Przejdź do treści

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

mięso
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki
Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka
Posiłek w restauracji. Kobieta je
7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać
kobieta w ciąży
„3 razy rodziła, karmiła piersią i nigdy nie miała USG piersi…”. Dr Strus o tym, że ciąża nie chroni przed nowotworem
Grzyby trzymane w dłoniach
Jak przygotować się do grzybobrania? GIS podaje najważniejsze zasady
Patrycja Kujawa odmówiła uszycia sukienki powyżej rozmiaru 38. Teraz odpowiada na zarzuty fatshamingu
Patrycja Kujawa odmówiła uszycia sukienki powyżej rozmiaru 38. Teraz odpowiada na zarzuty o fatshaming

Zjadłam kurczaka, ale mam wrażenie, że mięso było zepsute. Dziwny zapach, lepka konsystencja a w smaku? Sama nie wiem. No cóż, jest już po fakcie, czy powinnam się obawiać? Czy nieświeże mięso może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne? Moje wątpliwości postanowiłam zweryfikować z dietetyczką Marią Przyborowską-Sapek.  

Mój scenariusz kupowania mięsa w sklepie jest prosty i mam wrażenie, że nie odbiega od zachowań większości konsumentów. Idę do sklepu, błądząc między półkami, znajduję dział mrożonek i produktów przechowywanych w lodówce i wybieram, zazwyczaj sięgam po drób. Wiem, że lepszą opcją jest kupowanie mięsa w sklepie mięsnym, świeżego, podanego prosto z rąk sprzedawczyni, ale zazwyczaj zniechęcają mnie kolejki i lubię na spokojnie wybrać taką sztukę, która wizualnie i co ważne – dokładnie jest określona wagowo. Dlaczego? No cóż, należę do tych osób, które jednak liczą kalorie.

Kolejnym krokiem, po sprawdzeniu gramatury produktu, jest obejrzenie czy mięso nie zmieniło koloru, po czym wrzucam je do koszyka. Po zakupie, przechowując w swojej lodówce, zdarza mi się instynktownie powąchać mięso przed jego przygotowaniem. Tym razem tego nie zrobiłam i podczas smażenia wyczułam dziwny, specyficzny zapach, jednak nie zniechęciło mnie to na tyle, aby nie zjeść tego kurczaka. W końcu szkoda wyrzucać jedzenie.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Co świadczy o zepsutym mięsie?

O zepsutym mięsie świadczy jego zapach, wygląd i konsystencja w dotyku. Jest to stęchły zapach, lepka konsystencja, zmiana koloru, np. na ciemniejszy lub o szaro-żółtym zabarwieniu.

Działanie drobnoustrojów oraz własnych enzymów tkankowych wpływa na to, że mięso traci swoją przydatność do spożycia. Nieświeże będzie od razu wyczuwalne, poprzez nieprzyjemny zapach. Barwa może ulec zmianie. Jeśli mamy do czynienia z drobiem, wówczas mięso zmienia kolor na szary lub zżółknięty a mięso wołowe ciemnieje. Jeśli pojawia się zielony nalot, może świadczyć to o obecności pleśni, wówczas nie ma mowy o odkrojeniu części mięsa, wyrzucamy w całości. Dotykając i czując lepkość, powinna zapalić się czerwona lampka, tak samo wtedy, jeśli z produktu wycieka jakiś płyn.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie
mięso na talerzu

Zatrucie zepsutym mięsem

Objawami występującymi przy zatruciu pokarmowym jest biegunka, wymioty, brak apetytu, bóle głowy, nudności a odpowiadają za to bakterie, które przedostaną się do naszego organizmu. Na skutek zjedzenia zepsutego, niezdatnego do spożycia mięsa, możemy zarazić się bakteriami, takimi jak: Salmonella, gronkowiec, E.Coli, Clostridium.

Zatrucie się mięsem często wynika z niewłaściwego przetwarzania, przenoszenia, przechowywania, gotowania a także przekraczania daty ważności. Może być określane jako toksykoinfekcja oraz intoksykacja. Toksykoinfekcja wynika ze spożycia produktu zawierającego żywe komórki bakteryjne, natomiast intoksykacja - toksyn bakteryjnych i pleśniowych.
Jeśli chodzi o przechowywanie, trzeba pamiętać o temperaturze poniżej 7˚C, wówczas zostanie zahamowane namnażanie bakterii.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie

Zatem – wyjmuję z lodówki, dotykam, wącham, dokładnie przyglądam się sztuce mięsa. Wszystko po to, aby nie narazić się na zatrucie bakteriami lub pleśnią. Dotykając należy również uważać, aby nie rozprzestrzenić ewentualnych bakterii na inne przedmioty, np. uchwyt w lodówce, szafkę lub ściereczkę do wycierania dłoni.

Jeśli jednak dojdzie do zatrucia, objawy są podobne do każdego innego zatrucia pokarmowego, czyli: biegunka, wymioty, ogólne pogorszenie samopoczucia i słabość. Gorączka towarzyszy najczęściej mając do czynienia z Salmonellą lub bakterią E.Coli. Najczęściej obajwy ustępują po kilku dniach, w tym czasie konieczne jest dobre nawodnienie - picie wody, aby w skutek częstych wymiotów, nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli po 3-4 dniach objawy nasilają się, konieczna jest konsultacja lekarska.

dodała dietetyczka

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Bakterie flory jelitowej – jak powinnyśmy o nie zadbać?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Choroba legionistów (legionelloza)

Choroba legionistów – czym jest i czy należy się jej obawiać?

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Wyjeżdżasz na urlop? Włóż do zamrażalnika monetę

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

kobieta, nakładająca maść na problemy skórne twarzy

Ropień – przyczyny, objawy, leczenie. Rodzaje ropni

Kobieta pijąca kawę

Przedawkowanie kofeiny – skutki. Jak oczyścić organizm?

Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Dzięki Unikey można bezdotykowo otworzyć drzwi

Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Zobacz, jak to działa

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Chcesz wzmocnić odporność? Dołącz do diety te produkty

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?