Przejdź do treści

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Szparag daje radę!
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa – owoc, który w mig przegoni zimowe infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać
Śniadaniowe ciastka jaglane
Kubek gorącej herbaty
8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”
Depilacja nóg / istock
Depilacja laserowa – od czego zacząć, ile to kosztuje, kiedy nie należy jej wykonywać? Odpowiada kosmetolożka, mgr Sylwia Gnas
Marie Fredriksson / GettyImages
Wokalistka Roxette nie żyje. Marie Fredriksson zmarła z powodu choroby nowotworowej

Szparagi. Kiedyś to warzywo uchodzące za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Połączymy je z tapenadą, dodamy do azjatyckiej sałatki, zrobimy z nimi zielone tagliatelle. Będzie pysznie i zdrowo.

Kiedy po miesiącach warzywno-owocowej posuchy te zielone pędy otwierają tak długo przez wszystkich wyczekiwany sezon wiosennych nowalijek, należy powitać je z przytupem i na bogato. Dlatego dziś zapraszamy was na szparagową rozpustę. W końcu sezon na nie jest tak krótki, że trzeba się nimi nacieszyć do woli, zwłaszcza że to bogactwo witamin i mikroelementów, za które wdzięczne nam będą nasze kości, włosy i jelita.

Na początek proponujemy łatwą do zrobienia przekąskę, która jest świetną opcją na piknik, imprezę lub szybką kolację. Chrupiące paluchy ze szparagami i prostą tapenadą robią się w mig, a z talerza znikają jeszcze szybciej, dlatego najlepiej od razu zrobić podwójną porcję.

Kolejną pozycją w naszym wiosennym menu są szparagi po azjatycku. W połączeniu z lekko orzechowymi ziarnami sorgo, wędzonym tofu i dressingiem z pastą miso smakują wyśmienicie i fajnie chrupią. To bardzo wygodny lunch do pracy, który wystarczy zapakować do pudełka lunchowego i zabrać ze sobą rano.

Na koniec podwójnie zielony makaron z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, orzechowym „parmezanem” i sosem cytrynowo-tymiankowym. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz idealna opcja na niedzielny obiad w rodzinnym gronie lub romantyczną kolację we dwoje.

pesto

Chrupiące paluchy ze szparagami i tapenadą

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-paluchy-ze-szparagami.jpg

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki na paluchy (ok. 25 sztuk):

– 1 pęczek szparagów (500 g)
– 40×25 cm kawałek ciasta francuskiego (1 arkusz gotowego ciasta)

Tapenada:

– 1 szklanka oliwek (zielonych lub czarnych), wydrylowanych i odsączonych (150 g)
– 1 ząbek czosnku
– 1‒2 łyżki oliwy
– odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Miksujemy składniki na tapenadę w małym pojemniku blendera lub za pomocą „żyrafy”. Następnie smarujemy ciasto francuskie tapenadą i tniemy na paski o szerokości 1,5 cm, owijamy paskiem łodygę szparaga (tapenadą do wewnątrz) i układamy ją na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut. Podajemy od razu.

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-salatke-ze-szparagami.jpg

Azjatycka sałatka ze szparagami, ziarnami sorgo i tofu

Składniki (na 2‒4 porcje):

– 1 szklanka ziaren sorgo (niegotowanych), 200 g
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 mały ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
– 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
– 1 kostka wędzonego tofu
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– garść kiełków fasoli mung
– 1 łyżka sezamu lub posiekanych orzeszków ziemnych
– odrobina oleju do smażenia
– świeża kolendra i sok z limonki do podania (opcjonalnie)

Dressing:

– 1 łyżka jasnej pasty miso
– 2 łyżeczki sosu sojowego (Tamari dla wersji bezglutenowej)
– 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Sorgo moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia ziarna odcedzamy, przepłukujemy i gotujemy w dużej ilości wody przez mniej więcej 40 minut, po czym dokładnie odcedzamy.

W międzyczasie odsączamy dokładnie tofu, ściskając je owinięte w kilka arkuszy papierowego ręcznika. Kroimy je w 1-cm kostkę. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, myjemy kiełki i szparagi. Ogórka obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a szparagi na skos, na 1‒2-cm kawałki.

Podsmażamy cebulę z czosnkiem kilka minut, dodajemy pokrojone szparagi i smażymy 5 minut, następnie dorzucamy kiełki fasoli mung i smażymy 1‒2 minuty, odstawiamy. Mieszamy składniki na dressing. Na końcu łączymy ugotowane ziarna sorgo ze wszystkimi składnikami, polewamy całość dressingiem, dokładnie mieszamy i serwujemy.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-makaron-ze-szparagami.jpg

Zielone tagliatelle ze szparagami

Składniki na makaron (na 2 porcje):

– 1/2 pęczka szparagów (250 g)
– 2 garście pomidorków koktajlowych
– 2 porcje zielonego makaronu tagliatelle (ok. 200 g suchego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli

Oliwa cytrynowo-tymiankowa: 

– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego
– 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
– szczypta soli i pieprzu

Orzechowy „parmezan”:

– garść wybranych orzechów (włoskich, migdałów lub nerkowców)
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Pomidorki myjemy, nadziewamy na patyczki i grillujemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez mniej więcej 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy. Miksujemy składniki na „parmezan”.

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki, które dodamy na końcu, i tniemy łodygę na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Przygotowujemy cytrynową oliwę, mieszając dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie gładka emulsja.

Na łyżce oliwy podsmażamy wyciśnięty czosnek, po 2 minutach dorzucamy ugotowany makaron, gdy się dobrze zagrzeje i pokryje oliwą, dorzucamy paski szparagów i, energicznie mieszając, smażymy przez 10 minut (w połowie czasu dorzucamy główki szparagów), mieszamy i wykładamy porcje na talerze.

Na górze każdej z nich układamy zgrillowane pomidory i świeże liście tymianku lub bazylii, całość polewamy cytrynową oliwą i posypujemy „parmezanem”.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?