówczas mięso zmienia kolor na szary lub zżółknięty a mięso wołowe ciemnieje. Jeśli pojawia się zielony nalot, może świadczyć to o obecności pleśni, wówczas nie ma mowy o odkrojeniu części mięsa, wyrzucamy w całości. Dotykając i czując lepkość, powinna zapalić się czerwona lampka, tak samo wtedy, jeśli z produktu wycieka jakiś płyn.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie
mięso na talerzu

Zatrucie zepsutym mięsem

Objawami występującymi przy zatruciu pokarmowym jest biegunka, wymioty, brak apetytu, bóle głowy, nudności a odpowiadają za to bakterie, które przedostaną się do naszego organizmu. Na skutek zjedzenia zepsutego, niezdatnego do spożycia mięsa, możemy zarazić się bakteriami, takimi jak: Salmonella, gronkowiec, E.Coli, Clostridium.

Zatrucie się mięsem często wynika z niewłaściwego przetwarzania, przenoszenia, przechowywania, gotowania a także przekraczania daty ważności. Może być określane jako toksykoinfekcja oraz intoksykacja. Toksykoinfekcja wynika ze spożycia produktu zawierającego żywe komórki bakteryjne, natomiast intoksykacja - toksyn bakteryjnych i pleśniowych.
Jeśli chodzi o przechowywanie, trzeba pamiętać o temperaturze poniżej 7˚C, wówczas zostanie zahamowane namnażanie bakterii.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie

Zatem – wyjmuję z lodówki, dotykam, wącham, dokładnie przyglądam się sztuce mięsa. Wszystko po to, aby nie narazić się na zatrucie bakteriami lub pleśnią. Dotykając należy również uważać, aby nie rozprzestrzenić ewentualnych bakterii na inne przedmioty, np. uchwyt w lodówce, szafkę lub ściereczkę do wycierania dłoni.

Jeśli jednak dojdzie do zatrucia, objawy są podobne do każdego innego zatrucia pokarmowego, czyli: biegunka, wymioty, ogólne pogorszenie samopoczucia i słabość. Gorączka towarzyszy najczęściej mając do czynienia z Salmonellą lub bakterią E.Coli. Najczęściej obajwy ustępują po kilku dniach, w tym czasie konieczne jest dobre nawodnienie - picie wody, aby w skutek częstych wymiotów, nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli po 3-4 dniach objawy nasilają się, konieczna jest konsultacja lekarska.

dodała dietetyczka

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Dżuma w Chinach. W Mongolii Wewnętrznej obowiązuje alert trzeciego stopnia

Dżuma w Chinach. W Mongolii Wewnętrznej obowiązuje alert trzeciego stopnia

Kobieta na plaży

Mięsożerne bakterie – przecinkowce w Bałtyku. Pływanie w morzu jest niebezpieczne

Boczek

GIS wycofuje z Biedronki boczek wędzony. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Te przedmioty musisz regularnie wymieniać. A niektórych używasz przez lata

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

Miejsca w domu, które musisz regularnie dezynfekować. Pamiętasz o tym?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

dezynfekcja rany

„Masz w apteczce jakieś maści i spreje z antybiotykami na rany? Super! Wywalaj” – radzi Pan Pielęgniarka

Płyn do płukania ust a ciśnienie krwi.

Co się stanie, gdy użyjesz płynu do płukania ust po ćwiczeniach?

Kobieta z kolorowym językiem

Jak czyścić język i jak często trzeba to robić? Podpowiada stomatolożka Anna Jaśkowska

Na szkiełku laboratoryjnym położone są próbki gronkowca złocistego. Szkiełko trzyma w ręku lekarz.

Gronkowiec złocisty – przyczyny i objawy zakażenia. Jak wygląda leczenie?

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit występuje podczas antybiotykoterapii lub po jej zakończeniu.

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit – objawy, leczenie i zapobieganie chorobie

Trujące konwalie / istock

Uważaj, konwalia jest trująca! Bukiet tych pięknych kwiatów nie zawsze jest dobrym pomysłem na prezent

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę